In de spotlight

Joost Spierings

Bio

“Ik woon in Utrecht met mijn vrouw Hannie. Samen hebben we vier dochters. Oorspronkelijk kom ik uit Utrecht. Ik ben voor mijn werk naar Den Haag verhuisd waar ik begon met korfbal, bij VES. Dat is later - na fusies - Futura en nu Dunas geworden. In 1990 ben ik in Utrecht gaan korfballen bij Samos, wat nu Synergo is. Daar gaf ik training aan A1, waarvoor ik verschillende cursussen gevolgd heb. Bij één van die cursussen moesten we wedstrijden analyseren op basis van statistische gegevens. Toen ben ik begonnen met het ontwikkelen van een computerprogramma voor het verzamelen en verwerken hiervan. Nu train ik ook nog een team bij Synergo, namelijk Synergo 9. Naast korfbal zijn oude auto’s, motor rijden en wandelen mijn hobby’s.”

KNKV-vrijwilliger

“Mijn vrijwilligerswerk voor het KNKV startte toen de Korfbal League als zodanig begon in 2005. Ben Crum vroeg me toen om het computerprogramma voor de gegevens geschikt te maken voor gebruik in de Korfbal League. Dat betekent dat we dus alle gegevens van de Korfbal League vanaf het allereerste begin hebben. Waar deze gegevens in de eerste jaren voornamelijk door trainers voor analysedoeleinden werden gebruikt is later het PR-element groter geworden. De cijfers worden vertoond op Korfballeague.nl en ook de presentatoren en commentatoren van de livestream kunnen er hun voordeel mee doen, evenals de pers. Applicaties als livescore en livestream maken nu ook in realtime gebruik van de gegevens die met het programma worden verzameld. Ook verenigingen die niet in de Korfbal League spelen doen hier nu hun voordeel mee. Naast het statistiekenverhaal heb ik ook twaalf jaar in het bestuur van de Nederlandse Korfbal Trainers Vereniging gezeten. In 2019 heb ik van het KNKV-bondsbestuur de Wilson-erebeker uitgereikt gekregen. Deze gaat naar een persoon - of groep personen-, die zich inzet om het korfbal of KNKV te dienen.”

Korfbal beter presenteren

“Statistieken zijn leuk, daarom ben ik het altijd blijven doen. De contacten met anderen die hier ook mee bezig zijn is ook leuk, je bent met hetzelfde bezig en snapt en helpt elkaar. Op dit moment werk ik samen met een groep in de Korfbal League aan de statistieken en livestream, een fantastische groep. Er wordt samengewerkt, ook met het KNKV, om korfbal beter te presenteren naar de liefhebbers en anderen. Het doel en gelijk de uitdaging is om de bestaande gegevens en de toekomstige verzameling goed te borgen, zodat er nog meer gebruik van kan worden gemaakt. Een leuk feitje van afgelopen Korfbal Leagueseizoen is dat Blauw-Wit (A) ernaar toe heeft gewerkt om Momo Stavenuiter nog zijn duizendste doelpunt te laten maken. Dit lukte hem in de laatste wedstrijd, waarna hij direct gewisseld werd.”

Niet te voorspelbaar

“Korfbal heeft zich in de afgelopen jaren verder geprofessionaliseerd. Zo is er naast de kwaliteitsverbetering van de livestream een steeds grotere staf rond de teams verschenen. Ik zie ook nog wel een verdere professionalisering van korfbal komen. Of ik dat prettig vind, weet ik niet. We moeten met elkaar oppassen dat alles niet te voorspelbaar wordt. De finale van de Korfbal League dit jaar was al voor de competitie zeker.”