Trainers KV Huizen krijgen handvatten

De maand september stond voor het KNKV in het teken van ‘Training geven: de basics’. KV Huizen was één van de ruim vijftig verenigingen, die een gratis clinic bij de bond aanvroegen en kregen. ‘Ik heb al de eerste signalen ontvangen dat we de trainersstaf kunnen uitbreiden’, aldus Jelmer Rebel, voorzitter van de technische commissie bij KV Huizen.

De clinic van KNKV-docent Rob Lof op 3 september in Huizen trok twintig enthousiaste deelnemers. “Het was een leerzame clinic met allerlei nieuwe oefeningen die heel zinvol zijn voor onze trainers. Bovendien kwam tijdens de clinic ook naar voren hoe je spelers zelf regie kan geven over hun eigen training en ontwikkeling,” zo blikt Rebel terug.

Hij legt uit dat zijn vereniging veel jonge, onervaren trainers en stagiairs telt en dat er een sterke behoefte is om hen inspiratie te bieden om een goede training te kunnen geven.

'Door de clinic kunnen we de trainersstaf uitbreiden'

Naast trainers en stagiairs nodigde ‘de grootste korfbalvereniging van het Gooi’ andere geïnteresseerden, zoals ouders uit voor de laagdrempelige clinic, waarin de belangrijkste facetten van korfbal belicht worden en de deelnemers tips en handvatten krijgen om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Rebel: “Omdat tijdens het seizoen tekorten in de trainingsstaf ontstaan is het fijn om ook andere mensen te kunnen vragen om eens een training te geven of te coachen.

Na afloop van de clinic van Lof merkte Rebel veel enthousiasme en inspiratie bij de deelnemers. “Ik heb al de eerste signalen ontvangen dat we de trainersstaf kunnen uitbreiden met de stagairs en enkele overige geïnteresseerden. Daarnaast verwachten we dat de trainers effect gaan zien van hun inzet. Ze weten nu beter hoe ze een training moeten opbouwen en zullen gaan ervaren dat de kinderen progressie maken.”

Opleiding

Op de vraag of deze clinic voor de deelnemers een aanzet kan zijn voor het volgen van een ‘echte’ trainersopleiding, antwoordt Rebel bevestigend. “Ik verwacht wel dat door alle clinics en inspiratie, trainers zich aan opgeven voor de opleiding Korfbaltrainer 2 (KT2), misschien een enkele voor Korfbaltrainer 3 (KT3). Dat het geld kost is geen reden om het niet te doen, want er zijn voldoende subsidies of andere mogelijkheden om dit te financieren.”

'Training geven: de basics'

De clinic 'Training geven: de basics' is een laagdrempelige training bedoeld voor ouders en jeugdkorfballers die beginnen met training geven of oudere trainers die zich willen laten inspireren. Je leert (toekomstige) trainers de basis van het training geven. Alle oefeningen zijn gericht op training geven aan de jeugd. Plezier en succesbeleving van de spelers in het korfbal staan centraal. Deze clinic is geschikt om als vereniging af te nemen met meerdere deelnemers.

Rob Lof is docent bij het KNKV. Als KNKV-docent verzorg je technische opleidingen zoals 'Training geven: de basics', KT2, KT3 en Trainersbegeleiding bij de verenigingen. Je ontvangt hiervoor een vergoeding van € 20,- per uur. Het KNKV breidt haar docentencorps graag uit. Interesse?

'Nieuwe generatie trainers inspireren'

“Het is elke keer weer leuk om een avond in de praktijk, dus op het veld in te vullen. Ook trainers hebben behoefte aan ondersteuning. Zeker als je daar net mee begint. Dan is het is mooi om wat van je eigen kennis en ervaring te delen en een nieuwe generatie trainers te inspireren. Bij KV Huizen heb ik een aantal punten laten zien. Door de kinderen meer zelf na te laten denken (vragend lesgeven), zorg je voor meer betrokkenheid en houd je ze extra gemotiveerd. Een ander aspect was de opzet van de training. Telkens kort werken aan een thema en snelle afwisseling. Dat om te voorkomen dat spelers minder geconcentreerd worden en zich gaan vervelen. Een derde belangrijk punt is dat ik oefeningen heb laten zien waarbij gebruik gemaakt wordt van de omgeving met gerichte opdrachten. Op die manier kun je ‘gewenst’ korfbalgedrag oproepen. Het zijn soms hele simpele aanpassingen, trainers passen ze soms ook al lang toe, maar het effect op het leren is groot."

Voorbeeldoefeningen

SV Oxalis volgde de clinic als één van de eerste verenigingen

Aanmelden, kosten, Sportakkoord

Vanaf oktober is het weer mogelijk je aan te melden voor een clinic ‘Training geven: de basics’. De clinic is één van de trajecten die in aanmerking komen voor subsidie vanuit het Sportakkoord. Indien gefinancierd vanuit het (lokale) Sportakkoord is de clinic voor de vereniging gratis. Verenigingen die geen aanspraak kunnen maken op deze subsidiemogelijkheid betalen € 90,- per clinic, ongeacht het aantal deelnemers.