Gedragscode binnen DeetosSnel/QLS: 'Onze vereniging als veilige plek voor iedereen'
Een sportvereniging is meer dan een plek waar wedstrijden worden gespeeld. Het is een omgeving waar alle leeftijden samenkomen, zich ontwikkelen en onderdeel zijn van een groter geheel. Bij DeetosSnel/QLS in Dordrecht beseffen ze dat maar al te goed. Vertrouwenscontactpersoon Ellen van der Aa: "We willen dat iedereen zich veilig voelt binnen onze club, of je nu speler, ouder of vrijwilliger bent."
Foto: Gert Jan Boon
De vereniging nam samen met vier andere korfbalverenigingen in de regio het initiatief om een gedragscode op te stellen die bijdraagt aan een sociaal veilige, prettige en sportieve omgeving. Zo werd de basis gelegd voor een toekomst waarin respect, veiligheid en plezier centraal staan.
Waarom een gedragscode?
Vanuit de gemeente Dordrecht kregen korfbalverenigingen het verzoek om aandacht te besteden aan de vier V’s van veiligheid: Vertrouwenscontactpersoon (VCP), Verklaring omtrent gedrag (VOG) en Verenigingsbrede gedragscode en Vakkundig geschoolde trainers. Deze pijlers worden ook door het KNKV en NOC*NSF actief uitgedragen als fundament voor sociale veiligheid binnen verenigingen.
Binnen DeetosSnel/QLS kreeg de VCP-werkgroep vervolgens het verzoek van het bestuur om een nieuwe gedragscode op te stellen. "We hadden al gedragsregels, maar die hebben we volledig vernieuwd en duidelijk gemaakt", aldus Ellen. De ambitie was helder: een veilige plek voor iedereen creëren. Niet omdat er structurele problemen waren, maar juist om te voorkomen dat het misgaat. Door gedrag bespreekbaar te maken en verwachtingen uit te spreken, ontstaat er duidelijkheid en houvast voor leden en vrijwilligers.
Een gezamenlijk initiatief
Tijdens een regionale bijeenkomst van vertrouwenscontactpersonen van vijf korfbalverenigingen ontstond het idee om de gedragscode gezamenlijk aan te pakken. PKC/Vertom, Kinderdijk, Sporting Delta, Oranje Wit (D) en DeetosSnel/QLS werkten samen aan één uniforme code, afgestemd op verschillende doelgroepen binnen de clubs: spelers, coaches, ouders en functionarissen. "Door het samen te doen, straal je ook eenheid uit in de regio", vertelt Ellen. "En het is gewoon praktisch: we hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden."
De uitwerking werd grotendeels door één persoon op zich genomen, waarna alle VCP’s feedback gaven. Het resultaat is een heldere gedragscode met negen pakkende gedragsregels, die in shirtvorm zijn vormgegeven en gedrukt op kleurrijke borden. Deze hangen nu op zichtbare plekken in de accommodaties van de deelnemende clubs. Ook staan ze op de websites van DeetosSnel/QLS en de andere verenigingen.

Van beleid naar praktijk
Daarnaast wordt er volgend seizoen gestart met een preventieprogramma waarin de gedragsregels een prominente rol krijgen. En om de boodschap levend te houden, wordt elk jaar één of meerdere gedragsregels opnieuw onder de aandacht gebracht via bijvoorbeeld een creatieve servettenactie.
Bij DeetosSnel/QLS werd de gedragscode stevig ingebed in de clubcultuur. Tijdens de algemene ledenvergadering werd de code gepresenteerd en symbolisch ondertekend door aanwezige leden op een groot bord. Ook werd de code besproken tijdens een train-de-trainer sessie en gepubliceerd op de website van de vereniging. "We hebben geprobeerd de regels zo positief mogelijk te formuleren", zegt Ellen. "Voor mij zijn het eigenlijk allemaal heel normale afspraken."
Wat andere clubs hiervan kunnen leren
De aanpak van DeetosSnel/QLS laat goed zien dat werken aan een veilig sportklimaat niet ingewikkeld hoeft te zijn. Het begint met het voeren van gesprekken binnen je eigen club. Wat vinden we belangrijk? Welke normen en waarden willen we uitdragen? En hoe zorgen we ervoor dat leden zich prettig en veilig voelen op én buiten het veld?
Een belangrijke succesfactor was daarnaast de samenwerking tussen VCP’s van verschillende verenigingen. "We hadden al contact met elkaar, dus het was makkelijk schakelen. En het enthousiasme binnen de groep werkte aanstekelijk."
Meer informatie
Als KNKV vinden het belangrijk dat alle sporters vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Samen met verenigingen, andere sportbonden en Centrum Veilige Sport Nederland stimuleren we gewenst gedrag en pakken we ongewenst of grensoverschrijdend gedrag in de sport aan. Meer informatie vind je hier.