Visie op korfbal

Het is nuttig om de 'visie op korfbal leren' van je vereniging duidelijk op te schrijven in het korfbaltechnisch beleidsplan. Op deze manier werken alle trainers vanuit dezelfde basis, en zullen de overgangen van spelers binnen teams minder variabel zijn. De visie op korfbal bestaat uit verschillende onderwerpen: de manier waarop leden leren korfballen, de manier van trainen/coaching en de spelregelkennis van de leden.

Wanneer je kernwaarden en ambities duidelijk zijn is het tijd om te kijken wat voor korfbaltechnisch beleid daarop aansluit. Daarbij komen verschillende onderwerpen en vragen naar voren. Laten we bij de basis beginnen: korfballen. Hoewel elke trainer zijn persoonlijke stijl en ideeën heeft is het goed om in de basis te werken met een duidelijk idee van hoe je als vereniging de invulling van de trainingen wil zien.

De visie op korfbal ligt dichtbij de visie op leren van een vereniging. Op welke manier wil je dat er training gegeven wordt? Hoe ziet de inhoud van de trainingen eruit en hoe zorgen we dat elke sporter plezier heeft? Hoe ga je om met de leerbehoeftes van individuen en hoe blijf je je spelers uitdagen? Deze aspecten komen terug als je een duidelijke visie op korfbal leren neerzet.

De visie op korfbal leren van het KNKV vind je hier. In het kort gaat het over het trainen van korfbalacties en leren in praktijksituaties. Hieronder vind je enkele tips over het neerzetten van je eigen visie op leren van korfbal:

  • Ga met de trainers en coaches het gesprek aan over hoe je het beste kunt leren korfballen. Probeer op deze manier hoofdonderwerpen uit het gesprek te lichten en bouw daarop verder.
  • Bedenk wat de kernwaarden van je vereniging betekenen voor de manier van leren. Als veiligheid bijvoorbeeld één van je kernwaarden is, hoe laat je dat dan terugkomen in je visie op korfbal leren?
  • Wat zeggen experts over leren? Hoe kan je dit verwerken in je visie?

Visie op trainerschap

Er zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om handvatten aan trainers te geven zoals de vier inzichten van trainerschap, die je in de video hiernaast kan bekijken. Denk ook aan variatie tussen teams. Is jullie visie op het coachen van de F-jeugd hetzelfde als voor het coachen van A-jeugd? De visie is vooral een leidraad voor trainers om op voort te bouwen. Het kan al zoiets simpels zijn als: ‘Wij vinden het belangrijk dat onze coaches actief bezig zijn met het stimuleren van onze spelers’. Het maken van duidelijke afspraken over de manier van coachen geeft de coaches richting en de technische commissie iets om op terug te grijpen wanneer afspraken niet worden nagekomen.

Visie op coachen

Naast de visie op trainerschap is het goed om richtlijnen op te schrijven over visie op coachen. Wederom komen hier jullie kernwaarden aan bod waaruit waarschijnlijk al makkelijk punten te halen zijn. Hoe wil je als vereniging dat jullie coaches zich opstellen naar hun spelers? En hebben jullie richtlijnen voor gedrag vanuit de coach naar de scheidsrechter? Trainers en coaches hebben een voorbeeldfunctie voor hun spelers, hun gedrag heeft invloed op hoe jullie spelers zich gedragen.

Spelregelkennis

Om samen te kunnen korfballen is het van groot belang dat iedereen de korfbalregels kent. Door het leren en begrijpen van de korfbalregels vergroot je je winkansen en zal er meer acceptatie voor beslissingen van scheidsrechters zijn. Het opnemen van spelregelkennis binnen je beleid zorgt ervoor dat het duidelijk is wat er van de spelers verwacht wordt. We geven wat tips met betrekking tot spelregelkennis.

  • Spelregelkennis kan goed opgedaan worden via korfbalmasterz. Vanaf 1 september 2020 is het voor alle aspiranten en senioren verplicht om een spelregelbewijs te halen.
  • Zorg ervoor dat trainers voldoende kennis hebben van de spelregels, ze hebben namelijk een voorbeeldfunctie.
  • Organiseer bijvoorbeeld eens een spelregelavond voor leden en ouders.
image