‘Sport is voor mij plezier’

2021 was voor Sanne van der Werff (23) het jaar van haar definitieve doorbraak. Na een goed Korfbal Leagueseizoen blonk de speelster van PKC/Vertom half april uit in de gewonnen Korfbal Leaguefinale tegen Fortuna/Delta Logistiek. Enkele dagen later werd de Barendrechtse door bondscoach Jan Niebeek toegevoegd aan TeamNL Korfbal, waarmee ze eind oktober het EK won. Haar topkorfbalcarrière combineert de Beste speelster van 2021 met haar studie Geneeskunde, waarvoor ze nu co-schappen loopt in het Rotterdamse Erasmus MC.

Hoe is het om topkorfbal te combineren met je opleiding Geneeskunde?

“Dat gaat tot op heden vrij goed. Tijdens m’n driejarige bachelor heb ik alle buitenlandse trips kunnen meemaken en het aantal trainingen dat ik heb gemist bij PKC/Vertom of Talent TeamNL Korfbal was op één hand te tellen. Vorig jaar deed ik een half jaar masteronderzoek in het Erasmus MC en ook dat was goed te combineren met PKC. In april ben ik begonnen met mijn co-schappen, precies op het moment dat ik ook bij het Nederlands team kwam. Dat betekent dat ik nu dagen van 8 tot 6 maak en daarna direct doorga naar trainen. Vanuit de opleiding wordt goed met me meegedacht. Zo word ik niet in Goes of Tilburg ingedeeld, maar altijd in de regio Rotterdam. Verder kan ik de opleiding in deeltijd doen, zodat ik elke woensdag naar Papendal kan om te trainen met TeamNL Korfbal. Alles bij elkaar lukt alles goed, maar het is soms wel passen en meten.”

Weet je al in welke richting je je als arts wil specialiseren?

“Voor ik die keuze moet maken heb ik nog twee jaar aan co-schappen te gaan. Die hou ik nog lekker open om te kijken wat er te zien en doen is. Voorlopig lijkt huisarts me een leuke optie, een lekker breed beroep waarin je veel verschillende dingen ziet.”

Wat vond je tot nu toe het meest interessant?

“Mijn eerste co-schappen liep ik bij Interne geneeskunde en die waren vooral beschouwend. Nu ben ik bezig bij Chirurgie. Dat is meer praktisch, effectief, meer doorpakken en dat vind ik wel heel leuk. Hier mag je als co-assistent ook veel zelf doen, zoals hechten en eigen patiënten zien.”

Wat moet je ervoor laten om je studie en topsportcarrière succesvol te combineren?

“Af en toe ben ik met periodes wat vermoeider en dan sla ik privé wel eens iets over, maar eigenlijk kan ik naast m’n studie en korfbal wel alles doen wat ik wil, zoals vriendinnen en familie zien en leuke dingen doen. Het scheelt natuurlijk ook dat door corona de wereld een beetje stil staat, waardoor ik minder mis.”

In hoeverre helpt je club PKC/Vertom je om deze combinatie zo goed mogelijk vol te houden?

“Sport is voor mij plezier en zo wil ik het zo lang mogelijk zien. Als je tegen dingetjes aanloopt, is het fijn dat de club voor je klaar staat en bereid is om te helpen. PKC heeft altijd aangegeven er voor me te zijn en met me mee te willen denken. In de praktijk is dat vaak niet nodig, maar het idee dat de club achter me staat in wat ik doe, is erg fijn.”

Je twee broertjes Wouter en Job voetballen allebei fanatiek. Hoe ging het er in huize Van der Werff altijd aan toe op trainings- en wedstrijddagen?

“Mijn ouders zijn de trouwste fans die je kunt hebben en wensen. Ik ben op m’n dertiende van Vitesse overgestapt naar PKC en dus moesten ze me drie keer per week naar Papendrecht rijden. Ze hebben me altijd gesteund en daar ben ik erg dankbaar voor. M’n broertjes voetballen inderdaad allebei en onze trainingsdagen waren vaak dinsdag en donderdag. Dan was het een kwestie van thuiskomen, snel eten en de hort op om te trainen. Dat deden we altijd met veel plezier en nog steeds. Wouter en Job komen af en toe bij me kijken - en andersom -, maar vaak spelen we op dezelfde tijden, dus dat maakt het een beetje lastig.”

Vorig seizoen had je een glansrol in de zaalfinale en werd je uitgeroepen tot Beste speelster van de Korfbal League. Ook kwam je bij TeamNL Korfbal, waarmee je het EK won. Wat is je voor dit seizoen je doel?

“Mijn persoonlijke doel is het teamdoel. Met PKC Ahoy halen en winnen, dat is het allerleukste om te bereiken. Natuurlijk wil ik zelf ook goed spelen, maar de teamprestatie is het belangrijkst. En Ahoy winnen natuurlijk het liefst met publiek erbij, want ik het zou het de club heel erg gunnen als we dat een keer met z’n allen kunnen meemaken. Verder wil ik volgend jaar graag met TeamNL Korfbal naar de World Games in Amerika. De World Games zijn één keer in de vier jaar en ik vind het extra leuk dat dit toernooi nu al in m’n TeamNL Korfbal-carrière aan bod komt. M’n kans om bij de selectie te komen wil ik met beide handen aangrijpen.”

Wat wil je meegeven aan talentvolle korfballers, die later net als jij binnen én buiten de lijnen willen presteren?

“Wat voor mij goed heeft gewerkt is dat plezier op nummer één staat. Doe de dingen die je leuk vindt en neem daar de tijd voor. Gun jezelf bijvoorbeeld de tijd om in het eerste te komen. Mijn tijd in de A-jeugd was ook heel leuk en daar heb ik erg van genoten. Plezier brengt je het verst en uiteraard moet je goed plannen enzo, maar je moet het vooral graag willen en dan vind je overal wel een oplossing voor.”

Verrassingsbezoek

Van der Werff werd door de spelers en coaches uit de Korfbal League verkozen tot ‘Beste speelster van 2021’. Met medewerking van een coördinator van Erasmus MC verraste een cameraploeg Van der Werff met deze onderscheiding.

Jelmer Jonker

Van der Werff heeft al enkele jaren een relatie met Jelmer Jonker, teamgenoot bij PKC/Vertom en TeamNL Korfbal. Gaat het bij de twee vaak over korfbal? Van der Werff: “We zijn daar vrij relaxed in en praten niet megaveel over korfbal. Als iets je niet lekker zit, kun je dat wel makkelijk bij elkaar kwijt, maar dat komt niet zo vaak voor. Na een wedstrijd praat je vaak wel even na en daarna is het eigenlijk geen onderwerp van gesprek meer.”