5 manieren om als korfbalvereniging inclusiever te zijn
Iedereen is welkom in de korfbalsport. Dat proberen we als bond zoveel mogelijk uit te dragen. Ook met je vereniging kun je uitdragen inclusief te zijn, in de breedste zin van het woord. Inclusie zit hem vaak in kleine dingen, die veel kunnen betekenen voor een ander. Met de ideeën in dit artikel helpen we je graag op weg. Hoe inclusief is jouw vereniging?
Een toegankelijke accommodatie
Niet iedere sportaccommodatie is even toegankelijk voor mensen met een beperking. Afhankelijk van de beperking, kun je als vereniging gelukkig veel aanpassingen verrichten die je accommodatie toegankelijker maken. Denk aan rolstoeltoiletten of gehandicaptenparkeerplaatsen, maar ook aan het verlagen van drempels voor mensen in een rolstoel, of het verbeteren van de verlichting voor mensen met een visuele beperking. Heeft jouw vereniging wel eens nagedacht over manieren om de accommodatie toegankelijker te maken? Meer informatie en handreikingen vind je hier.
Organiseer activiteiten voor alle leden
Bij de meeste verenigingen worden er veel activiteiten georganiseerd. Vooral voor de jeugd is er vaak veel te doen, van een Pietentraining met Sinterklaas tot een filmavond of jeugdkamp. Voor de wat oudere doelgroep zijn er vaak pubquizzen of feestavonden. Maar kijkt jouw vereniging naar alle doelgroepen binnen de vereniging bij het organiseren van activiteiten? Worden bijvoorbeeld de OldStars of Walking Korfballers niet vergeten? Bij GG/RMcD Huis Emma in Wormer in ieder geval niet: daar genoten de oudere leden onlangs nog van een gezellige High Tea ter ere van het 100-jarig jubileum. Denkt jouw vereniging na over een inclusieve activiteitenagenda?
Foto: GG/RMcD Huis Emma
Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto.nl
Laat de regenboog zien
De regenboog is het symbool voor acceptatie van de LHBTIQ+-community. Met een aanvoerdersband in de regenboogkleuren, laat je als team en als vereniging zien dat mensen uit deze community welkom zijn bij jullie. Dat lijkt misschien puur symbolisch, maar kan echt een verschil maken. Mensen uit de LHBTIQ+-community voelen zich hierdoor meer geaccepteerd bij jouw vereniging. Dragen de aanvoerders bij jouw vereniging geen band, maar plakken ze een stukje tape op hun T-shirt? Er bestaat ook zoiets als regenboogtape!
Zorg voor een inclusieve kantine
In de kantine van Synergo staan twee verschillende tosti-ijzers: een 'halal'-tosti-ijzer, waarin geen tosti's met varkensvlees in worden gegrilld, en een tosti-ijzer waarin wel tosti's met varkensvlees in worden gegrilld. Op die manier houdt de vereniging rekening met haar leden die vanuit geloofsovertuiging geen varkensvlees eten. Je vereniging kan ook op andere manieren werken aan een inclusieve kantine. Bieden jullie bijvoorbeeld vegetarische en gerechten aan voor leden die helemaal geen vlees eten? En zijn er gluten- of lactosevrije opties voor leden met allergieën?
Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto
Werf mannen én vrouwen
We zien dat er minder vrouwelijke trainers en scheidsrechters zijn dan mannelijke. Ook binnen besturen is er een scheefgroei: mannen zitten vaak op de posities van voorzitter en penningmeester, terwijl vrouwen vaker secretaris zijn. Hoe zit dat bij jouw vereniging? En als jullie op zoek gaat naar nieuwe vrijwilligers, hoe inclusief zijn dan de wervingsteksten en functieomschrijvingen? Vaak zijn dit soort teksten namelijk onbewust vooral gericht op één geslacht. Als vereniging kun je proberen om je teksten inclusiever te maken, door zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen te benoemen. Ook kun je spelen met de formuleringen in je tekst. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan dit blog eens!
Goed idee? Deel het!
Heeft jouw vereniging een goed idee op het gebied van inclusie? Laat het ons dan weten via communicatie@knkv.nl! Wie weet zetten we jullie idee wel in de spotlights via onze kanalen.