‘Willen in deze regio korfbal op de kaart zetten en houden’

Sinds 2013 timmert DOS’46 aan de weg met diens jeugdopleiding KID (Korfbal Instituut DOS’46). KID is niet alleen het opleidingsprogramma voor jeugdkorfballers, -trainers en -coaches van de Nijeveense Korfbal Leaguevereniging, maar ook voor die uit de regio.

Leander Zwolle (23) is als Hoofd Jeugdopleiding de spil van KID. “Deze opleidingslijn is in 2013 opgezet door onder andere oud-speler en -trainer Daniël Hulzebosch en richt zich op talentontwikkeling”, zo start Zwolle. Hij kwam in februari aan het roer van KID te staan en wordt voor de praktische zaken ondersteund door de commissie KID. “Binnen KID staat plezier voor de jeugd voorop. Niet elk kind haalt de top, maar kan wel een belangrijke pion binnen de vereniging blijven.”

KID binnen DOS’46

Zwolle draagt er met KID allereerst zorg voor dat elk jeugdteam van DOS’46 minimaal twee keer in de week training krijgt van goed opgeleide trainers. Deze trainers werken aan de hand van het Spelenderwijs Verbeteren-trainersboek en worden in de gelegenheid gesteld om een Korfbaltrainer-opleiding van het KNKV te volgen en worden begeleid door jeugdcoördinatoren. Zwolle: “Met die jeugdcoördinatoren heb ik geregeld overleg. Ons streven is dat elke trainer binnen DOS’46 gediplomeerd is. Ook zijn we dit jaar bij de F-, E- en D-jeugd gestart met een nieuw ontwikkelingsplan, met als ultieme doel: eerst een atleet, later een specialist.”

"KID organiseert daarnaast korfbalactiviteiten, zoals een sporttechnisch weekend, een kersttoernooi en het programma ‘KID intern’. Zwolle: “Dit programma bestaat uit vijf zondagen trainen onder leiding van toptrainers en -spelers, verbonden aan DOS’46.”

Verenigingsactiviteiten

De speler van DOS’46 1 legt uit dat KID verder zorgt voor de huldiging van kampioenen en dat trainers zelf uitjes met hun teams organiseren. “Daarnaast heeft DOS’46 een fanatieke activiteitencommissie, die het hele jaar door leuke dingen organiseert. De meest in het oog springende activiteit is de kampweek, waarbij soms meer dan zestig kinderen een volle week op pad gaan met een goed ingespeelde leiding en die al sinds 1967 draait.”

Zwolle: “Door dit alles heerst een sportieve sfeer binnen de vereniging, waarin kinderen graag willen korfballen en leren. Momenteel hebben we 36 jeugdtrainers, die we met behulp van enkele specifieke KID-sponsoren binnenkort in een nieuw jasje steken. Dat is voor de uitstraling van KID weer erg goed.”

KID in de regio

Zwolle kijkt met KID ook over de gemeentegrenzen heen. “Met KID on Tour geven we clinics aan basisscholen, middelbare scholen en buurtverenigingen in de regio, zodat zoveel mogelijk kinderen in onze regio met korfbal in aanraking komen. Hier profiteren dus ook onze buurtverenigingen van. Na een clinic worden de kinderen uitgenodigd om een keertje gratis mee te trainen. Verder kunnen verenigingen ook kiezen voor een clinic voor de trainers.”

Naast KID on Tour is er ook het ‘KID extern’-programma, bestemd voor kinderen van korfbalverenigingen uit de buurt. “Net als bij ‘KID intern’ kunnen zij zich aanmelden om vijf keer een zondagochtend te trainen onder leiding van DOS’46-toptrainers en -spelers. Met al deze activiteiten willen we in deze regio de korfbalsport op de kaart zetten en houden. Met veel vrijwilligers steken we hier veel tijd en energie in.”

Creatief in coronatijd

Toen in maart de korfbaltrainingen en -wedstrijden voor het eerst werden stilgelegd, schakelden de KID-trainers gelijk over op online trainingen en challenges. Zwolle: “In de huidige lockdownsituatie kunnen de trainingen voor de jeugd gelukkig doorgaan en hopelijk kunnen we ook snel weer echte wedstrijden spelen. Al snel in de tweede lockdownperiode hebben we samen met de coördinatoren en trainers een mooi, coronaproof toernooi kunnen opzetten.” Drie zaterdagen lang was er voor de jongste jeugd het DOS Dolle Dierentoernooi en voor de oudere jeugd waren er activiteiten, zoals een softbal-, kubb- en korfbaltoernooitje. “We kijken vanuit KID vooral wat er wél kan en al met al kan de jeugd van DOS’46 zo lekker en veilig blijven sporten.”

Ook externe activiteiten probeert Zwolle zo lang mogelijk door te laten gaan. “Zo geven we in deze tijd ‘gewoon’ clinics op scholen en verenigingen, waarbij we altijd rekening houden met de richtlijnen vanuit de overheid.”

‘Deze structuur werkt goed’

Heeft Zwolle een advies voor andere verenigingen, die hun jeugdopleiding willen opzetten of verbeteren? “Binnen DOS’46 werkt de structuur met een Hoofd Jeugdopleiding en coördinatoren erg goed. Door de korte lijntjes kan er snel geschakeld worden, de trainers en coördinatoren hebben goed zicht op de (korfbal)ontwikkeling van de kinderen en het Hoofd Jeugdopleiding en de coördinatoren kunnen de trainers actief helpen in hun ontwikkeling.”

Doelen KID

  • Individuele talentontwikkeling
  • Een blijvende doorstroom van eigen jeugdtalent naar de selectieteams van DOS’46 (met als eindstation de A-selectie)
  • Een sterke afdeling breedtesport, regionale uitstraling en samenwerking en ledenwerving en -binding’
'Het is een erg waardevolle taak om nu zowel interne als externe korfballers en trainers te mogen helpen ontwikkelen.”

Leander Zwolle speelt in de hoofdmacht van DOS’46, werd met Talent TeamNL Korfbal wereldkampioen en kwam voor TeamNL Korfbal uit op de Korfbal Challenge. ‘PEC’, zoals zijn bijnaam binnen DOS’46 luidt, zit in het vierde jaar van de ALO in Groningen. “Mijn passie ligt in de sport en het onderwijs. Het is een erg waardevolle taak om nu zowel interne als externe korfballers en trainers te mogen helpen ontwikkelen.”