G-korfbal vaste waarde bij SKC Merwede/Multiplaat

Veertien jaar geleden ontstond bij korfbalvereniging SKC Merwede/Multiplaat uit Sliedrecht het plan om met G-korfbal te starten. Inmiddels heeft Merwede zestien G-korfballers in twee G-teams, die een vaste waarden vormen binnen de vereniging en binnen de G-korfbalcompetitie. “Bij alle activiteiten worden ze uitgenodigd en ze zijn gewoon écht onderdeel van SKC Merwede/Multiplaat. Voor mij is dat een mooi voorbeeld van integratie van een G-team binnen een vereniging,” zegt initiator Marjan Groenewegen.

Wat baalde Groenewegen toen ze jaren geleden haar werk in de gehandicaptenzorg niet meer kon voortzetten. Werken met deze doelgroep vond ze altijd fantastisch. Zo ontstond bij haar het plan om bij SKC Merwede/Multiplaat een G-team op te richten. Zo gezegd, zo gedaan. Groenewegen: “Het geeft zo veel voldoening om met deze doelgroep bezig te mogen zijn. Ik ben er veertien jaar geleden mee begonnen, omdat ik vond dat er in Sliedrecht ook ruimte moest zijn voor deze doelgroep om te kunnen sporten.”

De vereniging stond er voor open en Groenewegen kreeg de ruimte om met het G-korfbal aan de slag te gaan. Al snel had ze een grote groep spelers en vrijwilligers. “We hebben het ledenbestand doorlopen om te kijken naar mensen waarvan we dachten dat ze het leuk zouden vinden om ons mee te helpen bij het G-Korfbal en vervolgens hebben we al die mensen persoonlijk benaderd.”

Met een bericht in de plaatselijke krant en via posters in winkels, bibliotheek en dergelijke kwamen ze aan hun eerste spelers. “Later hebben we ook clinics gegeven op de school voor speciaal onderwijs en bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Sliedrecht.”

Vaste waarde

Inmiddels zijn de G-teams van SKC Merwede/Multiplaat al jarenlang een vaste waarde binnen de G-korfbalcompetitie. Groenewegen: “We trainen wekelijks en spelen onze wedstrijden op verschillende niveaus. Het is soms best lastig, want het niveauverschil is best groot. Bij onderlinge partijtjes proberen we gelijkwaardige teams te vormen met een mix van de beste en minst bekwame spelers. De spelers gaan goed met hun verschillen om, ze geven elkaar de ruimte om mee te kunnen doen en bij ongenoegen is meestal een simpele uitleg voldoende. Na al die jaren ga ik nog steeds met veel plezier naar trainingen toe. Je krijgt zo veel waardering van de spelers, dat blijft iets heel speciaals,” zo vertelt ze.

Ook binnen de vereniging is de G-afdeling niet meer weg te denken. “Ze horen gewoon bij de vereniging en zijn aanwezig bij alle activiteiten die georganiseerd worden. Eén van de hoogtepunten van het jaar is voor mij altijd het zomeravondkorfbal bij SKC Merwede/Multiplaat. Iedereen die wil mag dan langskomen en er worden mixteams gemaakt en wedstrijdjes gespeeld. Ook de G-spelers doen hier gewoon mee tussen de reguliere spelers. Er wordt leuk met elkaar een balletje gegooid en iedereen vindt het helemaal prima.”

Nieuwe kartrekker

Na bijna vijftien jaar vindt Groenewegen het tijd om het stokje over te dragen: “Deze coronaperiode is een extra zware periode voor de G-spelers. Veel spelers zaten lang thuis en dit heeft ons ook wel enkele leden gekost. Voor mijzelf was het ook een moment om eens na te denken of het niet beter is om het stokje over te dragen aan iemand anders.” Ze is heel blij een jonge, enthousiaste opvolgster te hebben gevonden, die met veel energie op het veld staat en de kar trekt. “Dit doet ze samen met drie anderen. Dit seizoen kan ik mijn kennis en ervaringen aan haar overdragen en dan het G-korfbal bij SKC Merwede/Multiplaat met een gerust hart achterlaten.”

Meerwaarde

Voor verenigingen die met een G-team starten of trainers en begeleiders zoeken zou ze det tip mee willen geven vooral te zoeken naar mensen binnen de vereniging die het leuk vinden te werken met deze doelgroep. "Geef hierbij aan dat bij de G-sporters minder goed resultaat te zien is. Je moet juist proberen te laten zien hoeveel plezier de spelers hebben en hoe ze beter in hun vel zitten als ze waardering krijgen, dat is de meerwaarde die je eruit haalt," besluit de aftredende trainster.

Zo regelt KV Tempo het vervoer van G-korfballers

Binnen Tempo (Alphen aan den Rijn) bestaat de G-afdeling uit ruim twintig G-korfballers. Om het voor alle G-leden mogelijk te maken om te kunnen trainen en spelen heeft Tempo voor deze doelgroep het vervoer geregeld. Tom de Vries, coördinator G-korfbal: “Onze G-leden zijn redelijk zelfstandig, dus moeten zij zelf het vervoer naar de trainingen en wedstrijden regelen. Dat is niet altijd makkelijk. Gelukkig kunnen er veel op de fiets komen, maar voor diegenen waarbij dat niet kan hebben we bij Tempo mogelijkheden gevonden ze op de vereniging te krijgen. Zo is er de vervoersdienst van de Dirk Kuyt Foundation bij wedstrijden en een pool van vrijwilligers die als ‘taxidienst’ fungeren tijdens de trainingen.”

Vervoersdienst Dirk Kuyt Foundation

De vervoersdienst van de Dirk Kuyt Foundation betreft een bus met chauffeur voor het verplaatsen van een groep van maximaal acht sporters met een beperking naar een sportgelegenheid. “Aan het begin van een seizoen regelen we dat voor de meeste wedstrijden. Alle sporters kunnen nu zonder zorgen en vervoersproblemen meedoen aan de wedstrijden. Het aanvragen gaat heel makkelijk via de site van de Dirk Kuyt Foundation,” zegt De Vries.

Vrijwillige ‘taxichauffeurs’

De Vries vervolgt: “Omdat de officiële taxidiensten dusdanig slecht waren - onze G-korfballers moesten bijvoorbeeld uren wachten voor ze weer opgehaald werden na de training - hebben we de ‘taxidienst’ met eigen vrijwilligers ingeregeld. De ene vrijwilliger haalt met de eigen auto de G-leden op om naar de training te brengen, een ander haalt ze van de training op om weer thuis te brengen.” Bij Tempo zijn er zo’n vijftien personen, die dit in wisselende diensten doen. “Zo kost het een vrijwilliger niet veel tijd en het is ook voor de ouders en begeleiding van de G-korfballers een uitkomst. Het heeft het plezier in het korfballen weer helemaal teruggebracht bij de G-korfballers en ook onze vrijwilligers zijn er blij mee, elk ritje is voor hen ook weer een feestje.”