Breed ‘assortiment’ leden bij RKC WION

RKC WION uit de Rotterdamse wijk Ommoord heeft een breed aanbod om te sporten. Voor de vereniging in deze grote stad is het een uitdaging om jeugdleden te werven en daarbij beseft WION dat het een hele sterke wijkfunctie heeft. Daarom biedt de vereniging allerlei beweegvormen aan voor verschillende doelgroepen. Het aantal leden groeide daarmee naar bijna vierhonderd met een brede populatie aan leden vanuit de hele wijk.

Naast alle korfballende leden zijn er leden actief bij de beweeggroepen zoals SeniorenSportief, KombiFit, Tennis, G-Korfbal, Beweegplus, TaalLes en Bewegen en de Kangoeroe Klup. Interim-voorzitter Albert Groeneveld: “Een divers ledenbestand. Dat brengt uitdagingen met zich mee om met elkaar de vereniging te vormen. En bij WION vinden we verenigen ontzettend belangrijk.”

'Een divers ledenbestand brengt uitdagingen met zich mee. Bij WION vinden we verenigen ontzettend belangrijk.'

Iedereen lid

Iedereen die op het terrein of in de accommodatie van WION sport, al is het maar één uur per week op dinsdagochtend bij de senioren, wordt lid van de vereniging. Het bestuur houdt met al de beweeggroepen contact over het belang van bij de vereniging horen. Groeneveld: “We willen alle leden binden door ze te betrekken bij onze activiteiten en vrijwilligerstaken. Met elkaar bepalen we de koers van de vereniging en daar hebben we de input van iedereen die onderdeel is voor nodig. Door dat te benadrukken onder alle doelgroepen en aan te geven dat je als lid invloed hebt, krijg je meer respons en meer besef onder de leden dat je met elkaar de vereniging vormt.”

Invloed

De Rotterdamse vereniging heeft nog twee belangrijke redenen voor het lidmaatschap. Het bestuur van WION is zich bewust van zijn aansprakelijkheid en de macht van massa. “Als leden hier sporten zonder lid te zijn van WION brengt dat risico’s met zich mee. Door iedereen lid te maken is de aansprakelijkheid goed geregeld”, aldus Groeneveld.

Daarnaast biedt de grootte van de vereniging kansen. Met meer dan vierhonderd leden is WION een grote sportvereniging in Rotterdam en daarmee van groot belang voor de gemeente om samen de koers te kunnen bepalen in Rotterdam. Voor Groeneveld is het daarmee vanzelfsprekend om alle leden ook in te schrijven bij het KNKV. “Om korfbal breed neer te zetten in Rotterdam zijn ledenaantallen van belang. Met meer leden heb je meer invloed en dus meer mogelijkheden om de koers te bepalen. Dit geldt hetzelfde op landelijk niveau. Als alle korfbalverenigingen al hun leden opgeven bij het KNKV, stijgen we als sport zeker in ledenaantallen. Ook op dat niveau geldt, hoe meer leden des te meer invloed je als bond kunt uitoefenen. Dat vertaalt zich vanzelf door naar de verenigingen via Vereniging Centraal waarin we samen de koers kunnen bepalen. Ben je geen lid, dan heb je ook geen recht van spreken, zo simpel is het,” vervolgt Groeneveld.

Trots

De interim-bestuurder is trots op WION, op de prachtige accommodatie van de vereniging en op de inzet van vele vrijwilligers. Voor de toekomst ziet Groeneveld mooie kansen voor WION. “We hebben een prachtige vereniging met een mooi verleden, een heden met een schitterende accommodatie en een divers aanbod en daarmee dus een kansrijke basis voor een succesvolle toekomst voor WION”.