Jongeren realiseren beach korfbalveld bij KV Elburg

Vlakbij het centrum van Elburg ligt een grote parkeerplaats voor alle dagjestoeristen, die de pittoreske vestingstad komen bezoeken. Vanaf deze parkeerplaats loop je zo naar de accommodatie van de plaatselijke korfbalvereniging. Het eerste wat opvalt wanneer je om de kantine naar de velden van KV Elburg loopt, is het splinternieuwe beachkorfbalveld.

Om het beachgevoel te benadrukken hebben de zijlijnen en de manden het blauw van de zee. Bovendien staan er loungebanken en een bar, zelf gemaakt van steigerhout, waardoor het geheel een echte beachuitstraling krijgt.

Project

Binnen de vereniging leefde al langer de wens om een eigen beachkorfbalveld te hebben, met name bij de jongere leden. Het ontbrak KV Elburg echter aan middelen en een impuls. Toen bekend werd dat verenigingen een (jongeren)project konden indienen bij de gemeente Elburg en stichting Wiel, waren enkele jonge leden er snel bij met een plan voor de realisatie van een beachkorfbalveld.

Terwijl op deze septemberavond veel vrijwilligers aan het werk zijn om de accommodatie er weer piekfijn uit te laten zien, vertellen de kartrekkers Zoé Smit, Corné Prins en Naomi Eikenaar trots hoe het beachveld tot stand is gekomen. “Vanuit het bestuur kregen we het vertrouwen om hiermee aan de slag te mogen gaan. Samen met veel andere jongeren, ouders en sponsoren hebben we het in vier weken tijd voor elkaar gekregen en voor de opening op 26 juni ook een eerste toernooi georganiseerd.”

Juist door veel zelfwerkzaamheid kon het veld in korte tijd worden gerealiseerd en werden veel kosten bespaard. Hetgeen wel geld kostte, was voor rekening van de gemeente Elburg.

Verenigingsgevoel

Het hele project heeft volgens het drietal enorm bijgedragen aan het opnieuw inblazen van het verenigingsgevoel. Helemaal na een lange periode waarin veel leden elkaar niet zagen of spraken door de coronamaatregelen. “Het was heel leuk om samen weer ergens naar toe te werken."

Voor de toekomst zien Smit, Prins en Eikenaar mogelijkheden om het veld niet alleen te gebruiken voor trainingen en onderlinge toernooien, maar ook voor speciale doelgroepen in samenwerking met de gemeente, scholen en instellingen. Een nieuw project is alweer geboren.

Lessons Learned

Geef als bestuur vertrouwen aan jongeren

Onderzoek welke mogelijkheden er zijn bij gemeente en binnen het Sportakkoord

Kies voor een planmatige aanpak waarmee je ook naar sponsoren kunt gaan

Beachkorfbalveld

Waaraan een beachveld dient te voldoen, lees je in het Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties.