5x veelzijdig bewegen voor de KangoeroeKlup!
De KangoeroeKlup is niet meer weg te denken uit korfballend Nederland. Het is voor kinderen van 3 t/m 6 jaar vaak een mooie opstap naar het echte korfbal, waarbij de nadruk ligt op veelzijdig bewegen. Het geven van training aan de Kangoeroes vraagt de nodige creativiteit van trainers. Daar ondersteunen we als KNKV graag bij!
Foto: Winanda van Zwamen
"Met 'veelzijdig bewegen' wordt bedoeld dat kinderen veel variëren in sporten en bewegen en zo allerlei motorische vaardigheden aanleren. Denk bijvoorbeeld aan rennen, gooien, vangen, draaien en balanceren, maar ook aan klimmen en klauteren", legt Dolf Nijbroek, korfbaladviseur bij het KNKV, uit. "Als kinderen zich op jonge leeftijd al veel bezig zijn met veelzijdig bewegen, kunnen ze zich breed motorisch ontwikkelen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze langer actief blijven en minder te maken krijgen met blessures, ook op latere leeftijd. Ook vergroot veelzijdig bewegen het sportplezier en de motivatie van kinderen, helpt het bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en stimuleert het de creativiteit. Het heeft zoveel voordelen!"
Dolf is er dan ook van overtuigd dat bij de KangoeroeKlup veelzijdig bewegen centraal moet staan. "Het gaat niet puur en alleen om korfballen, het gaat om samen met leeftijdsgenootjes bewegen in alle vormen, natuurlijk wel met een accent op korfbal", stelt hij.
Bij veel verenigingen is de KangoeroeKlup al zeer succesvol, maar het steeds opnieuwe bedenken van leuke, vernieuwende oefeningen, is een uitdaging. "Om verenigingen te helpen bij het trainen van de Kangoeroes, heeft het KNKV een speciale spellenmap voor de KangoeroeKlup ontwikkeld. "Die staat bomvol leuke spellen voor de alllerjongsten", vertelt Dolf. Hij voegt toe: "Bij veel spellen heb je speciale materialen nodig en die bieden we binnenkort, in samenwerking met Korfbalshop.nl, in een speciaal pakket met korting aan. Dat pakket heeft een waarde van ruim 380 euro, maar het wordt verkocht voor slechts 100 euro. Een mooie kans voor verenigingen om met deze materialen de Kangoeroe-trainingen naar een hoger niveau te tillen!"
In dit artikel lichten we een aantal gave spellen uit de spellenmap uit en vertelt Dolf meer over hoe deze spellen helpen bij veelzijdig bewegen!
Diamantenroof
Leeftijd: alle leeftijden Benodigdheden: hoepels/korven en pittenzakjes/hoedjes Speldoel: zoveel mogelijk diamanten stelen Hoofddoel: gaan/lopen en wenden/keren
"Diamantenroof is een tikspel, waarbij de fantasie van de kinderen wordt geprikkeld", vertelt Dolf. "Daarmee is het heel geschikt voor kinderen in de Kangoeroe-leeftijd."
"Het spel wordt gespeeld in een afgebakend vierkant. Daarin liggen de pittenzakjes of hoedjes, dat zijn de diamanten. Om het vierkant heen liggen een aantal hoepels of korven. Qua rolverdeling heb je een aantal rovers en een tikker. Je kunt als trainer de rol van tikker op je nemen, maar de tikker kan ook een van de kinderen zijn. De rovers gaan proberen om zoveel mogelijk diamanten te stelen en naar een hoepel of korf te brengen. Worden ze getikt? Dan moeten ze de diamant weer terugleggen."
"In dit spel zijn de kinderen op een creatieve en leuke manier bezig met het ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van rennen en draaien", vertelt Dolf. "Je kunt het nog moeilijker maken door ze bijvoorbeeld de opdracht te geven één bepaalde kleur te verzamelen. En doordat je er een verhaal bij vertelt, wordt het nog spannender en leuker voor de kinderen!"
"De parachute is eigenlijk altijd een succesnummer bij de KangoeroeKlup", vertelt Dolf. "Je kunt er eindeloos veel kanten mee op. Zo kun je er voor kiezen om een bal op de parachute te leggen en hem samen met de kinderen vast te houden. Jullie doel is om de bal er niet vanaf te laten vallen. Of probeer de bal juist vanaf de parachute zo hoog mogelijk in de lucht te 'gooien'. Dit zijn leuke oefeningen met balans."
"De parachute is ook een geweldig middel om verhalen mee te vertellen. Zo kun je er 'onweer' mee maken door hem op en neer te bewegen. Roep om de beurt de naam van een kind dat zo snel mogelijk door het onweer naar de andere kant van de parachute mag rennen en herhaal dit tot elk kind zeker één keer is geweest. Een andere leuke oefening: de parachute verandert in een tent. De kinderen rennen met mooi weer om de tent heen, maar als het begint te regenen en te waaien, dan waait de parachute, die wordt vastgehouden door de trainers, de lucht in. De kinderen moeten er snel onder gaan zitten om niet nat te worden. Met deze oefeningen zijn de kinderen ook aan het rennen en duiken."
Parachute
Leeftijd: alle leeftijden Benodigdheden: parachute en eventueel een bal Speldoel: allerlei mogelijkheden Hoofddoel: allerlei mogelijkheden
Pannenkoekensprong
Leeftijd: alle leeftijden Benodigdheden: 'pannenkoekjes' en hoepels Speldoel: naar de overkant komen, afwisselend op 2 benen en 1 been Hoofddoel: balanceren en springen
"Bij de pannenkoekensprong gaat het om het ontwikkelen van springen en balanceren: twee belangrijke grondvormen uit het veelzijdig bewegen", vertelt Dolf. "Je legt steeds twee pannenkoekjes naast elkaar met één hoepel erachter. De kinderen springen vervolgens van de pannenkoekjes naar de hoepels. Op de pannenkoekjes mogen ze met twee benen staan, maar in de hoepel staan ze maar op één been. Zo gaan ze al springend en hinkelend van de ene naar de andere kant van het veld."
"Bij deze oefening kun je natuurlijk ook weer een verhaal vertellen. Maak er bijvoorbeeld 'de vloer is lava' van, dat maakt het nog leuker voor de kinderen. Ook kun je bij deze oefening heel makkelijk differentiëren. Merk je dat het te moeilijk of te makkelijk is? Leg de pannenkoekjes en hoepels dan wat dichterbij elkaar of juist verder weg van elkaar. Laat de kinderen alleen maar op twee benen springen, of juist alleen maar hinkelen. Ook kun je de kinderen bijvoorbeeld een bal of pittenzakje vast laten houden bij de oefening, daarmee maak je extra uitdagend. De mogelijkheden zijn ook hier weer eindeloos!"
"Bij het spel duck hunt zetten we in op de beweegvormen gooien en mikken, twee heel belangrijke vormen bij het korfballen. Voor dit spel zet je een aantal pionnen neer en daar plaats je de dobbelstenen bovenop. De pionnen zijn de 'bomen', de dobbelstenen de 'eendjes'. Het is de bedoeling dat de kinderen de eendjes uit de bomen gooien."
Ook bij dit spel benadrukt Dolf het belang van differentiëren: "Succeservaringen zijn heel belangrijk voor kinderen, ze zorgen voor zelfvertrouwen en plezier. Om dit te bevorderen, is het bij dit spel belangrijk dat het wordt aangepast naar het niveau van het kind. Heeft een kind moeite met het gooien met een bal, doordat deze nog te groot of te zwaar is? Misschien gaat gooien met een pittenzakje beter. Ook in de afstand tot de 'boom' kun je differentiëren: om het makkelijker te maken kun je een kind wat dichterbij de pion neerzetten. Wil je het juist moeilijker maken? Vergroot dan de afstand."
Duck hunt
Leeftijd: alle leeftijden Benodigdheden: pionnen, dobbelstenen, (zachte) ballen en/of pittenzakjes Speldoel: dobbelsteen van de pion gooien Hoofddoel: gooien en mikken
Piramidescoren
Leeftijd: alle leeftijden Benodigdheden: zachte ballen en/of ballen maat 3, een losse KangoeroeKlup-korf, één of meerdere opgebouwde korfbalpalen (verschillende hoogtes) en eventueel opzetstukken voor de paal Speldoel: een zo hoog mogelijke piramide bouwen Hoofddoel: mikken
"Piramidescoren is al een écht korfbalspel", vertelt Dolf. "De Kangoeroes gaan bij dit spel namelijk in een échte korf scoren. Een goede, leuke en uitdagende oefening voor de wat oudere Kangoeroes, die misschien volgend jaar wel de overstap gaan maken naar de F-jeugd van je vereniging."
"Bij dit spel zet je, afhankelijk van het aantal kinderen, een aantal korven neer. Qua hoogtes is het goed om af te wisselen. Misschien is alleen een opzetstuk van een halve meter al genoeg voor de jongste en kan de oudste wel al op een korf van 2,5 meter scoren. Bouw zeker meerdere palen op met verschillende hoogtes, zodat ieder kind op zijn of haar eigen niveau mee kan doen. Zorg verder dat er een heleboel ballen klaarliggen, en een losse KangoeroeKlup-korf. Die hebben de kinderen nodig om een piramide te gaan bouwen. Telkens als ze scoren op een van de opgebouwde palen, mogen ze hun bal in de KangoeroeKlup-korf leggen. Daarin stapelen ze samen alle ballen op, waardoor er uiteindelijk een ware ballenpiramide ontstaat. Lukt het scoren met de bal niet bij een kind? Vervang de bal dan door een pittenzakje, dat ook op de piramidestapel kan."
Spellenmap
Wil jij nóg meer inspiratie opdoen voor toffe KangoeroeKlup-spellen en veelzijdig bewegen? Gebruik dan de speciaal ontwikkelde Spellenmap. Je vindt hem hier.
Kangoeroepakket
Kan jouw vereniging wel wat nieuw materiaal gebruiken voor de KangoeroeKlup? Houd dan onze kanalen in de gaten: binnenkort is het Kangoeroe-pakket te koop op Korfbalshop.nl!