‘De verenigingen mogen trots zijn op wat ze doen’

Leon Simons is sinds 2014 coördinator Talentontwikkeling en korfbalexpert binnen het KNKV. Ook is hij bondscoach van Nederland U19. Met 21 jaren KNKV en een rijk topkorfbalverleden kent hij de korfbalwereld van haver tot gort. “Ik hoop mijn passie op anderen te kunnen overbrengen.”

Simons weet nog hoe hij in 1999 het CIOS in Goes afrondde en in Roosendaal een sollicitatiegesprek had met Erik Buizer, destijds leidinggevende binnen het KNKV-district Zuid-West. “Ik werd aangenomen als sportconsulent, twee dagen in Zuid-West en drie dagen in Noord-West. In die rol waren mijn dagen gevuld met het geven van clinics aan trainers/coaches en het geven van schoolkorfballessen, voornamelijk in het basisonderwijs. De ervaringen die ik hierin heb opgedaan hebben me geholpen in het vormen van mijn visie op korfbal en op sporten in het algemeen.”

Rol

De laatste zes jaar is Simons coördinator Talentontwikkeling en korfbalexpert bij de bond. In die eerste rol heeft hij in de afgelopen jaren de talententak binnen het KNKV vormgegeven. “Dan moet je denken aan zo’n optimaal mogelijk programma voor onze RTC-teams (Regionaal Talenten Centrum). Dit in overleg met de faciliterende RTC-werkgroepen in het land en met dank aan de medewerking van de verenigingen, die hun locatie beschikbaar stellen voor de RTC-toernooien en -trainingen. Met elkaar hebben we er ook voor gezorgd dat alle teams hun opwachting konden maken op de Talenten Challenge, elk jaar eind december in Rotterdam en een fantastische belevenis voor die jeugdspelers.”

In de rol van korfbalexpert heeft hij zich de afgelopen jaren bezig gehouden met jeugdkorfbal en schoolkorfbal en richt hij zich op het ondersteunen van verenigingen op korfbaltechnisch vlak. Op de vraag in hoeverre de visie van het KNKV op de ‘technische kant’ de afgelopen jaren is veranderd, antwoordt Simons. “De sport is dynamischer geworden, onze atleten ontwikkelen zich op alle vlakken en zijn dus meer allround. Verder boden we vroeger losse thema’s aan en nu gaat het meer om het totaalplaatje, waarin ook duidelijk de interactie met de tegenstander verankerd is.”

Naast eerder genoemde functies is Simons sinds 2014, na twee jaar voor U16 te hebben gestaan, bondscoach van Nederland U19. “Als bondscoach mag ik werken met de beste jeugd van Nederland en het geeft me veel energie om met die gasten aan de slag te mogen. Ik geniet niet alleen van het werken met deze talenten, maar ook met de contacten met de coaches van de RTC-teams en de verenigingen. Die mensen stralen zoveel passie uit, dat is fantastisch om te zien.”

Foto: Lieke van der Pijl

Boegbeeld

Dat Simons zelf een verleden als topkorfballer heeft, hoef je bijna geen korfbalfan uit te leggen. Hij kwam 94 keer uit voor het Nederlands team, is daarmee recordinternational en één van de grootste boegbeelden van het Nederlandse korfbal. Met Oranje won hij viermaal de World Games, driemaal het WK en viermaal het EK. In 2010 nam hij in een vol Ahoy afscheid tijdens de gewonnen EK-finale tegen België, waarna hij werd benoemd tot erelid van het KNKV en zelfs tot - uitzonderlijk – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In hetzelfde jaar stopte de jongste van de broers Simons ook bij zijn club PKC/Vertom, waarmee hij vijf zaaltitels, vier veldtitels en drie Europese titels pakte. Naast PKC, waarvan Simons erelid is, kwam hij ook één seizoen uit voor Blauw-Wit (A).

Het was in zijn beginjaren op het hoogste toneel, dat Simons bij het KNKV kwam werken. “Tijdens mijn topsportcarrière heeft het KNKV met me meegedacht en heb ik de ruimte gekregen om binnen de lijnen te presteren. Het KNKV telt veel medewerkers met een korfbalachtergrond, die een enorme liefde voor de sport hebben en hier vol passie werken. Uiteindelijk gaat het erom wat je kunt en er werken uiteraard ook mensen zonder kennis van korfbal, maar ik ben blij met de korfbaldrive die bij ons aanwezig is.”

Profileren

Dat Simons een bekende korfballer was, heeft hij in zijn functie altijd ervaren als een voordeel. “Ik heb me altijd overal welkom gevoeld. Verder nemen mensen op technisch gebied wellicht eerder iets van mij aan, dan van iemand die ze niet kennen. Dan moet wat je zegt uiteraard wel kloppen. Achteraf gezien had ik als speler meer kunnen doen om mezelf - en daarmee ook de sport - naar buiten toe te profileren. Dat komt deels doordat ik niet graag op de voorgrond sta.”

'Verenigingen leveren fantastisch werk'

Toch is juist dat profileren iets wat de inwoner van Papendrecht aan de verenigingen mee wil geven. “Ik kom vaak bij de verenigingen en zie van dichtbij hoe ze fantastisch werk leveren, ook in deze coronatijd. De verenigingen mogen trots zijn op wat ze doen.” Van het uitstralen van die energie, krijgen de mensen binnen en rond onze sport ook weer energie en komen we tot nog mooiere dingen, zo stelt Simons. “Mensen sterker maken vanuit de positieve benadering is iets wat ik als KNKV-medewerker en coach heb ontwikkeld en in mijn teams inbreng. Als bond zijn we er voor de verenigingen en daarom doen we er alles aan om zo goed mogelijk naar ze te luisteren. Daarbij vind ik dus dat ze meer kunnen dan ze denken en dat ook mogen uitstralen.”

'Hartstikke mooie baan'

Na de afgelopen veertien jaar de KNVB Campus in Zeist als uitvalsbasis te hebben gehad, verhuizen Simons en zijn collega’s nu met het bondsbureau naar het Arnhemse Papendal. “We gaan straks – als de maatregelen dat weer toelaten - in een omgeving werken, die sport ademt en we zijn straks nog meer zichtbaar voor collega-sporten. Daar kijk ik naar uit.” Simons, tot slot. “Ik heb een hartstikke mooie baan en ben blij dat ik voor het KNKV mag werken. De passie, die ik heb voor mijn werk, hoop ik ook op anderen over te brengen.”

Nieuwerkerk

Buiten zijn werk om is Simons bezig aan een tweede termijn als hoofdcoach van Hoofdklasser Nieuwerkerk, nadat hij eerder bij OVVO en Rust Roest de scepter zwaaide. “Dat ik - net als enkele collega’s - ook bij een vereniging werkzaam ben, vind ik een positief iets. Het zorgt er mede voor dat we binding houden met het verenigingsleven, dat we weten wat de ontwikkelingen in het land zijn. Coachen is een ervaringsvak en door ook bij een vereniging te coachen word ik een betere coach en dus ook een betere bondscoach.”