Voorwoord

Beste korfballers, bestuurders, vrijwilligers, ouders en fans,

Inmiddels ben ik alweer één jaar actief als verenigingsadviseur bij het KNKV. Een korte terugblik op het afgelopen seizoen brengt mij de vele ontmoetingen met de korfbalverenigingen. Ik kom graag bij de verenigingen en sta voor elke ontmoeting open. Dit levert waardevolle gesprekken met de leden op om te proeven wat er bij jullie leeft en speelt, waar we met elkaar mee aan de slag kunnen en waar we allemaal de vruchten van plukken.

Want wat bij de ene vereniging een groot succes is, kan bij een andere vereniging al jaren een heikel punt zijn. Naast de kennis die ik persoonlijk ophaal hebben we ook veel data uit de vereniginsmonitor voor een gerichte dienstverlening. Sponsoring en vrijwilligers zijn bijvoorbeeld onderwerpen die daar hoog scoren in de behoefte. Daar leggen we dan de focus op. Zo lees je in dit magazine de aanpak van Rapid uit Haarlem op sponsorgebied en is de bedoeling om in het nieuwe jaar met een themanummer vrijwilligers te komen.

In mijn functie hebben we de mogelijkheid om de verenigingen over onderwerpen met elkaar in contact te brengen. Gelukkig word ik geholpen door een aantal fantastische vrijwilligers in de vorm van een RWVC (Regionale Werkgroep Vereniging Centraal). Deze vrijwilligers bezitten allemaal expertise en ervaring op specifieke onderwerpen. Denk aan arbitrage, technisch beleid of bestuurlijk.

En ik merk dat de bereidwilligheid om andere verenigingen te helpen ontzettend groot is. Zo was dat ook te merken in de vele (online) bijeenkomsten die we gehad hebben.

'Het belang van aandacht is groot en 'opent deuren'

Covid-19 maakt het weliswaar lastig om fysiek op bezoek te komen bij een vereniging, de relatie lijdt er niet onder. Sterker nog, ik merk dat we door online middelen zoals de regiocalls, één op één gesprekken en onze whatsapp-groep met voorzitters veel sneller elkaar weten te vinden. Zo kunnen we toch aandacht hebben voor de verenigingen en hun behoefte en wensen. Het belang van aandacht is groot. Aandacht 'opent vele deuren', laat je dingen bereiken. Dat lees je ook terug in de verhalen in dit magazine.

Ik zou zeggen neem de tijd en geef aandacht aan het magazine en de mooie en inspirerende verhalen uit de praktijk!

Veel leesplezier.

Hartelijke groet,

Rick Memelink Verenigingsadviseur Oost-Nederland