'We zijn er voor
de verenigingen'

Met elkaar willen het KNKV en de verenigingen zo veel mogelijk mensen laten genieten van korfbal. Om de relatie tussen de bond en de verenigingen verder te verstevigen telt het KNKV sinds 1 september 2019 zeven verenigingsadviseurs. Marsha Riga is één van de vier nieuwe adviseurs, Fedde Boersma één van de drie ‘oudgedienden’.

Als verenigingsadviseur zijn ze het aanspreekpunt voor de aan hen toegewezen korfbalverenigingen. Marsha Riga woont in Amsterdam en bedient 66 verenigingen in het westen, Fedde Boersma woont in Nuenen en onderhoudt contact met 101 verenigingen in het zuiden. Om de verenigingen te kunnen bedienen werken ze samen met de KNKV-vrijwilligers en -beroepskrachten.

Drive

Riga, nu vijf maanden verenigingsadviseur, vindt het mooi om te zien dat haar collega’s allemaal dezelfde drive hebben. “De vereniging staat centraal in onze beleidsplannen en het is mooi om te zien dat dit in de praktijk ook echt het geval is. Voor sommige verenigingen ‘leek Zeist wel eens ver weg’ en het is aan ons om te laten zien dat dit niet zo is.”

Boersma vult aan: “De doelstelling is om eind dit jaar alle verenigingen in het land bezocht te hebben. Met de komst van de vier nieuwe collega’s zijn we in staat om dat te bewerkstelligen én onderling meer te sparren. Door met alle verenigingen in contact te komen, vind je uit wie welke hulpvraag heeft.”

'De vereniging staat centraal
in onze beleidsplannen'

Loyaal en betrokken

De ervaring leert Boersma dat de meeste verenigingsbestuurders loyaal en betrokken zijn. “Met name de verenigingen in een kleine dorpskern hebben een belangrijke sociaalmaatschappelijke functie en juist daar zie je dat bestuurders wel eens moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden. Soms kan een gesprek met het KNKV of een andere vereniging al voldoende zijn om ogen te openen en de energie in de club te behouden.”

Hij vervolgt: “Ook wij leren van andere (sport)organisaties én van de verenigingen. Verder merk je dat steeds meer jongeren de besturen bevolken, een positieve ontwikkeling.”

Riga en Boersma starten elke werkweek met een overleg op het bondsbureau. De overige dagen zijn ze ‘in het land’. Ledenwerving, opleidingen en organisatie van het bestuur zijn thema’s die ze bij de verenigingen regelmatig tegenkomen. Boersma: “Elke vereniging heeft haar eigen cultuur en behoeften. Met de ene vereniging spreek je over het realiseren van hun ambities, met de andere over de mogelijkheden in de lokale omgeving. De ene keer gaat het over het opstarten van een Kangoeroe Klup, met de andere spreek je over de scholingsmogelijkheden van het KNKV of het opstarten van een traject met een verenigingscoach.”

'Elke vereniging heeft
eigen behoeften'

Riga: “Als verenigingsadviseur geef je advies op maat, faciliteer en verbind je. Als er een avond is over het thema zichtbaarheid, dan bel ik de verenigingen waarvan ik weet dat ze er behoefte aan hebben.” Haar eerste gesprek met een vereniging had Riga bij VIDO in Wieringerwerf. Naar aanleiding van haar introductiemail raakte ze concreet in gesprek over de manier waarop de jeugdafdeling van VIDO kan groeien. Met haar tips kon de vereniging direct aan de slag, bijvoorbeeld met een vriendjes- en vriendinnetjestraining en het opzetten van een buurtsportvereniging in een naburige gemeente. “Het geeft een kick dat verenigingen merken dat ze écht iets aan ons hebben. Daarbij willen we ook juist van verenigingen leren en op elkaars succes wijzen, zodat ze van elkaars kennis en ervaringen kunnen profiteren.”

Flexibel

“We zijn er voor de verenigingen en zij kunnen te allen tijde een beroep op ons doen”, zo besluit Riga. “Daarom zijn we ook ’s avonds beschikbaar, waardoor we met vrijwilligers kunnen afspreken.”

Verenigingsadviseurs

Naast Riga en Boersma telt het KNKV nog vijf verenigingsadviseurs: Jan Boer, Rick Memelink, Irma Profijt-Doorlag, Mark Tissink en Ingrid Sijstermans. Op KNKV.nl zie je welke vereniging bij welke adviseur terecht kan.

Marsha Riga

Riga werd op zevenjarige leeftijd lid van het Amsterdamse Swift, waarvan ze nu bestuurslid is. Ze speelde ooit één duel in het eerste team en liep twee zware knieblessures op. Voor ze in september als verenigingsadviseur bij het KNKV aan de slag ging werkte ze bij Sportservicebureau Spurd in Purmerend.

Fedde Boersma

Boersma begon op zijn zesde met korfballen bij Tietjerk. Hij speelde bij KV Drachten en Rust Roest en schopte het tot de Hoofdklasse, maar moest noodgedwongen vroeg stoppen en werd coach. Hij werd in 1990 sportconsulent bij het KNKV en is nu verenigingsadviseur.