‘Mooi om te zien hoe professioneel we dit als sport neerzetten’
Van een laptop en een beamer met statistieken tot een volwaardige uitzending met meerdere camera’s, een regisseur, presentator, commentatoren en duizenden kijkers. De ontwikkeling van de mediacrews in het korfballandschap is in de afgelopen tien jaar snel gegaan en de bereidheid om met elkaar iets neer te zetten is enorm. In deze editie van het KNKV Magazine aandacht voor de mediacrew van Korfbal Leaguevereniging PKC/Vertom.
Brian Koppelaar, vrijwilliger van het mediateam van het eerste uur, heeft deze ontwikkeling binnen PKC/Vertom van dichtbij meegemaakt. “Het is begonnen als een hobby van enkele enthousiastelingen. Met elkaar vonden we het leuk om rondom de wedstrijden van onze hoofdmacht wat te gaan doen met de laptop en de beamer.” Al snel volgden herhalingen van doelpunten en kwamen er meerdere camera’s.
Samenwerking met andere Korfbal Leagueclubs
Koppelaar: “In 2013 gingen we intensiever samenwerken met andere Korfbal Leagueclubs en ontstond er echt de wil om als sport voorop te lopen op het gebied van livestreams. Ook onze eigen groep binnen PKC groeide. Op dit moment hebben we zo’n vijftien vrijwilligers, die op wedstrijddagen bezig zijn. Doordeweeks zijn we aan het voorbereiden op zaterdag, we stellen het draaiboek op in overleg met presentatoren en commentatoren en video’s worden gemonteerd en klaargezet.”
Vol trots vertelt regisseur Koppelaar over de ontwikkelingen van de livestreams binnen de korfbalsport. “Het is mooi om te zien hoe professioneel we dit als sport met elkaar kunnen neerzetten. Vergeet niet dat het werk bij de clubs door alleen maar vrijwilligers gebeurt en dan geeft het voldoening als we zien dat van alle sporten op Eyecons - het gezamenlijke mediaplatform waarop de Korfbal Leaguewedstrijden worden uitgezonden - korfbal met afstand het beste wordt bekeken. Nog steeds stijgen de kijkcijfers en dat geeft ons als vrijwilligers de voldoening om het elk jaar nog beter te gaan doen.”
‘Volgende stap’
Niels Mooij, voorzitter van PKC/Vertom beaamt de woorden van Koppelaar: “Het bestuur van PKC/Vertom heeft er bewust voor gekozen om de zichtbaarheid van de sport ook buiten de sporthal te willen vergroten, door te investeren in de livestreams. Ook de andere clubs hebben die stap gezet. Die ontwikkeling is heel hard gegaan en zorgt nu voor een zeer professionele uitstraling. Het is nu aan Eyecons, de verenigingen en het KNKV om met elkaar de volgende stap te maken, zodat we als verenigingen ook financieel de vruchten van onze inspanningen gaan plukken.”
Mooij vervolgt: “We zijn de afgelopen coronajaren gewend geraakt om vanaf de bank thuis korfbalwedstrijden op alle niveaus te kijken. De kijkers zijn gewend geraakt aan een mooie uitzending. Nu volgt de uitdaging voor de verenigingen om ook in de sporthallen weer een stap te maken om het verschil te maken met de live experience voor de toeschouwers.”
Koppelaar is het daarmee eens en vult aan: “Het is belangrijk om je te beseffen dat je de stream niet per se alleen voor je eigen leden maakt. Ook andere geïnteresseerden zullen je stream bezoeken en om zo een goed visitekaartje af te geven van jouw vereniging is het belangrijk om neutraal commentaar te bieden en een goede beeldkwaliteit. Een professionele uitstraling laat een goede indruk van jouw club achter. Het hoeft echt niet heel veel geld te kosten, met zo’n drieduizend euro kun je echt al een prima stream op gaan zetten.”
‘Ontwikkelen’
Mooij benadrukt nogmaals de kracht van de vrijwilligers, “Het is echt heel bijzonder dat al deze inzet bij de clubs gepleegd wordt door alleen maar vrijwilligers, die ook nog eens goed contact hebben met de vrijwilligers van de andere clubs en elkaar naar een hoger niveau helpen. En hoe mooi is het dat je je bij een korfbalvereniging niet alleen op korfbalgebied kunt ontwikkelen, maar ook kunt groeien in je rol als vrijwilliger, van tweede cameraman tot aan regisseur van de livestream bijvoorbeeld.”
Persoonlijk hoogtepunt van Koppelaar was bijvoorbeeld de uitnodiging om de korfbalfinale in Engeland te streamen. “Dat was een fantastische ervaring om namens de BBC te mogen doen.” Koppelaar doet tenslotte nog een mooie handreiking. “Heel graag delen wij onze kennis en expertise met andere verenigingen. Verenigingen die met vragen zitten of eens langs willen komen om te kijken hoe het bij ons geregeld is zijn van harte welkom. Ik weet dat de andere Korfbal Leagueverenigingen er ook zo in staan, dus er zijn opties genoeg om informatie in te winnen.”
Vijftig vrijwilligers bij Korfbal Leaguefinale
De wedstrijden in de Korfbal League en Reserve Korfbal League zijn sinds het seizoen 2020/2021 live te volgen via het gezamenlijke livestreamplatform Eyecons.com. Voorheen zonden de Korfbal Leagueclubs hun duels uit via een eigen YouTube-kanaal. Van alle wedstrijden wordt in opdracht van het KNKV een samenvatting gemaakt, ook te zien op Eyecons. Tijdens de Korfbal Leaguefinale en de Korfbal Challenge verzorgen de mediacrews van de verschillende Korfbal Leagueclubs in samenwerking met het KNKV een live-uitzending, ook te zien op Eyecons. Tijdens de afgelopen Korfbal Leaguefinale in Rotterdam Ahoy maakten maar liefst vijftig vrijwilligers van elf verschillende Korfbal Leagueclubs zowel een Nederlands- als Engelstalig studioprogramma. De twaalfde Korfbal Leagueclub hielp op dat moment bij DeetosSnel in Dordrecht bij de livestream van de Hoofdklassefinale.
‘Ga voor kwaliteit’
Tijdens de corona-seizoenen ontstonden ook bij veel verenigingen in lagere klassen initiatieven om livestreams mogelijk te maken. Koppelaar “Dat is een erg goede ontwikkeling. Er is tegenwoordig van alles mogelijk, maar zeker in de beginfase is het belangrijk om echt voor kwaliteit te gaan. Een goede computer en camera vormen de basis en van daaruit kun je als club verder gaan ontwikkelen. En zorg voor een goede samenwerking met het bestuur. Het bestuur van PKC/Vertom heeft ons altijd gesteund en aangemoedigd om te blijven ontwikkelen en dat zorgt voor een ideale samenwerking.”
Setup
Wat is de minimale setup voor een (eenvoudige) livestream? Die informatie vind je hier.