In de spotlight
Esther Duindam
Bio
"Ik ben 23 jaar oud en ik studeer in Nijmegen waar ik nu in het vijfde jaar zit van de studie Geneeskunde. Op mijn zesde ben ik begonnen met korfballen bij Steeds Hooger (nu KV Apeldoorn) in Apeldoorn, waar ik ook opgegroeid ben. Toen ik op mijn achttiende ging studeren, ben ik lid geworden van NSKV SkunK, de studentenkorfbalvereniging in Nijmegen. Hier heb ik vijf jaar gekorfbald in SkunK 1. Sinds dit seizoen korfbal ik bij KV Noviomagum in het eerste team en ben ik nog steeds actief toernooilid bij SkunK. Als actief toernooilid doe je mee aan activiteiten en toernooien. Mijn hele leven is korfbal al een belangrijk onderdeel. Ik kan er niet alleen mijn energie en fanatisme in kwijt, maar het is ook een belangrijk sociaal aspect in mijn leven waar ik veel vriendschappen heb opgebouwd. "
KNKV-vrijwilliger
"Sinds vorig jaar september ben ik KNKV-vrijwilliger, als lid van de Studentenkorfbalcommissie (SKC). Sinds dit seizoen ben ik voorzitter van deze commissie, die alle studentenkorfbalverenigingen vertegenwoordigt. Een aantal jaar geleden heb ik als student een bestuursjaar gedaan bij SkunK, omdat ik het leuk vond om iets naast mijn studie te doen en mezelf in te zetten voor de vereniging. Vorig jaar wilde ik weer iets doen binnen de korfbalwereld en omdat ik binnen SkunK de meeste functies, zoals bestuur en commissies, al had gedaan, ben ik verder en buiten de studentenvereniging gaan kijken. Een vriendin en teamgenoot van mij zat destijds al in de SKC en maakte me hier enthousiast voor. Het leek me met mijn bestuurservaring een mooie uitdaging om me in te zetten voor het landelijke studentenkorfbal en zo een bredere functie te hebben dan alleen bij een enkele vereniging."
Gevarieerd en sociaal
"Het is leuk om in deze rol contacten te hebben met de medewerkers bij het KNKV, een breder beeld te krijgen van hoe de korfbalbond in elkaar zit en te kijken hoe we met elkaar studentenkorfbal positief op de kaart kunnen zetten bij niet-studentenkorfballers en -verenigingen. Als SKC-lid heb ik gevarieerde taken, wat veel leuke aspecten met zich meebrengt en vooral veel sociale contacten. In de SKC zitten vijf enthousiaste commissieleden, die zich inzetten voor studentenkorfbal. We hebben regelmatig contact met de besturen van de elf studentenkorfbalverenigingen in Nederland, die onderling een goede band hebben. Daarnaast overleggen we met collega's binnen het KNKV om samen te kijken hoe we studentenkorfbal zichtbaarder kunnen maken en hoe we verenigingen bewuster kunnen maken van de toegevoegde waarde van studentenkorfbal."
"Natuurlijk organiseren we ook de studentenkorfbaltoernooien. Elke maand is er een feest en jaarlijks vindt het SKC-gala plaats. Daarnaast organiseren we elk jaar in december het Nederlands Studentenkampioenschap Korfbal (NSKK). Dit is een prestatiegericht toernooi voor alle studerende korfballers. Dit jaar vindt het kampioenschap plaats op 29 december in Arnhem en iedereen kan met elkaar een team vormen. Enige vereiste is dat het hele team studeert in dezelfde stad."
Veel mogelijkheden
"Vanuit de SKC willen we studentenkorfbal en haar mogelijkheden nog meer positief onder de aandacht brengen bij niet-studentenkorfbalverenigingen. Sinds vorig jaar zijn we samen met het KNKV actief bezig om de uitstroom van korfballers in de studentenleeftijd (18-25 jaar) te verminderen. We richten op het bekender maken van studentenkorfbal en het laten zien dat er veel mogelijkheden zijn tot samenwerking tussen studentenkorfbalverenigingen (SKV) en niet-studentenkorfbalverenigingen om te voorkomen dat korfballers stoppen met korfbal als ze gaan studeren. Denk bijvoorbeeld aan een dubbel lidmaatschap bij een SKV en niet-SKV. Het is best een uitdaging, maar ik merk dat we stapjes maken en steeds verder komen. Dat geeft me energie."
Inspelen op de behoefte
"Korfbal is een veelzijdige sport, die ook op sociaal vlak veel te bieden heeft voor korfballers uit alle leeftijden. In de studententijd kan er ontzettend veel voor iemand veranderen en kan het erg druk zijn. Omdat studenten naast korfbal vaak nog veel andere verplichtingen hebben, is het belangrijk om als vereniging goed te kijken naar de behoeftes van een individuele speler en hierop in te spelen. In de toekomst hoop ik dat meer korfbalverenigingen het gesprek aangaan met (aanstaande) studerende korfballers, hun wensen inventariseren en proberen mee te denken met wat goed is voor hen. Studentenkorfbal zou in veel situaties een mooie aanvulling kunnen zijn om aan deze wensen te voldoen. Door meer samenwerking tussen korfbalverenigingen en het studentenkorfbal kunnen we zoveel mogelijk mensen laten genieten van onze mooie sport."
'Er zijn veel mogelijkheden tot samenwerking tussen studentenkorfbal-verenigingen en niet-studenten-korfbalverenigingen'