Swift heeft primeur met workshop acceptatie LHBTI+

Het Amsterdamse Swift heeft als eerste korfbalvereniging in Nederland een workshop van de John Blankenstein Foundation gehad. Op woensdagavond 2 september gingen Swift A1 en A2 in gesprek met JBF-vrijwilligers Thijs de Greeff en Casper Boom.

De John Blankenstein Foundation stelt zich ten doel om de sociale acceptatie van LHBTI'ers in de top- en breedtesport te bevorderen. De stichting is vernoemd naar John Blankenstein, een Nederlandse voetbalscheidsrechter en activist voor homorechten. Het initiatief tot de oprichting van de stichting in 2008 kwam van zijn zus Karin Blankenstein.

'We hopen dat andere korfbalverenigingen het voorbeeld van Swift Amsterdam volgen'

JBF-ambassadeurs De Greeff (hockey) en Boom (korfbal) schopten het in hun sport allebei tot het Nederlands team. Boom kwam in de Korfbal League uit voor DOS’46 en Blauw-Wit (A) en begon zijn korfbalcarrière bij Juventa. De levendige workshop bij Swift bevatte eigen verhalen van De Greeff en Boom, een stukje theorie en kennisoverdracht, interactieve werkvormen en stellingen, waarbij centraal stond dat een ieder zijn of haar mening mocht geven, zo lang er maar uitgelegd werd waarom men iets vond.

Aanvoerdersband

Ter afsluiting van de workshop speelden de junioren nog een quiz, die werd gewonnen door aanvoerder Jonathan. Als prijs kreeg hij een mooie aanvoerdersband in regenboogkleuren. De workshop werd afgesloten met een pastamaaltijd, waarna Boom eenmalig de korfbaltraining van de junioren verzorgde.

Boom: “We kijken terug op een mooie workshop. De Swift-junioren toonden zich een enthousiaste en open groep, waar acceptatie van mensen die ‘anders’ zijn hoog in het vaandel staat. We hopen dat Jonathan de gewonnen band met veel trots zal dragen en dat andere korfbalverenigingen het voorbeeld van Swift Amsterdam volgen. De JBF komt graag langs om het gesprek aan te gaan.”

‘Er bleef ruimte voor meningen’

Jan van Andel, bij Swift lid van de jeugdcommissie, trainerscoördinator en coach van A1: “Ik vond het leerzaam en goed om als groep stil te staan bij dit thema. Iedereen werd aan het denken gezet en betrokken door de persoonlijke verhalen. Er bleef ruimte voor verschillende meningen en ook dat werd door iedereen als positief ervaren.”

‘Juichen het toe’

Gert-Jan Kraaijeveld, manager Korfbalparticipatie (KNKV): “Het KNKV wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van korfbal en gelijkwaardigheid staat juist bij onze sport hoog in het vaandel. Die gelijkwaardigheid streven we na, maar die is er niet altijd automatisch. Daarom juichen we het toe dat verenigingen zich aanmelden voor dergelijke bijeenkomsten.”

Ook een workshop?