WKV Roda ziet Kangoeroe Klup groeien

“De aanhouder wint”, stelt Jelmer Knossen van het Westzaanse Roda. De Kangoeroe Klup van zijn vereniging verwelkomde onlangs in één klap achttien extra kinderen, waardoor de Kangoeroe Klup momenteel 35 enthousiaste Kangoeroes telt. Knossen aan het woord.

“Als WKV Roda hebben we vier basisscholen die voor ons relevant zijn: twee in Westzaan en twee in Assendelft. Zo’n vijf jaar geleden zijn we begonnen met minimaal twee keer per jaar lesgeven op al deze scholen. Het contact met de vier scholen is goed en ze weten dat we kwaliteit leveren. Het fijne is, dat we daardoor altijd welkom zijn bij de school. Een vast gezicht, dat ook op de vereniging zelf de Kangoeroe Klup-trainingen geeft, helpt daarbij ook. Mede hierdoor hebben we minimaal altijd twintig kinderen op onze Kangoeroe Klup-trainingen, die we als vereniging vijftien keer per jaar geven.”

In één keer achttien kinderen van één school

“Van de twee Westzaanse scholen kwamen van begin af aan veel kinderen naar de Kangoeroe Klup-training van Roda toe. Op één van de Assendelftse scholen liep het ook goed, maar van de vierde school kwamen er in de eerste vier jaar geen enkel kind. Het afgelopen jaar begon het opeens al beter te lopen, tot halverwege november maar liefst achttien nieuwe kinderen van die school zich meldden. Wat zeker heeft meegespeeld, is dat we de Kangoeroe Klup-training naar de gymzaal van die school verplaatst hebben. Zo breng je de vereniging dus op zaterdag naar de school in plaats van andersom. Dit is hetzelfde concept als de Schoolsportvereniging in Rotterdam, waar ik projectcoördinator van ben. Ik wilde dit altijd al eens bij Roda uitproberen en het is mooi om te zien dat dit werkt.” Wat ook niet onbelangrijk was is, dat de docent filmpjes ging maken om deze vervolgens naar de ouders te sturen."

“Gezien de vele enthousiaste reacties van de kinderen en ouders verwacht ik dat we straks tachtig procent van deze nieuwe kinderen uiteindelijk op het veld bij Roda gaan zien. We hebben de drempel verlaagd voor deze kinderen om straks ook naar het veld te komen. We hebben de potentie om uit te groeien naar zestig Kangoeroe Klup-leden en spelen dan ook met het idee om de enthousiaste ouders bij de trainingen te gaan betrekken, zodat we het kunnen blijven bemannen.” Ik weet zeker dat dit voor elke vereniging mogelijk moet zijn. Wij hebben immers maar vier scholen, waar we uit kunnen putten voor onze leden. "

Flyer, klasbord, organisatie

“Een tip die ik mee wil geven aan andere verenigingen: maak een goede flyer, op echt flyerpapier (A5) en benoem daarin specifieke data. Verder werkt het bij ons goed dat de docent korte video’s plaatst op Klasbord, een app met de ouders erin. Zo zien de ouders hoe zo’n training eraan toe gaat en hier krijgen we altijd veel reacties op.”

“Tot slot is het natuurlijk van belang alles rondom de training goed te organiseren. Zorg dat alles klaar ligt, dat je de ouders en kinderen begroet, dat je de contactgegevens van de ouders krijgt en hou tijdens de training heel goed in de gaten of de kinderen écht plezier en succesbeleving hebben. Dit zit ‘m in de constant enthousiasmerende houding van de trainer, maar ook in de spellen die je aanbiedt. Bedenk nieuwe spellen en rouleer met spellen, die ze al kennen.”

In november staat de Kangoeroe Klup bij het KNKV in de spotlight.

WKV Roda doet net als KVS (pagina 7) hier aan mee en zette hun eigen Kangoeroes mooi op de foto.