Olympus ’58 bloeit weer dankzij vrijwilligers
Korfbalvereniging Olympus ’58 uit Doetinchem stond voor een grote uitdaging, maar door de enorme inzet van vrijwilligers en betrokken ouders is de club niet alleen gered, maar bloeit ze nu meer dan ooit. Dankzij een nieuwe structuur en heldere communicatie is Olympus ’58 erin geslaagd om een gezonde, actieve vereniging te blijven, waarin bijna evenveel vrijwilligers als leden zich inzetten om de club succesvol te maken.
Foto: Olympus '58
Het keerpunt
In september 2023 kondigde het bestuur van Olympus '58 een bijzondere ledenvergadering aan waarin het heikele punt op tafel kwam: het voortbestaan van de vereniging stond op het spel. De structurele tekorten aan vrijwilligers en de onduidelijkheid over de taken die vervuld moesten worden, zorgden ervoor dat het bestuur overwoog om de vereniging op te heffen. "Het was een emotionele bijeenkomst, maar er ontstond een golf van betrokkenheid vanuit de leden en ouders die de club wilden redden", vertelt Karin van Mourik, een van de nieuwe voorzitters.
Onder leiding van een externe deskundige, gefinancierd door zowel het KNKV als de vereniging zelf, werd er een werkgroep opgericht. Deze groep vrijwilligers richtte zich op vier hoofdthema’s: financiën, communicatie, vrijwilligers en het organogram van de vereniging. Er werden gesprekken gevoerd met leden en ouders om inzicht te krijgen in de bereidheid om mee te helpen. Al snel werd duidelijk dat er genoeg animo was om de club te ondersteunen. Het probleem zat vooral in het gebrek aan structuur: de taken waren onduidelijk en mensen wisten niet wat er van hen werd verwacht.
Vrijwilligers: het fundament van Olympus '58
Om de betrokkenheid te verhogen, werd er een functiehuis opgesteld. Hierin werd precies vastgelegd welke taken er waren, hoeveel tijd deze in beslag namen en wat er van de vrijwilligers werd verwacht. Dit gaf ouders en leden een helder beeld van hoe zij konden bijdragen zonder overweldigd te worden. “Mensen doen liever een kleinere taak dan dat ze meteen een grote verantwoordelijkheid krijgen”, legt Van Mourik uit. "Door alles overzichtelijk te maken en duidelijk te communiceren, kregen we ruim veertig enthousiaste vrijwilligers die bereid waren om mee te helpen."
Foto: Olympus '58
Er werden commissies opgericht voor ledenwerving, sponsoring en activiteiten, en ook voor elke nieuwe vrijwilliger werd gezorgd dat ze goed werden begeleid. Het resultaat? "Bijna evenveel vrijwilligers als leden, wat de saamhorigheid binnen de vereniging enorm heeft vergroot."
Nieuwe structuren en groei
De betrokkenheid van vrijwilligers leidde al snel tot concrete veranderingen binnen de vereniging. Niet alleen werd het bestuur vernieuwd, er werden ook initiatieven gestart om nieuwe leden te werven. Zo werd er een recreantenteam voor senioren opgezet en zijn er plannen voor een KangoeroeKlup. ”Iedereen is welkom om bij de club te komen trainen", aldus van Mourik. "Belangrijk is dat iedereen dat ook zo ervaart, dat de leden zich veilig voelen. Van daaruit kunnen we verder groeien."
'Het gaat niet alleen om sportieve groei, maar ook om een bruisend verenigingsleven. Olympus '58 moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt.'
- Irene Berends, voorzitter Olympus '58
Daar dragen de activiteiten buiten de wedstrijden om aan bij. Teambuilding, een open cultuur en het organiseren van evenementen als schoolkorfbal, zijn belangrijke pijlers geworden. Dit heeft niet alleen gezorgd voor nieuwe leden, maar ook voor een positieve sfeer binnen de club. "Het gaat niet alleen om sportieve groei, maar ook om een bruisend verenigingsleven. Olympus ’58 moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt", voegt Irene Berends, de andere voorzitter, toe.
De toekomst
Olympus '58 kenmerkt zich inmiddels ook door een flexibele aanpak, waarbij leden op hun eigen tempo kunnen trainen en stap voor stap betrokken raken. Dat draagt bij aan de toekomstambities. "Je mag op elk moment instromen en in de jongere jeugd bepaal je zelf wanneer je begint met wedstrijden. Zo hopen we dat iedereen op zijn eigen manier kan bijdragen aan de groei van de club", vertelt Berends.
Dankzij een enorme toename van vrijwilligers, duidelijke communicatie en een sterke teamgeest is het voortbestaan Olympus ’58 niet langer onzeker. De vereniging is zelfs sterker dan ooit! Daarmee is de Doetinchemse vereniging uitgegroeid tot een inspirerend voorbeeld van hoe een gemeenschap samen een vereniging kan laten bloeien.
Heeft jouw vereniging ook een mooi verhaal?
We zijn altijd op zoek naar mooie verhalen van onze verenigingen. Wil jij iets delen voor in de volgende editie van het KNKV Magazine? Laat het ons dan weten via communicatie@knkv.nl.