Verenigen

Bij een 100-jarige korfbalvereniging bezocht ik onlangs de jubileumreceptie. Het was een gezellig samenzijn waarbij veel herinneringen uit vervlogen tijden werden opgehaald. De regioverenigingen brachten cadeaus en aardige woorden. De voorzitter van de jubilerende vereniging memoreerde in zijn speech: in het veld wordt een strijd uitgevochten, maar buiten het veld hebben we elkaar nodig om in ieder geval die wedstrijden tegen elkaar te kunnen spelen.

Natuurlijk hoor ik deze geluiden vaker en daarbij denk ik vaak na over het woord ‘vereniging’. In dat woord zit natuurlijk “verenigen”. Verenigen betekent samenvoegen of verbinden. Een vereniging is een initiatief van mensen die zich hebben verenigd om samen een doel na te streven. Maar het mooie van verenigingssport is, dat je vergelijkbare groepen nodig hebt om dat doel voor elkaar te krijgen.

'Een vereniging is een initiatief van mensen die zich hebben verenigd om samen een doel na te streven'

Want het is natuurlijk heel saai om alleen binnen je eigen vereniging wedstrijden te spelen. Dat hebben we ook tijdens de coronaperiode gezien.

Probeer daarom met je buurtverenigingen te kijken hoe je het gemeenschappelijke doel, bijvoorbeeld korfbal spelen voor alle leeftijden, een impuls kunt geven. In dit magazine vind je weer diverse ideeën die hiervoor als inspiratie kunnen dienen, bij jouw vereniging of (beter nog) in jouw regio.

Heel veel leesplezier! En mocht je nog vaker geïnspireerd willen raken, vergeet ons dan niet te volgen op Twitter, Facebook of Instagram.

Sportieve groet,

Marsha Riga

Verenigingsadviseur