Succesvolle stappen: verenigingsarbitrage bij Dalto/Klaverblad Verzekeringen en CKV Tweemaal Zes
Terugkijkend op de jaren '90, herinnert Ron Spruit van Dalto/Klaverblad Verzekeringen, zich nog levendig hoe je in die tijd werd klaargestoomd tot KNKV-scheidsrechter. "Een flink aantal avonden theorieles, gevolgd door een paar keer een kwart wedstrijd proeffluiten en dan deed je examen. Kon je dan echt een wedstrijd leiden? Nee, dat moest je gaandeweg nog leren", leidt Ron het gesprek over de verenigingsarbitrage in. Dat gaat tegenwoordig wel anders. Zowel bij Dalto in Driebergen als bij CKV Tweemaal Zes in Maartensdijk zijn de afgelopen jaren mooie stappen gezet op het gebied van verenigingsarbitrage.
Foto: Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Wedstrijden die niet neutraal worden gefloten, worden geleid door mensen van de thuisvereniging. Zo ook bij Dalto, waar Ron de afgelopen jaren de ontwikkeling van de verenigingsarbitrage van dichtbij heeft meegemaakt. "In 2009 werd ik voorzitter van de arbitragecommissie. Er was toen al een klein 'Dalto S-team', het Scheidsrechtersteam, en dat is in de jaren erna steeds verder uitgebreid. Inmiddels worden alle breedtekorfbalwedstrijden bij Dalto gefloten door opgeleide scheidsrechters of scheidsrechters in opleiding", vertelt hij niet zonder trots. "Ook hebben we aan een stevige organisatiestructuur gebouwd en is Dalto door het KNKV gecertificeerd als arbitrage-proof. Ik ben inmiddels geen voorzitter meer van de Arbitragecommissie bij Dalto, maar zet me nog wel in voor het opleiden en begeleiden van scheidsrechters."
Ook Milan Blauwendraat zet zich in voor de arbitrage bij zijn vereniging. Hij is lid van Tweemaal Zes uit Maartensdijk en zit daar in de arbitragecommissie. "In 2017 is bij ons de arbitragecommissie opgericht. De aanleiding was het besef dat we als vereniging veel KNKV-scheidsrechters hadden, maar dat deze mensen voornamelijk buiten de deur wilden fluiten. Dit bracht een uitdaging met zich mee voor het fluiten van onze breedtekorfbalwedstrijden", vertelt hij. "Met de oprichting van de arbitragecommissie kreeg arbitrage een specifieke focus binnen onze vereniging. De commissie wordt vertegenwoordigd door twee KNKV-scheidsrechters en één bestuurslid, om ook binnen het bestuur draagvlak voor arbitrage te hebben."
Persoonlijke benadering en talentontwikkeling
De arbitragecommissie van Tweemaal Zes koos ervoor om op een proactieve en speelse manier potentiële verenigingsscheidsrechters te benaderen. "We vragen mensen persoonlijk binnen de vereniging en die persoonlijke benadering blijkt effectief", vertelt hij. "Verder hebben we recent een interactieve spelregelquiz gehouden voor de hele vereniging. Hierin werd de kennis getest van alle leden, met aan het eind een oproep om je op te geven voor deelname aan onze interne scheidsrechtercursus. Dit is ook een hele goede werving geweest voor arbitrage. We kregen na deze gezellige avond direct al wat aanmeldingen van enthousiastelingen."
Ook bij Dalto is persoonlijke benadering één van de speerpunten. Spruit benadrukt daarbij het belang van talentherkenning en -ontwikkeling. "We hebben geprobeerd af te stappen van het simpelweg aanwijzen van scheidsrechters en zijn gaan kijken naar talent. Ook houden we ons bezig met het creëren van een veilige omgeving, waarin jongeren en ouderen zich kunnen ontwikkelen tot competente scheidsrechters", legt hij uit. "Het scheidsrechterbeleid van Dalto focust op een positieve benadering en volwaardige opleiding van scheidsrechters. Ze krijgen persoonlijke begeleiding en we zorgen ook voor andere faciliteiten, zoals shirts, scheidsrechterhorloges en fluitjes. Verder proberen we de positieve beleving en het teamgevoel te versterken door evenementen als de arbitrage-barbecue."
Foto: Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Positieve ervaringen
De filosofie van Tweemaal Zes draait eveneens om het creëren van een positieve ervaring rondom arbitrage. "We streven er met alles wat we doen naar om het arbitragevak binnen onze club aandacht te geven en te zorgen dat het leuk is om daarbij te horen", zegt Milan. "Dit doen we door positieve en intensieve begeleiding en het delen van successen en arbitragenieuws met de gehele club."
Milan benadrukt verder dat bij het benaderen van jeugdscheidsrechters voor een opleidingstraject altijd wordt vermeld dat het doorgroeien naar KNKV-scheidsrechter niet automatisch hoeft te betekenen dat je elke week ver weg en buiten de deur moet fluiten. "Dit heersende idee, dat het een wekelijkse verplichting op afstand is, klopt niet meer. KNKV-scheidsrechters kunnen ook zelf wedstrijden kiezen en hierop inschrijven. Daarnaast kunnen ze ook gewoon breedtekorfbalwedstrijden blijven fluiten, iets wat binnen Tweemaal Zes veelvuldig gebeurd en positief is voor de kwaliteit van arbitrage bij deze wedstrijden."
Samenwerking
Ten slotte is samenwerking tussen verenigingen ook van groot belang voor het succes van verenigingsarbitrage. Ron: "Binnen Midden-Nederland hebben we recent een appgroep opgezet om kennis en ervaringen met betrekking tot verenigingsarbitrage uit te wisselen. Dit leidt hopelijk tot meer samenwerking, waarbij bijvoorbeeld ook scheidsrechters vanuit andere verenigingen bij ons kunnen worden opgeleid." Hij voegt toe: "Samen delen we immers een gemeenschappelijk doel: het ontwikkelen van een sterke, competente groep scheidsrechters binnen de korfbalsport."