50 jaar studentenkorfbal: korfbal als onderdeel van het studentenleven
2024 markeert een bijzonder jaar voor het studentenkorfbal. Het is dit jaar namelijk 50 jaar geleden dat de Studentenkorfbalcommissie van het KNKV werd opgericht. Jordy Coenraads en Justin Burg zijn dit jaar respectievelijk voorzitter en commissaris PR binnen de Studentenkorfbalcommissie. “We hebben al een geweldige reis doorgemaakt in de wereld van het studentenkorfbal”, beginnen ze. “Studentenkorfbal gaat verder dan alleen korfbal. Het draait om de gemeenschap die ontstaat wanneer studenten samenkomen met een gedeelde passie.”
Foto: Helly Bonet
Studentenkorfbal door de jaren heen
51 jaar geleden begon het verhaal van studentenkorfbal in Wageningen. Daar ontstond de eerste studentensportvereniging die zich toelegde op korfbal: SKV Débaldérin. Eén jaar later resulteerde dit in de oprichting van de Studentenkorfbalcommissie van het KNKV, met een heldere visie om korfbal onder studenten te promoten en verenigingen te ondersteunen bij hun oprichting. En dat wierp zijn vruchten af. In de beginjaren was er een opmerkelijke toename in het aantal verenigingen. Nu zijn er door heel Nederland 11 studentenkorfbalverenigingen te vinden. "Maar ook bij reguliere korfbalverenigingen worden studententeams verwelkomt", vertelt Justin. "Leuk om te zien, het toont aan dat deze specifieke tak van korfbal in populariteit toeneemt."
Nog steeds groeit het studentenkorfbal in Nederland. "Bijna alle studentensteden zijn ondertussen voorzien van een SKV, dus het aantal verenigingen neemt niet meer toe.Maar er zijn wel opvallende veranderingen te zien in het ledenbestand", merkt Jordy op. Justin voegt toe: “De initiële kleine groepen, vaak bestaande uit 4 à 5 enthousiastelingen, hebben zich snel ontwikkeld tot volwaardige teams. Tegenwoordig zijn er verenigingen met 60 tot 80 leden, en enkele, zoals Erasmus in Rotterdam, hebben de grens van 100 leden overschreden."
Foto: Helly Bonet
De kracht van studentenkorfbal
"Bij studentenkorfbal draait het in de eerste plaats om sport. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd die de band tussen leden versterken", legt Jordy uit. "Het staat ver af van het stereotype beeld van een studentenvereniging. Bij ons staat korfbal centraal en wordt de gemeenschap gevormd rondom deze gedeelde passie."
'Een van de sterke punten van studentenkorfbal is de lage drempel om mee te doen.'
- Justin Burg, commissaris PR Studentenkorfbalcommissie
Ieder jaar worden er acties op touw gezet om nieuwe leden te werven. Zo was het Studentenkorfbal dit jaar dagelijks aanwezig tijdens de Korfbal Challenge, om de zichtbaarheid onder jonge korfballers en hun ouders te vergroten. Justin vertelt: "Verder doen we tijdens introductieweken op universiteiten bijvoorbeeld mee aan sportmarkten en open trainingen. We zien dat studentenkorfbal niet alleen ervaren korfballers trekt, maar ook nieuwkomers", vertelt Justin. "Een van de sterke punten van studentenkorfbal is de lage drempel om mee te doen. Niemand is verplicht om bepaalde rollen op te nemen. Toch zien we dat de betrokkenheid vaak niet beperkt blijft tot de korfbalvelden. Leden nemen vaak actief deel aan commissies, zoals de activiteitencommissie of de technische commissie. Zo dragen ze bij aan de professionaliteit en promotie van de korfbalsport."
Een uitdaging voor het studentenkorfbal is de doorstroom van leden. "Gemiddeld blijven leden zo’n 3 tot 4 jaar betrokken, waardoor teamdynamiek regelmatig verandert", vertelt Justin. "Dit kan effect hebben op onze prestaties in competities, maar desondanks zijn er teams die op een behoorlijk niveau spelen. Erasmus komt bijvoorbeeld uit in het wedstrijdkorfbal in de 1e klasse."
Blijven groeien en ontwikkelen
"Als Studentenkorfbalcommissie streven we naar de groei en ontwikkeling van studentenkorfbal op verschillende fronten. Onze inzet reikt ver: we verspreiden de passie voor korfbal onder studenten en ondersteunen zo ook de bestaande korfbalverenigingen", legt Jordy uit. Lachend vervolgt hij: "Door aangepaste KNKV-regels, kunnen studenten zowel lid zijn van een studentenkorfbalvereniging als van hun eigen 'burgervereniging', om maar even in studententermen te blijven." En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt door veel korfballende studenten, blijkt uit recent onderzoek van de Studentenkorfbalcommissie. "Uit een enquête bleek dat maar liefst 66 procent van de nieuwe leden zonder het studentenkorfbal volledig gestopt zou zijn met korfballen. De hoofdredenen hiervoor zijn de afwezigheid van een geschikte locatie in de studentenstad en het ontbreken van leeftijdsgenoten bij andere verenigingen."
Jordy en Justin zien de toekomst van het studentenkorfbal positief in: "Bij studentenkorfbal bevind je je in een unieke setting, waar sportieve prestaties samengaan met gezelligheid. Zo wordt korfbal een onderdeel van het studentenleven. Wij zouden het iedere student aanraden."