Goud, zilver en brons voor verenigingen

Steeds meer korfbalverenigingen gaan aan de slag met een gezondere sportkantine. Team:Fit reikt op drie niveaus certificaten uit, Goud, Zilver en Brons. Deze tonen aan hoe gezond het aanbod in de kantine is. Synergo uit Utrecht is in bezit van het zilveren certificaat.

Synergo staat voor een leven lang fit met korfbal en daar hoort ook een gezond voedingsaanbod bij. Dat de vereniging daar goed in slaagt blijkt wel uit het zilveren certificaat dat het onlangs uitgereikt kreeg. Hoe is de vereniging daar gekomen? Tijdens de aanloop naar de nieuwe kantine en sporthal in aanbouw kwam de vereniging -mede door een informatieavond van Team:Fit- tot de conclusie dat ze een gezonde kantine wilde hebben. Esther Feldmann is lid van de foodcommissie en wervingscommissie: “Door het directe contact met leden en ouders van jeugdleden merkten we dat ons idee aansprak. Via diverse bijeenkomsten met de updates over alle plannen voor de nieuwe kantine en hal, hebben we onze ideeën voor het nieuwe aanbod aan de leden voorgelegd en om input en suggesties gevraagd”.

Met informatie die we kregen van Team:Fit zijn we aan de slag gegaan”, vervolgt de moeder van drie jeugdleden. “Zij hebben meegedacht, tips gegeven en de kantinescans uitgevoerd. Verder hebben we het onderwerp mee laten wegen in de keuze voor een nieuwe leverancier. Die moest natuurlijk ook de gezondere artikelen kunnen leveren. We zijn gaan kijken bij een hockeyvereniging in de buurt die al met de gezonde kantine bezig was. Het kiezen van goede alternatieven in alle productcategorieën valt soms niet mee, omdat er veel keuze is en omdat smaken verschillen. Daarnaast moet er natuurlijk ook op de marge op producten worden gelet. In sommige gevallen besloten we gewoon de proef op de som te nemen." "Wat enorm goed heeft gewerkt is de oprichting van de foodcommissie: een groep enthousiaste foodies/kookgekken, die om de beurt in het weekend voor verse soep, salades, belegde broodjes en warme maaltijden zorgen. De uitbreiding van het assortiment met deze gezonde alternatieven heeft ervoor gezorgd dat daar nu meer van wordt verkocht dan snacks en friet.”

Feldman geeft aan: ”We zijn gewoon begonnen met het in stapjes uitbreiden van het assortiment en een aantal producten vervangen door een prima alternatief, zoals de suikerhoudende sportdrankjes en bijvoorbeeld het aanbieden van een volkorentosti naast de witte tosti. Team:Fit heeft hier heel handige lijstjes voor. Ook hebben we de presentatie van ons aanbod aangepast. Fruit en water prominent op de bar, gezonde alternatieven bovenin in de koelkast, gezond aanbod bovenaan en prominent op de krijtborden. Zien is kopen… En bijvoorbeeld een combi-deal van water met een smaakje met een stuk fruit voor net iets minder dan de losse prijzen”.

'Stapje voor stapje het assortiment uitbreiden of vervangen'

Issues

Waren er dan geen problemen? “Ja wel hoor, in het begin waren sommigen bang dat er helemaal geen friet meer te krijgen zou zijn of alleen nog maar cola light. Ook waren er bedenkingen over de haalbaarheid: gaan de extra nieuwe producten wel lopen, hoe houden we alles vers en wie gaat dit allemaal regelen. Door steeds uit te leggen dat er juist een breder aanbod kwam, en we stapsgewijs producten gingen toevoegen en testen, is die weerstand weggenomen. We volgen de verkopen via ons digitale kassasysteem. We kijken goed naar de voorraden in droge en verse producten zodat we die optimaal benutten. Onze grote koelingen en vriezer zijn daarbij zeer nuttig. Overgebleven maaltijden vriezen we in en bieden we voor een lagere prijs aan onze trainers aan die doordeweeks niet altijd tijd hebben om te koken. Nu alles eenmaal loopt, krijgt de kantinecommissie en foodcie regelmatig complimenten voor het verbeterde aanbod”, aldus het voormalig lid van de exploitatie- en inrichtingscommissie nieuwbouw hal/kantine.

De voordelen

“Onze leden waarderen de uitgebreidere keuze en blijven langer en vaker op de club eten dan voorheen, iets wat de sfeer en samenhang zeer ten goede komt. Daarnaast blijkt dat een gezonder aanbod prima loopt en ook een mooie bijdrage levert aan de clubkas. Verder hopen we dat Synergo met het certificaat Zilveren sportkantine extra aantrekkelijk is voor nieuwe leden. Ook hopen we een bescheiden bijdrage te leveren aan de doelstellingen voor Jongeren op gezond gewicht, een speerpunt van onze stad voor de wijken waartussen Synergo zich bevindt.

Gezondere Sportkantine

Een gezondere sportkantine houdt in dat de vereniging gezonde alternatieven aanbiedt naast de al aangeboden producten. De betere keuze en een gezondere uitstraling staan centraal. De maatregelen die je als vereniging moet nemen om in aanmerking te komen voor een certificaat zijn niet ingewikkeld. Wat je kunt doen of veranderen in jouw kantine om in aanmerking te komen voor een certificaat en daarmee laat zien hoe gezond jouw kantine is lees je in de richtlijnen gezonde sportkantine. Met de kantinescan kun je kijken hoe je er als vereniging op het moment voor staat.

TEAM:FIT helpt verenigingen

TEAM:FIT is een landelijke organisatie die de generieke aanpak van het Preventieakkoord uitvoert. Dat betekent onder andere dat het verenigingen ondersteuningstrajecten aanbiedt voor de gezondere sportkantine, rookvrije accommodatie en alcoholpreventie. TEAM:FIT geeft de certificaten uit en kan je helpen. Ondersteuning vanuit Team:Fit is gratis.

KV VERS: samen scoren voor een gezondere sportomgeving

NOC*NSF en KNVB zijn vanuit het Preventieakkoord een maatschappelijk project gestart onder de noemer FC VERS waarbij zij verenigingen helpen om een gezonde sportomgeving te creëren. Hierbij staan de thema’s gezonde voeding, alcohol, roken en gastvrijheid centraal maar ook is er aandacht voor uitstraling en gastvrijheid van de kantine als thuishonk van de vereniging. Als KNKV zijn wij hierbij nu aangesloten met KV VERS.

Modelverenigingen

Het maatschappelijk project SV VERS moet zorgen voor een aantal Fieldlabs (modelkantines) voor een gezondere sportomgeving. Naast de drie voetbalverenigingen die al in de pilot draaien komen er nu twee tennis-, hockey- en korfbalverenigingen bij. Het KNKV is dan ook op zoek naar twee verenigingen die deel willen nemen aan het KV VERS-programma. Verenigingen die deelnemen aan dit programma kunnen profiteren van diverse voordelen. Verenigingen die deelnemen aan het KV VERS-programma krijgen een jaar lang gratis vier uur per week ondersteuning van een verenigingscoach vanuit Team:Fit. Deze coach helpt bij het opzetten, implementeren en borgen van het samen opgestelde plan. Ook is er een bedrag van € 5.000,- per vereniging beschikbaar voor specifieke ondersteuning voor bijvoorbeeld apparatuur en inrichting. Aanmelden kan via de button rechts. Uit alle aanmeldingen worden twee verenigingen geselecteerd.