In de spotlight

Jeroen Breeschoten

Bio

"Ik woon in Ridderkerk, maar ben al ruim 25 jaar lid van VEO uit Voorburg. Daarvoor ben ik bijna 25 jaar lid geweest van het niet meer bestaande De Raven uit Den Haag. Drie jaar geleden ben ik hertrouwd met Sandra en samen hebben we zes kinderen en vijf kleinkinderen. Zelf heb ik drie korfballende dochters, twee bij VEO en één bij Phoenix uit Zoetermeer, terwijl mijn schoonzoon Patrick den Hertog trainer/coach is. Sinds dit seizoen toevallig bij KCR uit Ridderkerk."

"Ik speel zelf niet meer, maar train nog wel elke donderdagavond bij VEO met een groepje andere oudere jongeren van 55 tot 75 jaar. Potje tienen en biertje achteraf. Dat doen we al minstens vijftien jaar zo en de groep wordt alleen maar groter."

"Voor mijn betaalde arbeid ben ik werkzaam in de ICT, als zelfstandig consultant (ZZP’er). Op dit moment doe ik een opdracht bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)."

KNKV-vrijwilliger

"Sinds 1980 ben ik vrijwilliger van de bond. Voor ik lid van het Bondsbestuur werd, ben ik vijfentwintig jaar (Bonds)scheidsrechter geweest, een jaar of vijf scheidsrechterbeoordelaar en zo’n vijftien jaar (met tussenpozen) docent en begeleider bij arbitrale opleidingen. Op bestuurlijk gebied was ik in een ver verleden namens de afdeling Rijndelfland plaatsvervangend afgevaardigde voor de ALV. Dat heb ik in 2006 weer opgepakt, nu namens het district Noordwest, en na de bestuurlijke vernieuwing werd dat Bondsraadslid. Een deel van die periode vervulde ik daarmee gecombineerd de rol van regiocoördinator in de regio Haaglanden".

Realiseren

"Toen Rob Meijer in de periode dat hij begon als voorzitter van het bondsbestuur mij vroeg of de openstaande vacature van bestuurslid niet iets voor mij was heb ik gesolliciteerd. Ik zag dat toen als een vervolgstap, die mooi aansloot bij datgene wat ik als bondsraadslid al langer probeerde te bereiken. Het leek mij ook wel een uitdaging om zelf datgene uit te voeren waar ik de jaren daarvoor (kritisch) controle op had uitgeoefend. De eerdere stap naar Bondsraadslid heb ik gezet, omdat het zeer moeilijk was - en nog is om daar goede kandidaten voor te vinden. Terwijl het werk dat Bondsraadsleden doen directe gevolgen heeft voor heel korfballend Nederland.

Er is altijd veel gefundeerde en ongefundeerde kritiek op de rol van het KNKV. Dus leek het mij goed om daar, na al die jaren op het korfbalveld te hebben doorgebracht, mee te helpen om dingen te realiseren waar veel korfballers wat aan hebben."

Eigenlijk omdat ik korfbal nog steeds een van de mooiste sporten vind die ik ken. Vrij naar Tim Krabbé: “Niet-korfballers. De leegheid van die levens schokt mij."

Alle aspecten

“De functie van bondsbestuurder is heel breed. Je krijgt namelijk letterlijk met alle aspecten - en mensen - van de korfbalwereld te maken. Ik ben niet alleen op plaatsen geweest waar ik korfballend nooit in de buurt kwam, maar ik heb ook allerlei mensen leren kennen die zich op verenigings- en bondsniveau, als vrijwilliger of professional bezig houden met korfbal en alles wat daarmee samen hangt. Wat mij daar het meest van bijblijft is de passie die je overal tegen komt, van de wedstrijdsecretaris van een kleine vereniging, tot de bondscoach aan toe. Dat is een ervaring die mij altijd bij zal blijven.”

'Wat mij het meest bijblijft is de passie die je overal tegenkomt'

Calamiteiten

"Mijn statutaire termijn zit er in 2021 na drie keer drie jaar op, dus als ik concreet wat wil realiseren moet ik snel zijn. In dat laatste jaar wil ik zeker nog bijdragen aan de bestuurlijke verandering, die nu in gang is gezet. Daar valt zeker reglementair nog een hoop werk te verzetten. Daarnaast heeft de coronaperiode een grote impact gehad op het competitieverloop. Ik hoop dit jaar nog mee te helpen aan aanpassingen in competitieopzet en regulering om beter voorbereid te zijn op dit soort calamiteiten.

"Ik denk dat korfbal nog steeds een heel mooie toekomst voor zich heeft en als gemengde teamsport een uniek punt blijft hebben. Met alle wijzigingen die we doorvoeren, en de vormen zoals beachkorfbal, blijven we ook modern en actueel. Maar dat lukt niet zonder hulp. Vele handen maken veel werk en een vereniging van ruim 90.000 mensen kan niet door een handjevol professionals alleen bestuurd worden. Net als op verenigingsniveau is de hulp van vrijwilligers daarbij onontbeerlijk."

Ook als ik na mijn statutair laatste termijn volgend jaar stop als bondsbestuurder, zal ik zeker nog in de sport actief blijven. Ik hoop dat dat ook geldt voor vele anderen die zich al voor onze sport inzetten."

'Ik vind korfbal nog steeds één van de mooiste sporten die ik ken'