Werving

van coaches en trainers

'Maak een LinkedIn-pagina aan vanuit je vereniging en nodig betrokkenen en ouders uit. Op deze manier heb je een handig overzicht van de vaardigheden die al binnen het netwerk van je vereniging liggen'
'Wat zoek je in een nieuwe coach of trainer? Sluit diegene aan bij jullie visie?'

Het werven van de juiste mensen voor het invullen van de taken rondom coachen en trainen blijkt voor veel verenigingen een moeilijke taak. Hoewel het opstellen van een duidelijk korfbaltechnisch beleidsplan met een visie op korfbal en opleiden dit probleem een heel eind zou kunnen oplossen, geven we hier nog wat tips om werving makkelijker te maken.

Behoeften in kaart brengen

Bij de zoektocht en het werven van trainers en coaches is het belangrijk dat je de behoeften van de vereniging op dat gebied in kaart brengt. Waar ben je naar op zoek, wat is er al, wat heb je nodig, en hoe wil je trainers structureel behouden? Probeer inzicht te krijgen in het verloop van je trainers. Als je weet waarom trainers stoppen kun je bekijken of je beleid daarop voldoende uitgerust is of dat er wellicht aanpassingen nodig zijn.

Profielschets

Het werkt goed om een duidelijke profielschets op te stellen van de functie waarvoor je een persoon zoekt. Wat zoeken jullie in een nieuwe coach of trainer? Sluit zijn/haar visie aan bij jullie visie? Of zoek je juist een nieuwe impuls? Wees duidelijk in wat je verwacht binnen een bepaalde functie. Een profielschets voor een jeugdtrainer kan er natuurlijk anders uitzien dan een profielschets voor een hoofdtrainer.

Kwaliteiten binnen de vereniging Het is goed om te kijken naar de kwaliteiten die al binnen je vereniging aanwezig zijn, oftewel intern werven. Denk bijvoorbeeld aan spelers met een sport gerelateerde opleiding of onderwijsachtergrond, ouders met een korfbalachtergrond, jeugdleden of oud-leden. Het werkt goed om mensen in hun kracht te zetten, en waarschijnlijk is er een schat aan kwaliteiten binnen je huidige vereniging.

Persoonlijke ontwikkeling Hoewel je als vereniging iets vraagt van je trainers en coaches, heb je ook zeker iets te bieden. Het trainen/coachen van een team brengt zakelijke en persoonlijke ontwikkeling met zich mee, zoals de competenties leiderschap, structureren, plannen en nog veel meer. Maak dus ook duidelijk aan potentiƫle trainers dat er voor hen kansen zijn om verschillende competenties te ontwikkelen. Geef je jeugdige trainers bijvoorbeeld een vergoeding voor het training geven, zodat ze in plaats van in de supermarkt werken, bij de vereniging training kunnen geven.

Follow-up Hoe ga je om met meerdere potentiƫle kandidaten voor de rol? Denk vooraf na welke criteria belangrijk zijn, zodat je een goede keuze kunt maken wanneer meerdere trainers zich aanmelden. Zorg ook dat je de afspraken vooraf vastelt met de trainer en denk na over hoe je het fucntioneringsproces invult. Hoe bepaal je bijvoorbeeld dat een samenwerking succesvol is?

Webinar:
Hoe betaal ik mijn trainer/coach?