‘M’n hobby is m’n werk geworden, hoe mooi is dat’

Door een enkelblessure moest Jessica Lokhorst afgelopen najaar het EK van TeamNL Korfbal aan zich voorbij laten gaan. Vervolgens werkte ze in de Korfbal League met haar club Fortuna/Delta Logistiek weer toe naar haar topniveau. Half april zag ze haar harde werken beloond worden met haar tweede zaaltitel, ditmaal binnen gesleept in een zinderend Rotterdam Ahoy.

Het EK, eind oktober in Antwerpen, moest je missen door een blessure. Hoe was dat voor je?

“Dat was enorm zuur, zeker omdat ik er persoonlijk lekker in zat. Ik heb in 2018 het EK ook niet gespeeld, omdat ik toen afviel voor de toenmalige wedstrijdselectie van zes om zes. Het was dus extra jammer dat ik nu door een blessure niet mee kon. Ik zat op de finaledag wel met een groep Fortunezen op de tribune om het team aan te moedigen.”

Je sloot het zaalseizoen op de best mogelijke manier af door met Fortuna in een spannende Korfbal Leaguefinale af te rekenen met PKC/Vertom. Hoe blik je terug?

“Het was een gek seizoen, omdat ik terug kwam van die blessure en hierin ook wat tegenslagen heb gehad. Als ik kijk naar de ontwikkeling van ons team ben ik super trots, zowel op het eerste als het tweede. Aanvallend hebben we dit jaar vaker mooi spel laten zien dan in voorgaande seizoenen. De finale kende mooie, maar ook stroeve momenten. Dat laatste kwam ook mede door het achterverdedigen van PKC/Vertom, dat zo het tempo uit onze aanvallen probeerde te halen. Zelf vind ik het jammer dat bijna iedere ploeg achterverdedigt tegen ons. Dit maakt korfbal minder leuk om naar te kijken, al snap ik dat het een effectief middel is. Dat het soms wat stroef liep hoort verder ook wel een beetje bij zo’n wedstrijd, aangezien finales vaak niet supergoed zijn. Voor de neutrale supporter was het wel een spannende en leuke wedstrijd om te zien.”

Momenteel bereid je je met TeamNL Korfbal voor op de World Games, die in juli in Birmingham (VS) worden gehouden. Wat zijn je doelen en hoe is het om international te zijn?

“Mijn korte termijndoel is om mee te mogen naar de World Games. Deze keuze wordt al snel gemaakt door de bondscoach. Vervolgens is het doel om de World Games te winnen en persoonlijk wil ik strijden om een plekje in de basis. Ik zit nu vier jaar bij TeamNL Korfbal en het is de mooiste baan die je kunt hebben. M’n hobby is m’n werk geworden, hoe mooi is dat. Daarnaast is het een fantastische groep en geniet ik elke dag weer.”

Sinds 2018 ben je - naast TeamNL Korfbal - coach bij een re-integratiebureau. Wat doe je in die rol?

“Ik werk hier als coach met verschillende doelgroepen, zoals mensen die in de ziektewet zitten of een Wajong- of WIA-uitkering hebben. Het doel is om deze mensen te laten re-integreren binnen de maatschappij. Als coach probeer ik ze hierin te activeren, hierbij kun je denken aan het creëren van zelfredzaamheid, het activeren van sociale contacten en het zoeken naar een passende baan. We hebben binnen Shared Value Group verschillende trajecten die we uitvoeren en als coach is het belangrijk dat je veel geduld hebt en dat je het vertrouwen wint bij de betreffende mensen. Ook wordt er van je verwacht dat je direct kunt zijn wanneer dit nodig is. Dat laatste is voor mij soms nog wel een ontwikkelpunt, want ik geef mensen graag kansen en heb soms iets te veel geduld. Doordat mijn werkgever flexibel en sportminded is, is het werk goed te combineren met korfbal. Ik werk gemiddeld zestien uur in de week bij Shared Value Group en ben vrij om deze uren zelf in te vullen. Hierdoor ben ik heel flexibel. Ik heb de opleiding Social Pedagogische Hulpverlening afgerond met als richting jeugdhulpverlening. Uiteindelijk is mijn doel om over een paar jaar een passende baan in die richting te vinden waarin ik net zoveel plezier heb als in het korfballen.”

‘Doordat mijn werkgever flexibel en sportminded is, is het werk goed te combineren met korfbal.’

Tijdens het digitale Korfbalcongres in mei was je één van de sprekers en wel tijdens de sessie ‘Analyse en wedstrijdvoorbereiding’. Wat heb je daar gedeeld en wat vond je ervan?

“Zelf ben ik bezig met de KT4-opleiding, ik vond het daarom ook leuk om voor dit congres mijn kijk op de analyse te mogen delen. Als speler kijk je soms anders naar analyses dan dat coaches dit doen. Ik heb voornamelijk uitgelicht wat ik belangrijk vind als ik een wedstrijd analyseer en op welke momenten je als speler analyseert. Het was een leerzame en interactieve sessie, waarin we elkaars perspectieven hebben gehoord.”

Bio

Jessica Lokhorst is 28 jaar en woont in Delft. Met Fortuna/Delta Logistiek won ze in 2019 en 2022 de Korfbal Leaguefinale. Ze speelde tot nu toe twintig interlands voor TeamNL Korfbal, waarmee ze in 2019 de wereldtitel in Zuid-Afrika veroverde. Ze begon met korfballen bij SSS (nu KV Wageningen) en speelde ook bij DVO/Accountor in Bennekom. Lokhorst heeft een relatie met Fabiënne van Erk (Fortuna en Talent TeamNL Korfbal). “We wonen officieel nog niet samen, maar zijn wel vaak samen en meestal bij mij, én bij m’n katten Kiki en Bowie.”

TeamNL Korfbal

De selectie van bondscoach Jan Niebeek is net terug van een trainingsstage in Portugal en speelt 24 mei in Bennekom een interland tegen Duitsland. Op 19 juni wordt er in Gorredijk tegen Suriname gespeeld en 26 juni is in Den Haag België de tegenstander. Maandag 4 juli stapt de uiteindelijke World Games-selectie (zeven om zeven) in het vliegtuig naar Amerika, waar 13-17 juli het korfbal-event van de World Games plaatsvindt.