SportStroom geeft in roerige energietijden bespaartips en bouwkundig advies
SportStroom verlengde onlangs het contract met het KNKV voor nog eens twee jaar, tot 2024. Dat is goed nieuws voor de korfbalverenigingen, zeker in een tijd waarin de energieprijzen de pan uitrijzen. SportStroom kan namelijk als energiecoach adviseren bij energiebesparende maatregelen.
Sinds 2003 is SportStroom actief, opererend vanuit Drachten. “We zijn voortgekomen uit de hockey vereniging in Drachten. In dat jaar werd de energiemarkt geliberaliseerd en mocht je zelf gaan bepalen waar je gas en stroom ging kopen. De voorzitters van de voetbal- en hockeyvereniging hebben toen bedacht om dat samen te gaan doen en zo is SportStroom ontstaan”, vertelt directeur-eigenaar Robert den Ouden. “Toen kostten gas en stroom nog een appel en een ei.”
Betaalbaar
Die tijden zijn veranderd, met de extreme situatie op de huidige energiemarkt als ultieme uitschieter. “Daarom hebben wij de afgelopen jaren er veel tijd en moeite ingestopt om verenigingen te helpen met energie te besparen. Onze missie is om sporten toegankelijk en betaalbaar te houden. Dat klinkt als een open deur, maar niks is minder waar want veel verenigingen kunnen sporten niet meer toegankelijk en betaalbaar houden.”
SportStroom is landelijk actief en helpt meer dan 4000 verenigingen, waarvan 180 korfbalverenigingen, met raad en daad. “Vrijwel alle sporten die in Nederland beoefend worden zijn bij ons vertegenwoordigd. Ik kom zelf uit de korfbalwereld, bij Bolnes dat is opgegaan in KCR. Vanuit die betrokkenheid bij de sport is een partnership met het KNKV ontstaan die in 2018 is gestart. Het korfbalverbond besteedt heel veel tijd aan accommodatiezaken. We helpen verenigingen niet alleen met de inkoop van energie, maar steeds vaker krijgen we de vraag om te helpen met verduurzamen. We worden momenteel overlopen met die vraag. We hebben veel kennis in huis over hoe je betaalt, welke subsidies er zijn en welke technieken je kunt toepassen.”
Dakoppervlakte
Maar SportStroom kan verenigingen ook op een andere manier van dienst zijn. “We hebben een hele grote installatietak, die het klokje rond kan werken bij het aanbrengen en installeren van zonnepanelen, led-verlichting, laadpalen en infraroodpanelen. Maar verenigingen willen eveneens advies over wat zij op hun accommodatie kunnen doen. Dat is maatwerk. Daarvoor sturen wij iemand met een bouwkundig oog en verstand van techniek. De verenigingshal komt bij veel korfbalverenigingen ook aan bod. Die hallen zijn vaak slecht geïsoleerd, maar ze hebben wel dakoppervlakte voor zonnepanelen. We geven naast energiebespaartips ook bouwkundige adviezen.”
'We willen het bereik onder de verenigingen vergroten en nog meer de verenigingsondersteuners ondersteunen'
De contractverlenging biedt volgens Robert den Ouden nieuwe kansen. “We willen het bereik onder de verenigingen vergroten en nog meer de verenigingsondersteuners ondersteunen. En de hoofdzaak is natuurlijk om zoveel mogelijk verenigingen naar een zo laag mogelijke energierekening te krijgen. Dat is bij korfbalverenigingen lastig, omdat het complex vaak maar een halfjaar wordt gebruikt. Het loont dan niet om grote investeringen te doen. Anderzijds zijn investeringen met de huidige subsidies nog nooit zo snel terugverdiend.”