School en korfbal combineren op de CSE Topsportacademie
Sinds dit schooljaar biedt CSE Topsportacademie Nederland in Zwolle jeugdige korfballers de mogelijkheid om voortgezet onderwijs en sport te combineren. Ambitieuze en gedreven korfballers krijgen er de kans om hun sporttalent optimaal te ontwikkelen en daarbij een opleiding op hun eigen niveau te volgen. Het programma is een groot succes: “Niet alleen gaat de ontwikkeling van de korfballers heel hard, ze hebben ook nog eens heel veel plezier.”
Foto's: CSE Topsportacademie
Motivatie, enthousiasme en ontwikkeling
Maarten van Erp is Sportmanager Korfbal binnen het CSE. “Dit is het eerste jaar dat we een korfbalprogramma aanbieden en het gaat eigenlijk ontzettend goed”, vertelt hij. “We zijn gestart met 25 leerlingen die het programma volgen. Zij trainen vier dagen per week in de ochtend voorafgaand aan hun reguliere lesrooster: drie korfbaltrainingen en één krachttraining. In het begin was het wennen aan de intensiteit. Ze hebben toch opeens vier trainingen extra per week. Maar de motivatie en het enthousiasme zijn al vanaf het begin van het schooljaar enorm, ik zie heel veel sportplezier bij de talenten. En we zien ook dat het programma zijn vruchten afwerpt: de ontwikkeling van de talenten gaat enorm hard.”
CSE Topsportacademie Nederland is erop ingericht dat de talentvolle sporters onderwijs kunnen combineren met hun sport. “De leerlingen van het korfbalprogramma starten hun dag met een korfbaltraining van anderhalf uur. Daarna volgen ze hun vakken en in het rooster zijn specifieke TLC-uren (TopsportLeerCentrum, red.) opgenomen. Tijdens deze uren krijgen talenten de mogelijkheid om zelfstandig aan hun schoolwerk te werken, huiswerk te maken en zich voor te bereiden op toetsen met ondersteuning van begeleiders indien nodig. Dat geeft ze alle ruimte om na school bij hun vereniging te kunnen trainen.” Naast de reguliere vakken, krijgen de leerlingen op het CSE ook vakken passend bij een topsportcarrière. “Het vak ‘Talent Skills’ is daar een voorbeeld van. In dit programma werken leerlingen aan hun brede ontwikkeling, met thema’s als prestatiegedrag, persoonlijke financiën en normen en waarden."

'Korfbal leeft in de omgeving. CSE Topsportacademie biedt 21 sporten aan en op de laatste open dag was korfbal na voetbal de meest bezochte sport.'
- Maarten van Erp, Sportmanager Korfbal CSE Topsportacademie
Het belang van een betrokken omgeving is groot, ziet Maarten: “We hebben nauw contact met de korfbalverenigingen en organiseren regelmatig bijeenkomsten. Het gaat dan bijvoorbeeld over hoe verenigingen talentontwikkeling ervaren binnen de vereniging, maar we delen ook onze kennis. Zo heeft de krachttrainer laatst een presentatie gegeven over het nut van krachttraining voor korfbaltalenten. We merken dat de verenigingen daar goed op reageren, zij zien echt de toegevoegde waarde van ons programma.”
De groeiende populariteit van korfbal is ook bij CSE Topsportacademie Nederland niet onopgemerkt gebleven. Maarten: “Tijdens de open dagen is er bovengemiddeld veel belangstelling voor het korfbalprogramma. De school biedt 21 sporten aan en op de laatste open dag was korfbal na voetbal de meest bezochte sport. Dat is mooi om te zien en laat zien dat korfbal leeft in de omgeving.”


Indy van Uxem (17)
Indy van Uxem (17) korfbalt bij Unitas/Perspectief in Harderwijk en is een van de korfballende leerlingen op het CSE. “Ik ben afgelopen jaar overgestapt naar het CSE en zit nu in havo-5, mijn examenjaar”, vertelt ze. “Op mijn oude school maakte ik lange dagen en had ik niet echt naar mijn zin. Hier kan ik sport en school combineren en dat maakt school voor mij veel leuker.”
Drie ochtenden in de week start Indy met een korfbaltraining. “Lekker sportief de dag beginnen, dat helpt me ook om daarna in de lessen te focussen. Je staat direct aan”, zegt ze. Ze merkt dat ze meer plezier heeft op school nu. “Alles staat in het teken van sport. Docenten houden er rekening mee en al mijn klasgenoten sporten ook, dus dat hebben we met elkaar gemeen, ook dat is heel leuk.”
Indy ziet ook dat ze korfballend stappen heeft gezet het afgelopen jaar: “Doordat ik zoveel korfbal, is mijn schotpercentage omhoog gegaan. Ik scoor nu veel meer dan vorig seizoen. Ook de krachttrainingen op school helpen me om beter te worden, dat deed ik voor ik op het CSE zat helemaal niet.” Wat haar ambitie is? “Ik heb niet per se een doel om ergens te komen. Ik wil vooral proberen het beste uit mezelf te halen en kijken waar ik uiteindelijk kan komen.”

Emrè Yildirim (15)
Emrè Yildirim (15) speelt ook bij Unitas/Perspectief en volgt het korfbalprogramma op de CSE Topsportacademie. “Toen ik naar de middelbare school ging, hebben we al gekeken naar het CSE, maar toen was er nog geen korfbalprogramma. Afgelopen jaar, ik zat toen in vmbo-3, werd bekend dat er een korfbalprogramma kwam. Toen heb ik besloten om mijn examenjaar op het CSE te doen”, vertelt hij. “Volgend jaar wil ik Sport en Bewegen gaan studeren bij Landstede MBO. Door een samenwerkingen tussen het CSE en Landstede kan ik de komende twee jaar blijven sporten op het CSE.”
School en sport combineren: het past goed bij Emrè. “Ik kan niet zo goed stilzitten, dus de dag beginnen met sporten betekent dat ik meteen wat energie kwijt kan. En ik vind het ook heel leuk om zoveel met mijn sport bezig te zijn”, zegt hij. Het sluit aan bij zijn ambities. “Ik wil de top bereiken: spelen in de Korfbal League en in Oranje. Om topsporter te worden moet je heel veel uren maken en dat kan op het CSE.”
Daarvoor maakt Emrè lange dagen. “Ik woon in Lelystad, dus om op tijd op school te komen gaat de wekker elke ochtend om 6.00 uur. Dan ben ik meestal rond 16.00 of 17.00 uur weer thuis en dan train ik op sommige dagen nog ’s avonds bij Unitas.” Het is het waard, vindt hij: “Ik merk dat ik beter word. Door het vele trainen is mijn conditie beter en door de krachttrainingen ben ik sterker geworden. Daarnaast groei ik tactisch en ben ik volwassener gaan spelen.”