Uitgestelde Kangoeroedag groot succes bij Animo

Van uitstel kwam geen afstel en wat in het vat zat, bleek bepaald niet verzuurd. Integendeel, de primeur van de Kangoeroedag bij korfbalvereniging Animo uit Geldermalsen was een daverend succes met 360 deelnemers. Een vervolg van deze fantastische dag, waarmee de vereniging zichzelf goed op de kaart heeft gezet bij de basisscholen in de omgeving, kan eigenlijk niet uitblijven.

“Het idee is al voor coronatijd ontstaan”, blikt Angela Driesen terug. Zij is één van de vijf moeders van spelende kinderen bij Animo die aan de basis stonden van de organisatie van de Kangoeroedag. “We constateerden dat er van alles werd georganiseerd voor kinderen in de D-, E- en F-leeftijd, maar niet voor de allerjongsten in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Daar zat een grote uitdaging in, waarbij we het voorbeeld hadden van Tiel’72. Die vereniging in onze omgeving had al met succes een dergelijk evenement georganiseerd. Daarnaast hebben we informatie bij het KNKV ingewonnen en materiaal opgevraagd om zo’n dag te kunnen organiseren.”

Vrijwilligers

Een rondgang langs de basisscholen in Geldermalsen leverde een idee op hoe groot het deelnemersveld zou kunnen zijn als de Kangoeroedag daadwerkelijk zou plaatsvinden. Angela vertelt: “Een uitdaging die ontstond door de vele deelnemers, was natuurlijk om genoeg vrijwilligers bij elkaar te krijgen. Die bereidwilligheid binnen de vereniging bleek groot en we kregen eveneens de toezegging dat we hulp konden krijgen van de leerlingen van de middelbare basisschool KWC uit Culemborg.”

'Uiteindelijk ging de dag van start met een verdubbeling van het oorspronkelijke aantal deelnemers'

Corona belemmerde de doorgang van het evenement in 2020 en 2021, maar uiteindelijk ging de dag op een mooie septemberwoensdag in 2022 toch van start. “Met een verdubbeling van het oorspronkelijke aantal deelnemers, want uiteindelijk hebben meer dan 300 kinderen aan het evenement deelgenomen. We hadden in totaal 400 shirtjes laten bedrukken. Met 62 vrijwilligers, onder wie ook nog de steun van extra middelbare scholieren van de Lingeborgh uit Geldermalsen, zijn we erin geslaagd om de dag tot een enorm succes te maken. We hebben tijdens de dag op twee velddelen dezelfde spellen uitgezet, zodat veel kinderen tegelijkertijd actief konden zijn.”

Positieve reacties

De verdubbeling van het aantal deelnemers deed niet enkel een extra beroep op vrijwilligers en de organisatiekracht, maar eveneens op de beschikbare financiële middelen. “Niet alleen steunde de gemeente West Betuwe dit initiatief, ook bleken de sponsors van Animo de actie te steunen. Met de deelname aan het Waaljutten – afval verzamelen langs de rivier de Waal – en de hortensiaverkoop tijdens het schoolkorfbaltoernooi, werd een mooi bedrag opgehaald”, vertelt Angela, die de ervaringen graag deelt. “Voor andere verenigingen is de organisatie van een dergelijk evenement zeker aan te raden. Met een dergelijk evenement zet een sportvereniging zichzelf positief op de kaart en krijg je de kleinste kinderen in beweging. Naast veel positieve reacties op de dag zelf, zijn er ook al ouders geweest die hun interesse hebben getoond om hun kinderen bij de kangoeroes van Animo te laten korfballen.”

Kangoeroe Klup

De Kangoeroe Klup is een bewegingsvorm met een knipoog naar het korfbal. Je kunt deze vorm aanbieden aan kinderen in de leeftijd van drie tot en met zes jaar. Met een goede aanpak kun je kinderen al op jonge leeftijd aan je vereniging binden en heb je een mooie basis voor je F-jeugd.

Starten met de Kangoeroe Klup? Online kun je een draaiboek om te starten, een toolkit en voorbeeldtraingingen vinden.