Pernix beschouwt de clinic ‘Training geven: de basics’ als ideale kick-off voor trainers

De maand september stond ook dit jaar in het teken van ‘Training geven: de basics’, de clinic voor beginnende en potentiële trainers, en ouders die een rol willen (gaan) spelen bij het trainen van een jeugdteam. Het Leidse Pernix was één van de 175 verenigingen waar in september een KNKV-docent langskwam om een clinic te geven.

Hoe geef je een leuke training als beginnende trainer en wat zijn de basisoefeningen die je in een training kunt verwerken? Met de clinic ‘Training geven: de basics’ die in september aan 1750 trainers van 175 verenigingen is gegeven, worden de belangrijkste facetten van korfbal belicht en krijgen de deelnemers tips en handvatten om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Groei

De Leidse korfbalvereniging Pernix, die 340 leden telt (180 jeugd-, 80 senioren- en 70 overige leden), maakte enthousiast gebruik van deze kans om een groep trainers in één avond de basics van het training geven aan te leren. “Als vereniging zetten we breed in op de groei van vooral jonge trainers”, vertelt Perla Breedveld, voorzitter van de jeugd technische commissie (jtc), over de reden waarom Pernix deze clinic omarmde. “Maar we willen ook goede, enthousiaste trainers koppelen aan onze jeugdteams zodat we kinderen niet alleen korfbal leren maar hen ook voor de sport behouden. We beschouwen ‘de basics’ dan ook als een ideale kick-off voor trainers.”

'We willen ook goede, enthousiaste trainers koppelen aan onze jeugdteams zodat we kinderen niet alleen korfbal leren maar hen ook voor de sport behouden'

Opleiding Korfbaltrainer 2 (KT2)

Met dertig deelnemers was deze clinic bij Pernix, gegeven door Carlo de Vries, korfbaladviseur bij het KNKV, een zeer goed bezochte clinic. “Naast het leren hoe je een training kunt geven is een belangrijk aspect ook hoe je houding en gedrag als trainer is. Er komt veel meer bij kijken. Met deze clinic is een basis gelegd waar de trainers op terug kunnen vallen, maar ook dat zij op zichzelf gaan vertrouwen als trainer. Maar ook een basis voor het vervolg van de trainerscarrière. Want na de clinic ‘Training geven: de basics’ hebben inmiddels al meerdere deelnemers kenbaar gemaakt dat zij willen deelnemen aan de opleiding Korfbaltrainer 2 (KT2) en dat aantal zal vermoedelijk nog stijgen.” Binnen het jeugdplan van Pernix is de kwaliteit van de trainers op de diverse jeugdteams een belangrijk punt. “Waarbij we ook de trainers ondersteuning bieden en geven. Het train de trainer-principe. We willen de jeugdtrainers een stapje verder helpen en ons technisch jeugdplan verder brengen. Daarom hebben we trainersbegeleiders gekoppeld aan trainers en teams. Een trainersbegeleider is een ervaren trainer, die de jonge trainers helpt. We hebben momenteel 34 trainers op alle jeugdteams van A tot en met F, veel daarvan hebben een diploma op zak. We stimuleren vanuit de vereniging om door te gaan met het opdoen van kennis op trainersgebied, dat biedt niet alleen de deelnemers perspectief maar ook de vereniging in de toekomst.”

Training geven: de basics

Meer weten over de clinic ‘Training geven: de basics’ of deze aanvragen voor jouw vereniging?

Aan de slag met vervolg opleiding

Al een clinic ‘Training geven: de basics’ gehad en ook aan de slag met een vervolg? Vraag dan een KT2-opleiding aan of neem dan contact op met jouw korfbaladviseur!

Financiële ondersteuning Sportakkoord

Voor diverse trainersopleidingen van het KNKV is financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord mogelijk. Wil je een trainersopleiding aanvragen en ben je benieuwd naar welke financiële ondersteuning jouw vereniging hiervoor kan krijgen vanuit het Sportakkoord? Neem dan contact op met jouw verenigingsondersteuner vanuit de gemeente of vanuit het KNKV. Ook kun je contact opnemen met de adviseur lokale sport in jouw gemeente via info@adviseurlokalesport.nl.