Ontwikkeling en verbinding in de Korfbalklas van RTC Dordt Sport
Op steeds meer locaties in Nederland zijn er ‘Korfbalklassen’. Middelbare schoolleerlingen kunnen daar onder schooltijd extra trainen onder begeleiding van gecertificeerde trainers. Ook in Dordrecht is er inmiddels al drie jaar zo’n Korfbalklas. Dit jaar waren er ruim 30 gemotiveerde korfballers tussen de 13 en 18 jaar, die zich daar dankzij dit initiatief nog beter konden ontwikkelen.
Foto: KNKV
Korfbal als onderdeel van school
Leon Simons, KNKV-korfbaladviseur en bondscoach van Nederland U19, is een van de initiatiefnemers van de Korfbalklas RTC Dordt Sport. “We wilden vanuit het KNKV iets doen met korfbal als onderdeel van de schoolopleiding. Daaruit vloeide dit idee voort. In samenwerking met onze partner, de gemeente Dordrecht (Dordt Sport), zijn we vervolgens op zoek gegaan naar een locatie en een trainer." De locatie werd Sportaccommodatie De Dijk in Dordrecht, een centraal gelegen sporthal die niet aan een korfbalvereniging is verbonden. De trainer werd Leon zelf. "Ik vind het super om met deze doelgroep bezig te zijn, dus dat was een goede match."
Zowel Dordt Sport als het KNKV zijn heel positief over het initiatief. De Korfbalklas kan mede dankzij een subsidie vanuit de gemeente bestaan.” Ook binnen het nieuwe beleid van de Talentontwikkeling van het KNKV gaan de korfbalklassen een prominente rol innemen.
Iedereen mag meedoen
De Korfbalklas in Dordrecht is voor alle middelbare scholieren die school en korfbal willen combineren en zo het maximale uit zichzelf halen”, vertelt Leon. “Je hoeft niet van een bepaalde club te zijn of op een bepaalde school te zitten en je hoeft ook niet bestempeld te zijn als ‘talent’. Als je gemotiveerd bent om een betere korfballer te worden, dan mag je meedoen. Ieder kind verdient de kans om zich verder te ontwikkelen.”
Leerlingen die zich opgeven, krijgen vrijstelling van school voor de trainingen. “De Korfbalklas is geen onderdeel van het rooster, maar we zien wel dat de scholen meewerken en de toegevoegde waarde ervan zien. Kinderen zijn meer bezig met bewegen in teamverband”, legt Leon uit. “Uiteraard streven we ernaar dat er op alle vlakken volledige inzet is en er een positief resultaat wordt geboekt, zowel op school als bij de korfbalklas. Soms zien we bij iemand dat het even wat minder gaat op school. Dan mist diegene misschien wat trainingen, zodat hij of zij zich kan focussen op de schoollessen. Die vrijheid en ruimte geven we uiteraard.”
Foto: KNKV
Twee keer per week
In Dordrecht traint de Korfbalklas twee keer per week: op maandagochtend en woensdagochtend van 8.00 tot 10.00 uur bij Sportaccommodatie De Dijk in Dordrecht. 32 fanatieke deelnemers tussen de 13 en 18 jaar krijgen dan training van een net zo fanatieke Leon. “Op maandag trainen we vaak actief: veel schieten, veel spelvormen met weerstand, veel partijen en als afsluiting een eindspel. Op woensdag is de training meestal wat rustiger, omdat veel leerlingen op dinsdag en donderdag ook bij de vereniging trainen. We doen dan bijvoorbeeld schottesten, waarbij ik de vooruitgang per leerling bijhoudt. We eindigen, net als op de maandag, met een eindspel."
'Ze komen van verschillende scholen en verschillende verenigingen, maar ze willen allemaal hetzelfde: beter worden.'
- Leon Simons, trainer Korfbalklas Dordrecht
Foto: Gertrude de Vries
Met ruim 30 korfballers is de groep groot, maar dat is volgens Leon geen probleem. "Het zijn veel kinderen en de leeftijdsverschillen zijn groot, maar door goed te differentiëren gaat het fantastisch. Ze komen van verschillende scholen en verschillende verenigingen, maar ze willen allemaal hetzelfde: beter worden. Dat verbindt ze”, zegt hij. Hij vervolgt: “Het is mooi om de leerlingen te zien groeien, niet alleen als korfballers, maar ook als mensen. Ik vind het fantastisch om ze uit te dagen met plezierige, leerzame trainingen. Ik hoop dat ik hiermee bij kan dragen aan hun ontwikkeling.”
De dag goed starten
De 13-jarige Noa, speelster van Oranje Wit (D) C1 was afgelopen schooljaar een van de leerlingen in de Korfbalklas. "Ik heb me vooral aangemeld om mezelf te verbeteren en nieuwe dingen te leren", vertelt ze. En nieuwe dingen leert ze zeker! "Ik ben sneller gaan schieten en Leon heeft me geholpen ook op mijn linkerbeen te gaan schieten in plaats van alleen op rechts." Noa heeft zich voor volgend jaar ook alweer aangemeld: "De Korfbalklas is superleuk. Je leert nieuwe mensen kennen en bent lekker in beweging in de ochtend. Daardoor hoef je niet meteen aan school te denken en kun je goed aan de dag starten!"
Lauric is 15 jaar en speelt bij PKC/Vertom in de B1, waarmee hij afgelopen seizoen Nederlands Kampioen werd op het veld. Al vanaf de oprichting drie jaar geleden zit hij in de Korfbalklas. "Ik wilde graag beter worden en dit was een mooie kans om meer te gaan trainen." De afgelopen jaren heeft hij zich flink ontwikkeld. "Natuurlijk in mijn korfbalspel, maar ook op mentaal vlak heb ik veel van Leon geleerd. Bijvoorbeeld over omgaan met teleurstellingen, en daarnaast ook het sociale stuk. Ik kwam binnen als stil jongetje en durf me nu meer te laten horen in de groep." Komend schooljaar doet Lauric eindexamen, maar hij wil de Korfbalklas er graag bij blijven doen. "Het is superleuk om nieuwe mensen te leren kennen en samen met hen beter te worden, dat maakt de Korfbalklas mooi."
Korfbalklas RTC Dordt Sport
Bij de korfbalklas van RTC Dordt Sport kunnen middelbare scholieren school en korfbal combineren en zo het maximale uit zichzelf halen. RTC Dordt Sport is verenigingsneutraal – de deelnemers blijven dus verder gewoon trainen en spelen bij hun eigen vereniging – en staat onder leiding van KNKV-talententrainers. Mail voor meer informatie naar rtc.zuidwest@knkv.net.