RecreStars

‘Ik heb weer eens genoten van het korfbalspelletje met en tegen oude bekenden’

In de regio Rotterdam is er in september en oktober een pilot RecreStars gehouden gericht op korfbalaanbod voor de doelgroep dertig plussers, die onlangs of al wat langer geleden gestopt zijn met actief korfballen. Arenda Heemskerk, speelster van de Vlaardingse korfbalvereniging SC Twist, deed mee aan de pilot en is enthousiast: “Ik heb weer eens genoten van het korfbalspelletje met en tegen oude bekenden."

Voor verenigingen zijn korfballers die net gestopt zijn met de competitie of al wat langer niet actief zijn een belangrijke doelgroep om te behouden of weer terug te krijgen op de vereniging. Voor deze doelgroep is RecreStars bedacht, een aanbod dat past bij de levensfase van en goed aan kan sluiten bij de behoefte en wensen van die doelgroep.

Kartrekker

“Al langer hadden wij het idee om met wat oud-korfballers weer eens een balletje te gaan gooien. Maar ja, iemand moet het organiseren en de kar trekken, zegt Heemskerk “Uit een samenwerking tussen Rotterdam Sportsupport en het KNKV werd ons deze pilot, een toernooivorm op vier vrijdagavonden, aangeboden. We waren al snel enthousiast en konden meerdere teams vormen. Alle vier de avonden hebben we met veel plezier meegedaan. Het laagdrempelige karakter is gewoon erg prettig. Omdat we met genoeg mensen één team maakten, was het geen probleem een keer niet te kunnen. Een ander voordeel is dat ik nu op zaterdag ook gewoon bij de kinderen kan kijken die gaan korfballen. De samenwerking met het KNKV was ook prettig. Het helpt erg mee als er een organiserende partij is. Iemand die de verenigingen samen brengt, de locaties bepaalt, speeldata vastlegt en het wedstrijdschema maakt. Op de avond zelf kunnen de verenigingen het prima onderling zelf regelen en een toernooi afwerken, maar die aanjaagfunctie is wel als heel prettig ervaren,” geeft de deelneemster aan de pilot aan.

Martine Willemse, Rotterdam Sportsupport:

"Rotterdam Sportsupport werkt aan vitale en toekomstbestendige sportverenigingen, het is in dat kader belangrijk dat sportverenigingen meebewegen met veranderingen. Een van deze veranderingen is dat mensen steeds meer behoefte hebben aan flexibiliteit. Daarom heeft Rotterdam Sportsupport samen met het KNKV gewerkt aan het ophalen van behoeften bij (oud)leden en verenigingen en het opstarten van een pilot met flexibel aanbod."

Elke vereniging gastheer

Op vier vrijdagavonden in het najaar is er tussen vier verschillende verenigingen – KCC/CK Kozijnen, CKC Maassluis, Weidevogels en SC Twist- onderling in toernooivorm tegen elkaar gespeeld. Korte wedstrijdjes in een 4-4 vorm in één vak leverden leuke avonden op en de avonden werden uiteraard afgesloten met een gezellige derde helft. De vier vrijdagavonden werden wisselend georganiseerd bij de vier deelnemende verenigingen. Heemskerk: “De thuisvereniging maakte er echt wat leuks van, met wat lekkers na afloop erbij, die derde helft is tenslotte een belangrijk onderdeel van RecreStars.”

'De derde helft is een belangrijk onderdeel van RecreStars'

Tijdens de vier avonden is er ook met de spelregels geëxperimenteerd. Heemskerk: “De eerste avond hebben we met de superspeler bij een verschil van drie doelpunten gespeeld en mocht je iedereen verdedigen. Uiteindelijk merk je toch wel bij de meeste spelers dat de voorkeur er is om gewoon met twee heren en twee dames te spelen. Wat wel echt door iedereen als positief punt werd genoemd is, vreemd genoeg, de afwezigheid van een scheidsrechter. Met elkaar werd het opgelost en dat gaf geen enkele discussie, echt heel fijn.”

De Vlaardingse sluit af: “Ik had al een aantal jaren niet meer gekorfbald, maar dit soort initiatieven spreken mij wel aan. Al snel hadden we een groep van zo’n vijftien geïnteresseerden, dus je merkt dat er echt wel vraag naar is om op een laagdrempelige manier weer te gaan korfballen met elkaar. Ook bij de tegenstanders van de andere drie verenigingen zag je dezelfde soort teams. Een mix van recent en wat langer afgehaakte spelers. Wij staan zeker open voor een vervolg straks in het voorjaar.”

RecreStars

RecreStars is een korfbalvorm die is ontwikkeld om met name de doelgroep (oud-)korfballers in de leeftijd dertigplus na een actieve korfbalcarrière de sport te blijven laten beoefenen, maar dan aangepast aan hun behoefte en levensfase.

Het is een vorm die de mogelijkheid biedt om met spelers van weleer plezier aan korfbal te beleven. Recreatief, minder frequent, laagdrempelig en met name gericht op gezelligheid, fit blijven en het gevoel van ‘toen’. Zo kan deze leeftijdsgroep langer blijven korfballen zonder wekelijkse verplichtingen, maar wel gericht op het blijven ontmoeten en samenzijn met leeftijdsgenoten.

RecreStars valt onder KorfbalPlus waarin drie verschillende sport-, korfbal- en of beweegvormen vallen voor een leven lang korfballen. Naast RecreStars kent KorfbalPlus; KombiFit, en OldStars walking korfball.