Een veilige sportomgeving: integriteit en sportplezier in het korfbal
Sport is een bron van plezier, maatschappelijke impact en persoonlijke groei. Het is een krachtig instrument dat mensen bij elkaar brengt, zelfontplooiing bevordert en vreugde brengt. Maar om sportplezier te waarborgen, moeten we niet alleen focussen op fysieke prestaties, maar ook op de cultuur en omgeving waarin de sport wordt beoefend. Het KNKV erkent dit en heeft integriteitsmanager Lotte Eising aangesteld om de bond te ondersteunen bij het stimuleren en waarborgen van integriteit en veiligheid binnen het korfbal.
Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl
Op 1 april 2023 trad Lotte Eising aan als integriteitsmanager bij het KNKV. Haar rol draait om het bevorderen van een positieve, veilige en inclusieve sportcultuur en het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag in de korfbalwereld. “Dit doe ik door preventief beleid te ontwikkelen en in gang te zetten richting verenigingen, topsport en het bondsbureau. Daarnaast ondersteun ik het KNKV bij incidenten en signalen op het gebied van integriteit en grensoverschrijdend gedrag”, legt Lotte uit. "Sportplezier gaat om meer dan alleen winnen. Het omvat ook de mogelijkheid om jezelf te zijn en je te ontwikkelen."
Grensoverschrijdend gedrag komt overal voor. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat 72% van de mensen in Nederland in de leeftijd van 18 tot 50 jaar oud minimaal één ervaring met grensoverschrijdend gedrag in de sport mee heeft gehad. Lotte: "Ik zet mij in voor het in stand houden van de geldende normen en waarden binnen het KNKV en het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag, doping, matchfixing en andere integriteitsschendingen in de korfbalsport."
Van reactief naar proactief handelen
"Een cruciaal aspect van mijn werk is de verschuiving van reactief naar proactief handelen. Voorkomen is beter dan genezen", stelt Lotte. “Wij adviseren en stimuleren verenigingen om aan de slag te gaan met preventieve maatregelen. Hoe is het bij jouw vereniging georganiseerd? Wat doen jullie aan sociale veiligheid? Weet jij bij wie je terecht kunt als je vragen, twijfels of vermoedens hebt over grensoverschrijdend gedrag?”
Om een veilige sportomgeving te waarborgen, zijn er vier basiseisen opgesteld voor sportaanbieders: het aanvragen van een VOG, het aanstellen van vertrouwenscontactpersonen, het hanteren van een gedragscode en het voorlichten van trainers en coaches over het herkennen van grensoverschrijdend gedrag. Het KNKV en haar verenigingen hebben al de nodige stappen in de goede richting gezet, ziet Lotte: "60 procent van de korfbalvereniging neemt al deel aan de gratis VOG-regeling van NOC*NSF. Ook heeft 27 procent van de verenigingen een vertrouwenscontactpersoon aangesteld."
Bewustwording en open gesprekken
"Een veilige sportomgeving begint met bewustwording en open gesprekken", benadrukt Lotte. "We moedigen verenigingen dan ook aan om met spelers, teams, trainers, ouders, toeschouwers en scheidsrechters in gesprek te gaan over hoe we met elkaar omgaan. Hoe spreek je elkaar bijvoorbeeld aan als je iets onprettig ervaart? Bij de verenigingsadviseur of de vertrouwenscontactpersoon van het KNKV kun je vragen naar de ondersteuningsmogelijkheden. Samen kan er worden gekeken naar de gewenste vervolgstappen."
'Ik benadruk vooral het belang van preventie: ga het gesprek aan over hoe we met elkaar omgaan.'
- Lotte Eising, integriteitsmanager
"Ook als je als vereniging maatregelen hebt genomen, kan het toch soms misgaan. Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn", zegt Lotte. "Vanuit het KNKV zijn de vertrouwenscontactpersonen en de integriteitsmanager er voor de verenigingen. Verenigingen, maar ook individuen, kunnen bij ons terecht met vragen, twijfels, vermoedens of meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Ook kun je altijd aankloppen bij het Centrum Veilige Sport Nederland of bij de vertrouwenscontactpersoon van je vereniging." Er zijn dus diverse kanalen om twijfels, vermoedens of zorgen te bespreken en op te lossen.
Lotte: "Ik benadruk vooral het belang van preventie: ga het gesprek aan over hoe we met elkaar omgaan. En als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, vraag dan advies of ondersteuning van experts, die ervoor kunnen zorgen dat meldingen serieus genomen worden en op een zorgvuldige manier worden behandeld."
Duurzaam aan de slag met integriteit en veiligheid
Vanuit het KNKV werkt Lotte aan een lange termijnplan voor integriteit en veiligheid binnen het korfbal. "Het KNKV erkent de noodzaak van een voortdurende, meerjarige aanpak op het gebied van integriteit richting vereniging, topsport en bondsbureau. Het plan moet zorgen voor een integrale en samenhangende aanpak, waarin een positieve, veilige en inclusieve sportcultuur wordt bevorderd en grensoverschrijdend gedrag wordt tegengegaan."
Om dat te bereiken, wordt enerzijds gestuurd op het inrichten van beleid en structuren. Anderzijds wordt nog meer ingezet op bewustwording en bespreekbaarheid. De focus hierbij ligt op proactief handelen, open communicatie en het bevorderen van sportplezier. Lotte: "Met behulp van dit lange termijnplan kan het KNKV blijven werken aan versterken van een veilige en inclusieve sportcultuur voor alle korfballers."
Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl
Hulp nodig?
Wil jouw vereniging ondersteuning op het gebied van integriteit en een veilige en inclusieve sportcultuur? Neem dan contact op met Lotte Eising (integriteitsmanager), Remco Winter (vertrouwenscontactpersoon) of je verenigingsadviseur. Meer informatie vind je op de website van het KNKV.