In de spotlight
Johan van
Dijk

Bio

"Ik ben Johan van Dijk. Ik ben 53 jaar, getrouwd met Tanja en we hebben twee dochters.Tanja en ik wonen in Assen. Sinds 2019 ben ik voorzitter van de Regionale Werkgroep Vereniging Centraal (RWVC) en ben ik lid van de Landelijke Werkgroep Vereniging Centraal (LWVC). Verder ben ik sinds 2012 lid van het Districtsbestuur Noord. Binnen de RWVC en de LWVC heb ik de rol van Irma Profijt overgenomen, nu Irma als verenigingsadviseur in dienst is van het KNKV.

Verenigingsfuncties

"Toen wij in 1999 in Assen kwamen wonen had ik een aantal jaren niet gekorfbald. Onze beide dochters gingen echter al snel korfballen bij VWD-OLS. Binnen korte tijd was ik trainer en ben ik ook zelf weer gaan spelen. In 2006 ben ik bestuurslid geworden van VDW-OLS, van 2009 tot 2015 was ik voorzitter. In 2015 is VDW-OLS gefuseerd met ASKO tot de nieuwe vereniging AVO. Dat was voor mij een natuurlijk moment om te stoppen als voorzitter en het stokje over te dragen."

Van AVO naar het KNKV

"Toen ik voorzitter was van VDW-OLS ontstonden in 2010 de eerste idee├źn over samenwerking met stadgenoot ASKO. Na een periode waarin de samenwerking steeds intensiever werd heeft dit uiteindelijk geleid tot een volledige fusie op 1 juli 2015. Fusie was nooit een doel op zich, maar samenwerking om elkaar te versterken was noodzakelijk. Maar het natuurlijke gevolg was wel een fusie. In mijn tijd als voorzitter heb ik veel geleerd over samenwerking en waar je als vereniging op moet letten. Wat zijn zaken die je bijvoorbeeld wel of juist niet moet doen? Hoe betrek je de leden op een goede manier in het besluitvormingsproces? Wat komt er kijken bij overleg met de gemeente over de accommodatie? Allemaal zaken waar je als verenigingen die willen samenwerken mee te maken krijgt. De ervaringen die wij bij VDW-OLS en ASKO hebben opgedaan wil ik graag delen met andere verenigingen. Hiervoor biedt Vereniging Centraal veel mogelijkheden."

In gesprek

"Het leukste aspect van Vereniging Centraal vind ik het in gesprek gaan met verenigingsbestuurders. Wat speelt er bij de vereniging? Hoe zien ze de toekomst? Om dan vervolgens te bepalen hoe de verenigingscoaches vanuit de RWVC samen met de verenigingsadviseur de vereniging kunnen helpen om een stap verder te komen. In Noord hebben we op dit moment negen verenigingscoaches, elk met hun eigen achtergrond en expertise, die we kunnen inzetten. Dit werpt ook al zijn vruchten af."

'Het leukste aspect van Vereniging Centraal vind ik het in gesprek gaan met verenigingsbestuurders'

Verenigingen helpen

"Veel verenigingen hebben helaas te maken met verlies van leden en ook vaak nog een tekort aan vrijwilligers. Dat betekent dat verenigingen zoekende zijn hoe hun toekomst er uit ziet. Dit kan zijn in samenwerking met andere verenigingen, maar ook door nieuwe manieren van ledenwerving. Hier wil ik vanuit mijn rol in de RWVC verengingen graag mee helpen, omdat het van belang is dat op zoveel mogelijk locaties korfbal kan worden blijven gespeeld. Uiteindelijk moeten de verenigingen het zelf doen, maar wij kunnen vanuit de RWVC samen met de verenigingsadviseurs helpen."

'Uiteindelijk moeten de verenigingen het zelf doen, maar wij kunnen vanuit de RWVC samen met de verenigingsadviseurs wel helpen'