‘Met het professionaliseren van korfbal willen we de sport een nieuwe impuls geven'
Mariska Kool over het project 'Versterken topkorfbalcompetities'
Het project ‘Versterken top teamsportcompetities en topclubs’ strekt zich uit over de periode tot 2032 en bevat grote ambities voor de Nederlandse sportwereld. Het heeft als doel om de nationale competities van teamsporten te versterken en verder te professionaliseren, om zo de maatschappelijke waarde van top teamsportcompetities, -clubs en talentvolle teamsporters te vergroten. Daarbij wordt samengewerkt met verschillende partners, waaronder NOC*NSF, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vereniging Sport en Gemeenten en vier andere sportbonden: KNHB (hockey), NHV (handbal), KNZB (waterpolo) en Nevobo (volleybal).
Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto.nl
In 2019 werd ‘Topsport die inspireert’ gepresenteerd als zesde pijler van het Nationaal Sportakkoord. Het project ‘Versterken top teamsportcompetities en topclubs 2032’ is daaruit ontstaan. Dit project sluit naadloos aan bij het project ‘Professionaliseren topkorfbal’, dat in 2023 is opgestart vanuit het Strategisch Plan 2023+. Projectleider Mariska Kool vertelt: “Het droomscenario voor 2032 is dat korfbal voor spelers uit de Korfbal League een parttime baan is. Hierdoor kan de drempel voor getalenteerde spelers om deel te nemen aan de competitie worden verlaagd. Ook zou het fantastisch zijn als er in de toekomst bij veel Korfbal Leaguevereniging een betaalde clubmanager, technisch manager en commercieel manager in dienst zijn” vertelt ze. “ Om te kijken hoe we invulling kunnen geven aan deze ambities, starten we dit seizoen verschillende pilots op, die gebaseerd zijn op een sport-generieke benchmark: een blauwdruk van hoe een professionele topclub er in 2032 uit zou moeten zien. Op basis daarvan hebben we voor komend seizoen gekeken waar stappen kunnen worden gezet. Daarbij zijn ook de behoeften van Korfbal Leagueclubs gepeild en is gekeken naar welke gemeenten enthousiast zijn.” Het kernteam van het landelijke project, dat onder andere bestaat uit mensen van NOC*NSF en VWS, heeft op basis daarvan diverse pilots toegewezen aan Korfbal Leagueclubs.
Een professionelere competitie
De eerste stappen naar een professionelere competitie zijn inmiddels gezet. “Dit jaar gaan er betaalde krachten aan de slag bij verschillende Korfbal Leagueclubs. Bij Blauw-Wit in Amsterdam is een technisch manager gestart en bij LDODK/Rinsma Modeplein in Gorredijk een commercieel manager. Daarnaast wordt er de komende maanden ook een clubmanager gezocht bij DOS’46, een technisch manager bij PKC/Vertom, een commercieel manager bij DVO/Transus en een commercieel manager voor in de Korfbal League CV", vertelt Mariska. “We zijn super blij dat NOC*NSF deze pilots heeft toegekend aan deze korfbalcubs. Uiteindelijk is het wel belangrijk om, met de pilots die er plaatsvinden, de hele Korfbal League én de clubs hierbuiten te versterken en professionaliseren. Maar het is mooi dat we op basis van de subsidie vanuit dit landelijke project en de cofinanciering van de clubs zelf de eerste stappen kunnen zetten bij de Korfbal Leagueclubs.”
Het aanstellen van deze betaalde krachten heeft heel wat voeten in de aarde. “We nemen Blauw-Wit even als voorbeeld. Deze vereniging wilde zelf graag aan de slag met een technisch management, maar ook de gemeente Amsterdam heeft een belangrijke rol gespeeld, door een intentieverklaring te tekenen. Toen dat eenmaal gebeurd was, hebben wij een projectopdracht en functieprofiel opgesteld. Daarna is de werving gestart en gelukkig werd er al snel een geschikte kandidaat gevonden. Deze is inmiddels in dienst voor 0,5 fte.” En dat is goed nieuws. “Komend seizoen kunnen we het effect gaan meten van de inzet van een professioneel technisch manager. Hij gaat aan de slag met het verbeteren van het technische topkorfbalbeleid. Daaronder valt onder andere het verbeteren van het topsportprogramma, bijvoorbeeld op het gebied van trainingsarbeid, opleiding binnen de topteams en faciliteiten.”
Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl
'Het doel is niet alleen om de top van het korfbal te versterken, maar ook om de fundamenten te leggen voor professionalisering van de sport in zijn geheel.'
- Mariska Kool, projectleider
Een impuls voor de korfbalsport
Hoewel de initiële focus van het project ‘Versterken top teamsportcompetities en topclubs 2032’ ligt op Korfbal Leagueclubs, is de visie veel breder. “Het doel is niet alleen om de top van het korfbal te versterken, maar ook om de fundamenten te leggen voor professionalisering van de sport in zijn geheel”, vertelt Mariska. “De lopende pilots met betaalde krachten zijn een eerste stap. Het streven is echter dat deze succesverhalen en best practices uiteindelijk andere korfbalverenigingen inspireren. Zij kunnen profiteren van de opgedane kennis en daar hun voordeel mee doen.”
Uiteindelijk wil de projectgroep de gehele korfbalgemeenschap versterken en laten groeien. “Professionalisering kan een nieuwe impuls geven aan de korfbalsport. Als korfbal bekender wordt, profiteert iedereen, Korfbal Leagueclubs én lokale verenigingen. We streven ernaar dat de professionalisering en de inzet van betaalde krachten niet alleen leidt tot een sterkere competitie, maar ook tot een grotere aantrekkingskracht van de sport.”