SKF werkt aan de implementatie van Competitie 2.0: ‘Kinderen gelijke kansen bieden’
Veel verenigingen zijn achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen voor Competitie 2.0, dat met ingang van het komende seizoen wordt ingevoerd. De nieuwe competitieopzet brengt veranderingen met zich mee, bijvoorbeeld voor het indelen van de teams. Bij SKF werken ze hard aan een goede implementatie. Daarvoor pakken ze de teamindeling en de trainingsstructuur vanaf komend seizoen anders aan. Het belangrijkste doel? Kinderen gelijke kansen bieden.
Foto: Helly Bonet
Jetske ten Caat van SKF vertelt: “Binnen onze vereniging komen we al een hele tijd elke zaterdag bij elkaar met de werkgroep. Nog vóór het KNKV echt actief communiceerde over Competitie 2.0, leefden er bij ons al ideeën die aansloten bij de principes van de nieuwe competitie. We zagen bijvoorbeeld best wel een scheiding tussen de ‘top’ en de ‘breedte’. Kinderen kwamen niet altijd goed tot hun recht en we zochten naar manieren waarop we meer gelijke kansen konden bieden.”
Samen trainen
Ze vervolgt: “Toen de communicatie over Competitie 2.0 werd opgestart, sloot dat voor ons heel goed aan bij de kant die we op willen. We zijn onze plannen concreter gaan maken en hebben begin dit jaar een bijeenkomst georganiseerd voor ouders, trainers en andere betrokkenen.” Tijdens die bijeenkomst gaf de werkgroep uitleg over wat Competitie 2.0 inhoudt, maar ook over wat het betekent voor SKF. “We gaan mee in de visie van het KNKV dat kinderen onder de 13 jaar nog alle ruimte hebben om te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat het geen zin heeft om voor die leeftijd al te selecteren op basis van kwaliteit. We trainen nu bij de D-, E- en F-jeugd al één keer per week met meerdere teams samen en het plan is om dat met ingang van komend seizoen bij die leeftijdscategorieën twee keer in de week te gaan doen.”
'Door samen te trainen, krijgen meer kinderen de ruimte om zich maximaal te ontwikkelen'
- Jetske ten Caat, SKF
“Bij de E- en de F-jeugd – vanaf volgend seizoen Groen en Blauw – krijgen we dat goed georganiseerd. Daar gaan we in de teamindeling in principe ook alles ‘door elkaar gooien’. Bij de categorie daarboven zitten we met ruimtegebrek, dus daar moeten we de groep toch opsplitsen. We zijn nog aan het puzzelen hoe we het daar precies gaan indelen”, vertelt Jetske. “De reacties intern waren erg enthousiast, maar wel met de kanttekening dat kinderen vanaf een jaar of 10 het wel fijn vinden om met gelijkgestemden te spelen. We zijn nog aan het kijken hoe we daar het best rekening mee kunnen houden.” Bij SKF geloven ze in elk geval dat door het samen trainen meer kinderen de ruimte krijgen om zich maximaal te ontwikkelen. “Als ze dan wat ouder zijn, en ze komen in het wedstrijdkorfbal – vanaf volgend seizoen de A-categorie – dan hopen we dat er een brede basis gecreëerd is, met meer kinderen die zich optimaal hebben ontwikkeld.”
Verbinding en trainersbegeleiding
Dat is niet het enige voordeel, ziet Jetske: “Door samen te trainen, wordt de onderlinge verbinding versterkt. Kinderen leren elkaar beter kennen en maken meer vriendjes en vriendinnetjes bij het korfbal. Ook voor het sportplezier is het dus positief.” Verder ziet Jetske dat de nieuwe trainingsaanpak ook een uitkomst is voor de trainersbegeleiding en -ontwikkeling binnen SKF: “We gaan per trainingsgroep, die bestaat uit maximaal 50 kinderen, werken met één hoofdtrainer. Die werkt samen met zeker twee meer ervaren trainers en dan nog een groep jongere trainers of ouders. De feedback die we van jonge trainers kregen op het idee was dat ze dit heel fijn vinden. Ze kunnen meedraaien met de ervaren trainers en staan niet alleen voor een groep.”
De reacties zijn tot nu toe positief. “We hebben al het een ander gecommuniceerd via onze website, social media en WhatsApp. Binnenkort gaan we op zaterdagen de ouders informeren. Ik ben heel benieuwd, maar we hebben er wel vertrouwen in”, stelt Jetske. “De nieuwe teamindeling zorgde in de afgelopen jaren eigenlijk altijd wel voor onrust, ik denk dat dat bij elke vereniging zo is. We hopen op minder gedoe nu we uitgaan van gelijke kansen voor alle kinderen.”
Competitie 2.0 in het kort
Competitie 2.0 draait om de pijlers plezier, uitdaging en ontwikkeling en sluit aan bij onze visie op teamsamenstelling. Met ingang van het seizoen 2025-2026 veranderen er een aantal dingen. Hieronder leggen we een aantal veranderingen uit:
- De benamingen ‘wedstrijdkorfbal’ en ‘breedtekorfbal’ worden ‘A-categorie’ en ‘B-categorie’;
- De leeftijdsgrenzen worden losgelaten in de jeugd in de B-categorie. Er wordt ingedeeld op basis van een ‘bandbreedte’. Daarbij horen ook nieuwe invallersbepalingen. Ook wordt er afgestapt van de huidige teamnamen met letteraanduidingen. De spelbepalingen worden bepaald door middel van kleuren;
- De teamnummering in de jeugd zal in de B-categorie gaan op basis van de gemiddelde leeftijd van het team van oud naar jong;
- Ook in de A-categorie komen er nieuwe teamnamen. De huidige A-jeugd wordt U19, de huidige B-jeugd U17 en de huidige C-jeugd U15, alle drie categorieën van twee jaar (dus niet zoals bij de huidige A-jeugd drie jaar). Hierbij wordt gewerkt met een uiterst geboortejaar.
Aan de slag met Competitie 2.0
We begrijpen dat de veranderingen best ingrijpend kunnen zijn. Daarom ondersteunen we de verenigingen met een toolkit. In de toolkit vind je allerlei middelen die kunnen helpen bij een soepele implementatie, zoals video’s, schema’s en infographics.

Foto: Jurjen Smid