Atlas heeft de wind weer in de rug

De leden van Atlas vierden dit jaar uitbundig het 75-jarig bestaan. Enkele jaren geleden was het echter bepaald geen zekerheid dat de vereniging uit het Zeeuwse Ritthem die mijlpaal zou halen. Een ommezwaai en de keuze om als omnivereniging verder te gaan, was de redding en de garantie voor een sportieve toekomst.

Atlas gaat sinds kort als Atlas Ritthem door het leven en die naamswijziging is niet voor niets, legt secretaris Jesse Koppejan uit. “Het geeft aan dat we trots zijn op onze afkomst en de gemeenschap, maar ook dat we eenheid uitstralen als omnisportvereniging met verschillende vormen van sportbeoefening.”

Dorpsschool

In het 500 inwoners tellende Ritthem is Atlas dé vereniging die de sociale cohesie waarborgt, met zo’n 240 leden, opgebouwd uit drie categorieën: korfballers, outdoorleden en overige leden. Een bruisende jubilaris, die tijdig het tij keerde toen langzaam maar zeker de ondergang dreigde. “Dat had alles te maken met het verdwijnen van de dorpsschool in 2012, een dependance van basisschool De Burcht-Rietheim in Souburg”, vertelt Jesse Koppejan. “Dat had grote gevolgen voor Atlas: er was geen toestroom meer van jeugd, er kwamen gaten in de jeugdopleiding en de vereniging bloedde eigenlijk langzaam dood.”

'De vereniging bloedde eigenlijk langzaam dood'

Bestuurslid Michel Wezemer bevestigt dat: “Er was totaal geen aanwas meer. Een projectgroep is in 2017 gestart en gaan inventariseren wat de strategie zou moeten zijn om Atlas een toekomst te geven. Na gesprekken met het KNKV, de gemeente en diverse verenigingen en een onder de inwoners van Ritthem gehouden enquête kwam naar voren dat de leden hier graag wilden blijven korfballen. Andere speerpunten waren het opstarten van outdoorsport, omdat we met korfbal alleen geen toekomst zouden hebben. Daarnaast het professionaliseren van de bestuurlijke organisatie en het opzetten van een breed gedragen vrijwilligersbeleid. De strategie om jeugdleden voor de korfbal te werven bestond uit het duidelijk uitdragen wat de kenmerken zijn van Atlas en het actief benaderen van kinderen en ouders, bijvoorbeeld door het geven van trainingen op scholen, het organiseren van vriendjestrainingen, het starten met een peutergroep en het organiseren van diverse sociale activiteiten. In de naburige plaatsen en dorpen hebben we kinderen geworven en we hebben clinics georganiseerd.”

'Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om net op tijd het tij te keren'

Survivalbaan

Atlas Ritthem is inmiddels een omnisportvereniging, die naast korfbal, bowls en biljarten ook bootcamp, survival en obstacle run aanbiedt. Jesse Koppejan: “De accommodatie van Atlas bleek uitermate geschikt om een survivalbaan te huisvesten. We boorden daarmee een geheel nieuwe doelgroep aan: de individuele sporter die zichzelf wil uitdagen in verschillende vormen van sport. Zo is Atlas Outdoor Ritthem ontstaan, waarbij we eerder dit jaar de tweede survivalbaan hebben geopend. Voor volwassenen wordt drie keer per week een trainingsmogelijkheid aangeboden onder begeleiding van gekwalificeerde trainers. In 2020 zijn we gestart met trainingen voor kinderen. Het concept slaat aan.”

De toekomst lacht Atlas weer toe, de vereniging heeft de wind weer in de rug. Inmiddels is er ook een peutergroep toegevoegd, die weer de basis vormt van de korfbalopleiding. “Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om net op tijd het tij te keren. Met het 75-jarig bestaan dat we dit jaar gevierd hebben, hebben we daarbij stilgestaan. Als vereniging staan we er goed op, we onderhouden fijne banden met collega-verenigingen en hebben een accommodatie die toekomstbestendig is met een nieuwe kunstgrasmat en zonnepanelen, een gerenoveerde duurzame kleedaccommodatie en een eigen vrij nieuwe en duurzame kantine met zonnepanelen.”