In de spotlight
Elline Diedering
Bio
“Ik ben 26 jaar oud en woon in Arnhem. Mijn korfbalcarrière begon op mijn tiende, na een geslaagd schoolkorfbaltoernooi bij Steeds Hooger (nu KV Apeldoorn). In Apeldoorn ben ik geboren en getogen, totdat ik op mijn achttiende naar Utrecht verhuisde voor mijn studie. Daar heb ik met veel plezier gekorfbald bij studentenkorfbalvereniging USKV Hebbes, waar ik ook een jaar bestuurswerk heb gedaan als wedstrijdsecretaris. Na mijn studie ging ik aan de slag als advocaat en voor mijn werk ben ik naar Arnhem verhuisd. Ik speel nu bij Oost-Arnhem in het midweekteam en op zaterdag val ik vaak in bij het zesde team. In mijn vrije tijd zit ik graag op de racefiets en hoop ik ooit gecertificeerd sommelier te worden. Ook borrel ik graag en mijn guilty pleasure is het kijken van slechte reality tv-shows.”
KNKV-vrijwilliger
“Sinds 2020 ben ik lid van de tuchtcommissie van het KNKV (kamer 2). Als tuchtcommissie behandelen wij (bijna) alle tuchtzaken die binnen het KNKV spelen. Als ‘reguliere’ tuchtkamer behandelen wij vooral rode kaarten en aangiftes. Als een zaak bij ons binnenkomt, krijgen wij de documenten toegestuurd. De voorzitter van onze kamer wijst in toerbeurten iemand aan die de ‘aftrap’ doet en als eerste zijn of haar mening geeft over de zaak (klopt de strafcode of overtreding en wat moet de straf zijn). Daarna mag de rest aangeven of zij het ermee eens zijn en waarom wel of niet. Zo komen wij - soms na een leuke discussie - gezamenlijk tot een uitspraak. Voor deze functie heb ik geen andere functies binnen het KNKV vervuld. Vanuit mijn eerdere functie als bestuurslid bij USKV Hebbes was ik wel bekend met het KNKV, vooral met de competitietak. Ik wist dus wel mijn weg te vinden toen ik besloot dat ik graag een vrijwilligersfunctie wilde vervullen.”
Ergens aan bijdragen
“Na een jaar werken en korfballen begon ik het te missen om iets te betekenen en ergens aan bij te dragen in mijn vrije tijd. Een collega van mij zit in de tuchtcommissie van de KNLTB (de tennisbond) en dat leek mij wel een interessante functie. Ik wist dat het KNKV ook een tuchtcommissie had, maar was ook benieuwd welke andere functies bestonden. Na wat rondstruinen op de KNKV-website trok de tuchtcommissie mij het meest, al vond ik de reglementscommissie ook interessant. Ik heb toen een contactformulier ingevuld en aangegeven dat ik graag lid wilde worden van de tuchtcommissie. Mijn aanmelding bleek perfecte timing te zijn, omdat de tuchtcommissie graag jonge(re) en vrouwelijke leden erbij wilde hebben. Na nog wat telefoongesprekken en mailtjes om kennis te maken, mocht ik me aansluiten bij één van de tuchtkamers.”
‘Net een detective’
“Het onderzoeken van wat er precies is gebeurd laat je soms net een detective voelen. De verklaringen van uit- en thuisvereniging en de scheidsrechters zitten vaker niet dan wel op één lijn. Het is dan aan ons om die verklaringen en de beelden - als die er zijn - te analyseren om zo goed te kunnen uitzoeken wat er precies is gebeurd én welke sanctie daarop staat. Ook de onderlinge discussies met mijn ‘kamergenoten’ zijn leuk. Hoewel we het vaak eens zijn, gebeurt het ook best vaak dat er in de WhatsApp-groep of via de mail stevig over en weer wordt gediscussieerd. Uiteindelijk komen we er altijd uit. Het is een fijn gevoel als je een goed onderbouwde uitspraak kan doen, waar iedereen zich in kan vinden.”
Het ultieme doel en de toekomst van korfbal
“Het ultieme doel zou natuurlijk zijn dat de tuchtcommissie over een aantal jaar niet meer nodig is, omdat niemand kaarten krijgt of aangiftes doet en iedereen met elkaar overweg kan. Maar dat is denk ik een utopie. Voor de tuchtcommissie is het een uitdaging om de komende jaren voldoende leden te behouden. Van een flink aantal mensen verloopt de maximale herkiestermijn, waardoor er best wat leegloop is. Dus mocht je dit lezen en ook je Sherlock-Holmes kwaliteiten nuttig willen inzetten, neem vooral contact met ons op. Ik hoop dat verenigingen en het KNKV zoveel mogelijk blijven samenwerken om korfbal aantrekkelijk te houden en te maken bij een zo divers mogelijk publiek. Denk bijvoorbeeld aan schoolkorfbal, studentenkorfbal, clinics op basisscholen maar ook bijvoorbeeld bij buurthuizen en in openbare parken. Zo zorgen we ervoor dat er een goede aanwas van leden is en houden we korfbal bruisend en gezellig.”
'Het is een fijn gevoel als je een goed onderbouwde uitspraak kan doen, waar iedereen zich in kan vinden'