In de spotlight

Arine Schutte-Klingens

Bio

"Ik ben Arine Schutte-Klingens en ik woon in Enschede. Met mijn man en twee dochters woonden we in Papendrecht maar we zijn dertien jaar geleden verhuisd voor mijn man zijn werk. In Papendrecht heb ik zelf bijna dertig jaar gekorfbald, en mijn dochters zijn daar ook begonnen bij de welpen. Na onze verhuizing zijn zij bij DOS-WK gaan korfballen, en dat doet onze jongste dochter nog steeds."

Vooral het gemengde karakter van korfbal vind ik leuk. Voor jongens en meisjes is het hierdoor heel natuurlijk om met elkaar om te gaan. Doordat het een teamsport is leren ze ook dat om iets te bereiken samenwerken heel belangrijk is. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het korfballen maar ook op allerlei andere terreinen.'

Verenigingsfuncties

"Toen wij verhuisden naar Enschede bleven mijn dochters lekker korfballen alleen dan bij DOS-WK. Zelf ben ik niet meer gaan korfballen maar ik werd wel wedstrijdsecretaris jeugd bij de vereniging. Sinds 2014 ben ik niet alleen wedstrijdsecretaris voor jeugd, maar ook voor de senioren en hierdoor heb ik ook zitting in de (jeugd) technische commissie van de vereniging."

Spin in het web

"In het voorjaar van 2009 werd ik benaderd door Henk Welmers. Hij was lid van de werkgroep, die het districtsbestuur Oost weer compleet maakte. Ik heb toen een kennismakingsgesprek gehad met Jeffrey Hinnen en Joop van Essen, de beoogd voorzitter. Ze vroegen me specifiek voor de functie van secretaris, een spin in het web zoals Joop het toen noemde. De eerste kennismaking beviel van beide kanten en het leek mij een uitdaging om in te stappen in iets wat weer op gang getrokken moest worden. Dit was mijn eerste vrijwilligersfunctie voor het KNKV. Hiervoor was ik eigenlijk niet actief bij korfbal op bestuurlijk niveau, maar door mijn functie als wedstrijdsecretaris leek het mij interessant om daar wat meer over te weten te komen."

Regelen

"Alhoewel ik niet degene ben die echt veel contact heeft met verenigingen, is dat wel iets wat ik leuk vind. Dat is het leuke aspect van een vrijwilligersfunctie, die overkoepelend voor de bond is. In mijn rol regelde ik van alles voor het district, van cadeautjes bij jubilea tot het organiseren van bijeenkomsten. Erg leuk om te doen en hierdoor had ik ook regelmatig contact met verenigingen. De combinatie van de praktijk (wedstrijdsecretaris bij de vereniging) en de 'theorie of inhoud' (secretaris van het districtsbestuur) maakt het interessant."

'Het leukste aspect vind ik de contacten met de verenigingen'

Toekomst

"Zoals het er naar uit ziet houden de districtsbesturen als zodanig straks op te bestaan. Op dit moment weet ik zo niet wat een nieuwe rol voor me kan zijn, maar ik denk wel dat als er iets leuks en interessants mijn kant op komt ik wel wat wil blijven doen. Ik denk dan eerder aan iets regionaals dan landelijk, maar sta voor veel open. Zoals ik al zei vind ik de combinatie vereniging en KNKV erg leuk. We zullen zien wat de toekomst brengt."

Vrijwilligers zijn belangrijk

"Eigenlijk zijn wat mij betreft alle vrijwilligersfuncties belangrijk. Zowel voor een vereniging als voor de bond. Niet iedereen is in de gelegenheid om even veel tijd erin te stoppen, maar ook met het invullen van een paar uurtjes kantinedienst of wat onderhoudswerk kun je een vereniging al helpen. Datzelfde geldt voor taken voor de bond. Dit is volgens mij al vaker gezegd, maar ik zou de leden van de verenigingen op willen roepen om eens te kijken wat jij kunt betekenen."

'Door het gemengde karakter van korfbal is het voor jongens en meisjes heel natuurlijk om met elkaar om te gaan'