Peesproblemen, een hardnekkige kwaal

Bij veel indoorsporten komen peesproblemen van de benen voor, ook bij korfbal. Meestal gaat het om de achillespees en de knieschijfpees.

Pezen zijn de verbinding tussen de spieren en het bot. Zo is de achillespees de verbinding tussen de kuitspieren en het hielbeen (de hak) en de knieschijfpees is de verbinding tussen het onderbeen en de quadriceps (grote bovenbeen spier) waarbij de knieschijf er als een soort katrolletje nog tussen zit. Een pees kan grofweg op twee manieren geblesseerd raken:

  1. Door een acuut moment waarbij de pees af- of inscheurt;
  2. Door een overbelasting waardoor langzaamaan klachten van de pees ontstaan.
Acute klachten van de pees waarbij de pees af- of inscheurt

Enkel met achillespees

Dit kan gebeuren zonder dat er vooraf klachten zijn geweest van de betreffende pees. Het gaat hier vaker over de achillespees dan de knieschijfpees. Meestal vertelt iemand dat hij/zij het gevoel had dat iemand hem/haar een rotschop verkocht, terwijl, bij omkijken, er niemand in de buurt was. Vaak is het daarna niet mogelijk om nog gewoon te lopen. Onderzoek in het ziekenhuis zal moeten uitwijzen of de pees daadwerkelijk gescheurd is en welke behandeling er plaats moet vinden. De behandeling kan met een operatie of (in geval van de achillespees) met een gips of een soort skischoen die in te stellen is in hoever de enkel mag kunnen bewegen. Voor welke behandeling er gekozen wordt, zal afhangen van de persoon die de achillespees gescheurd heeft (jong-oud, medicijngebruik ect). Onderzoek laat zien dat de uitkomsten na een jaar hetzelfde zijn en het dus eigenlijk niet uitmaakt voor welke behandeling er gekozen wordt. Een gescheurde knieschijfpees bij sporters wordt altijd geopereerd, maar komt zelden voor.

image

Overbelastingklachten van een pees

Knie (zij aanzicht) met knieschijfpees

Deze vorm van pees klachten komt veel voor, zowel voor de achillespees als ook voor de knieschijfpees. In de volksmond wordt er vaak gesproken over een ontstoken pees, een echte ontsteking is het echter meestal niet. Er zijn een aantal factoren bekend die de kans op een peesblessure vergroten. Deze staan in de tabel hieronder.

De interne factoren zijn factoren waar je niet altijd wat aan kan doen, de externe factoren zijn vaak makkelijker aan te pakken. De klachten van overbelasting op een pees ontstaan meestal langzaamaan. Vaak ervaren sporters klachten na afloop van een training of wedstrijd, bijvoorbeeld de volgende ochtend is de pees pijnlijk of stijf. Het kan ook zijn dat de pees pijn doet tijdens de warming-up, maar dat als iemand goed warm is, de klachten nagenoeg verdwenen zijn. Meestal nemen de klachten dan weer toe aan het einde van de training of wedstrijd, maar soms ook pas weer de volgende ochtend. De pees kan verdikt zijn en pijnlijk zijn als je er licht in knijpt.

Het kan ook gebeuren dat een pees zo pijnlijk is, dat ook zonder te sporten al klachten zijn. In welke fase je precies zit, zal mede bepalen hoe de behandeling er uit ziet en of (tijdelijk) te stoppen met spelen en trainen nodig is. Je (sport)fysiotherapeut weet hoe het precieze traject er uit ziet en kan ook inschatten wanneer en hoe er getraind kan worden. Daarbij kan een consult bij een sportarts nodig zijn om alle factoren in kaart te brengen en zo de juiste behandeling te kiezen. Een foto of een echo is meestal niet nodig. Bijna voor alle peesproblemen geldt dat er getraind moet worden om de pees sterker en pijnvrij te maken, maar wel met beleid, dus op de juiste manier. Dit sterker maken duurt echter lang en het kan dan ook meer dan een jaar duren voor iemand van de klachten af is. Ter ondersteuning kan er bij knieschijfpezen gebruik gemaakt worden van een zogenaamd patellapeesbandje. Doe dit altijd in overleg met je fysiotherapeut zodat je daarnaast ook andere behandelingen krijgt indien noodzakelijk.

Als je maar gezond bent. Die uitdrukking kennen we allemaal. Omdat hij waar is. Gezondheid is het belangrijkste wat er is. Voor jezelf. Voor de mensen om je heen. Maar wanneer ben je gezond? Dat gaat over meer dan niet ziek zijn. Over meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Over meer dan lichaam en geest. Hoe gaat het thuis? Bent je gelukkig in je relatie? Maak je weleens een praatje met je buren? Komt er regelmatig iemand langs? Want je omgeving. Je relatie met familie en vrienden. Dat heeft allemaal invloed. Gezondheid is een totaalplaatje. En door er zo naar te kijken, is er dus ook veel waar je mee aan de slag kan. Waar je zelf invloed op hebt. Dat hoeft echt niet groots en meeslepend. Maar gewoon dingen die passen bij wie je bent, hoe je leeft en wat je kan. Want als het om gezondheid gaat, telt alles mee.

Profiteer jij al van de voordelen van Zilveren Kruis?

Speciaal voor korfballers bieden wij een uitgebreide zorgverzekering. Met extra vergoedingen om je sportieve doelen te behalen. Ook krijg je een aantrekkelijke korting en profiteer je van services.

image

Gratis Extra Aanvullend Sport bij een aanvullende verzekering

Sluit je een aanvullende verzekering af, dan biedt Zilveren Kruis uitgebreide vergoedingen voor bijvoorbeeld sportmedisch onderzoek en sportkeuring, voedingsvoorlichting en een sport- of koelbrace. Daar bovenop krijg je gratis het pakket Extra Aanvullend Sport, met vergoedingen voor onder andere sportmassage en psychologische (sport) begeleiding. En nieuw is de online zelfhulp bij fysieke klachten. Met de Fysioapp helpen wij je vanaf 1 januari 2020 met oefeningen om zelf aan de slag te gaan bij bijvoorbeeld lage rugklachten of een verstuikte enkel.

Aantrekkelijke korting op je premie!

  • - 5% korting op de basisverzekering (maximale wettelijke korting) - 10% korting op de aanvullende verzekering - 10% korting op de tandartsverzekering

Niet alleen vergoedingen en korting, maar ook services

Wij maken het je graag gemakkelijk. Declareren regel je eenvoudig online in Mijn Zilveren Kruis. Of via de Zilveren Kruis app. Binnen 3 werkdagen staat het geld op je rekening. En dat is niet alles. Je profiteert ook van services. Zo helpt onze Zorgcoach bij wachtlijstbemiddeling en geeft advies over een medische klacht, diagnose of behandeling. En met de app Zilveren Kruis Wijzer krijg je antwoord van (medisch) experts, waar je ook bent.