Het tandwielmodel: de basis voor een goed technisch beleid

Het bouwplan is gemaakt op basis van het tandwielmodel. Lees verder om erachter te komen hoe je dit bouwplan en het tandwielmodel kunt gebruiken.

Het KNKV wil hulp bieden aan alle verenigingen die aan de slag willen met hun technische beleid. Dit document is een praktische leidraad voor het opbouwen van een technisch beleidsplan, het biedt advies, zet aan tot reflecteren en bevat tips.

Hoe haal je het meeste uit dit bouwplan?

Dit bouwplan is geen voorschrift voor hoe je als vereniging je technisch beleid moet invullen. Elke vereniging is anders, heeft andere doelen en functioneert anders. We willen je dan ook aanmoedigen om tijdens het doorlopen van dit document constant de vertaling naar je eigen vereniging en haar doelen en waarden in je hoofd te houden. Op deze manier haal je het meest uit je technische beleid, wat zorgt voor een gelukkige en goed functionerende vereniging.

Onderwerpen

In een korfbaltechnisch beleid kunnen veel verschillende onderwerpen naar voren komen. Keuzes die binnen deze onderwerpen worden gemaakt hebben invloed op elkaar. Je zou je vereniging kunnen zien als een systeem met tandwielen. Draai je aan het ene tandwiel, dan heeft dat invloed op wat er binnen het hele systeem gebeurt. Je wilt dat de vereniging lekker blijft draaien, dus moeten de tandwielen goed op elkaar aansluiten en geolied worden. Deze metafoor zullen we door dit bouwplan blijven gebruiken.

Dit bouwplan is zo opgebouwd dat je per onderwerp informatie kunt ophalen, zo kun je op basis van je behoeften gericht zoeken. Echter is het van belang om te beseffen dat wanneer de basis van je technische beleid niet goed is, je constant bezig zal zijn met gevolgen oplossen. Daarom moedigen wij elke vereniging aan om bij de basis te beginnen.

Het tandwielmodel

Zoals beschreven zitten er in een korfbaltechnisch beleid veel verschillende onderwerpen. Keuzes die binnen deze onderwerpen worden gemaakt hebben invloed op elkaar. Dit zie je onderstaand in het tandwielmodel, draai je aan het ene wieltje, dan draaien ook de andere wieltjes.

Onderstaand model is een voorbeeld van onderwerpen die binnen een korfbaltechnisch beleid kunnen zitten. Veel van deze onderwerpen zal je terugvinden in dit bouwplan. Als je alle onderwerpen van dit bouwplan in je technische beleid verwerkt, ben je verzekerd van een goede basis voor je vereniging. Echter kunnen er binnen jouw vereniging ook andere onderwerpen specifiek van belang zijn of meer aandacht vragen. De ene vereniging zal een volledig hoofdstuk wijden aan talentontwikkeling, terwijl de andere hier minder op gefocust is. Neem de onderwerpen in dit bouwplan als basis en pas het aan op basis van de behoeften en doelen van je eigen vereniging.

Korfbaltechnisch beleid heeft invloed op al je leden

Hoewel korfbaltechnisch beleid dus alleen over korfbal gerelateerde zaken zou moeten gaan, betekent dat niet dat het alleen invloed heeft op de mensen die direct met korfbal te maken hebben. Willen jullie dat het selectieteam voortaan drie keer in de week gaat trainen? Dan betekent dat ook dat de kantinecommissie een dag extra aanwezig moet zijn. Extra trainingen voor de jeugd betekent dat ouders extra op en neer moeten. Elk besluit heeft invloed op meerdere mensen binnen je vereniging, dit betekent dan ook dat het korfbaltechnische beleid het beleid van iedereen moet zijn. Het beleid is voor en ván alle leden van je vereniging. Dit is van groot belang als je gaat beginnen met het afstoffen van je huidige korfbaltechnische beleid. Tips over hoe je kunt zorgen dat iedereen meegenomen wordt in het korfbaltechnische beleid en het daarmee gedragen wordt vind je in het tandwiel 'kernwaarden'.

Houd je beleid up-to-date

Ten slotte willen we het belang van de leefbaarheid van het korfbaltechnische beleid benadrukken. Een systeem tandwielen blijft niet voor altijd draaien, er moet soms wat olie bij. Zorg ervoor dat je plan actueel is en blijft, evalueer het, blijf het aanpassen en updaten. Iemand binnen de technische comissie (TC) kun je de taak toewijzen om eens per seizoen te bekijken of het beleid nog actueel is. Om te zorgen dat het beleid zichtbaar is en leeft binnen de vereniging is communicatie belangrijk, ook bij veranderingen en aanpassingen in het beleid. Probeer zo transparant mogelijk te communiceren door bijvoorbeeld te laten zien wat aanpassingen in het beleid in de praktijk betekenen. Door het beleid levend te houden kan het meegroeien met de verenging. Denk maar eens terug: waarschijnlijk zag je vereniging er tien jaar geleden heel anders uit dan vandaag.

Webinar technisch beleid

In juni 2020 gingen Tineke Bosch en Pleun van Doornik van Team Opleidingen in gesprek met toenmalig bondscoach Wim Scholtmeijer en mastercoach Jan-Sjouke van den Bos over alles wat met technisch beleid te maken heeft. Je kunt dit webinar terugluisteren en terugkijken.