Sportbestuurders- platform voorziet absoluut in een behoefte

Sportbestuurdersplatform voorziet absoluut in een behoefte

Kennis delen, informeren en inspireren: sinds dit jaar is het sportbestuurdersplatform dé plek voor bestuurders en andere betrokkenen om kennis en informatie te delen en te vergaren. De voorzitters Pieter Treep (DOS Kampen/Unique Waterontharders) en Coen Staal (MIA) vertellen over hun ervaringen met het platform.

Het sportbestuurdersplatform is sinds dit jaar 2022 dé community die bestuursleden van sportverenigingen uit diverse takken van sport met elkaar verbindt. Daardoor wordt het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen makkelijker. Inmiddels telt het platform ruim zeshonderd deelnemers.

In februari 2022 is een pilot gestart met dertig korfbalbestuurders en vele bestuurders van andere sporten, die op het platform informatie, kennis en ervaringen konden delen en verzamelen. Pieter Treep, voorzitter van DOS Kampen, en zijn collega Coen Staal van het Amersfoortse MIA zijn actief op het sportbestuurdersplatform en zijn enthousiast over het platform.

Netwerken

“Het mooie van het sportbestuurdersplatform is dat de insteek niet louter theoretisch is, maar vooral praktisch”, stipt Pieter Treep aan. “Het platform is één groot en goed verbindend element voor alle bestuurders. Het leuke is dat je niet alleen in contact komt met korfbalbestuurders, maar ook met bestuursleden van andere takken van sport waar dan weer dwarsverbanden mee blijken te bestaan. Vanuit mijn politieke achtergrond weet ik hoe belangrijk het is om te netwerken.”

Pieter geeft aan dat hij één keer per week het platform bezoekt. “Dan kijk ik naar reacties en interessante bijdragen. Vooral duurzaamheid is op dit moment een belangrijk thema voor sportverenigingen. Wij hebben binnen onze vereniging in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan op dat gebied. Daarover heb ik op het platform kennis kunnen delen. Natuurlijk gaat het ook over onderwerpen als vrijwilligersbeleid, waarvan je ook weer wat opsteekt.”

Vraagbaak

“Mijn ervaringen met het platform zijn uiterst positief”, geeft Coen Staal aan. “Ik ben zeer tevreden over de deelname aan de pilot, want het platform voorziet in een behoefte. Het is een vraagbaak én informatievoorziening in één, waar je als bestuurder ideeën op kunt doen en je kennis kunt vergroten. Items als sponsoring, vrijwilligersbeleid maar ook ledenwerving en –behoud vind ik interessant om te lezen en op te reageren. De gebruiksvriendelijkheid van het platform is groot, wat de drempel om te participeren in de community wegneemt.”

'Ik ben zeer tevreden over de deelname aan de pilot, want het platform voorziet in een behoefte'

Pieter en Coen hebben niet nagelaten om het platform onder de aandacht te brengen bij anderen. “Binnen de Amersfoortse Sportfederatie is de interesse voor het platform gewekt na mijn aanbeveling”, schetst Coen. “Ik ben ook benieuwd hoe de ervaringen vanuit het KNKV zijn”, voegt Pieter toe. “Maar één ding is duidelijk: het platform werkt uitstekend.”

Meer informatie

Meer weten over het sportbestuurdersplatform?

Enthousiast?

Enthousiast geworden over het platform en lid worden? Stuur dan een mail naar projectleider Mariska Kool.