'Bij Groen-Geel zorgen we voor elkaar'
Agnes van der Weide is actief bij GG/IJskoud de Beste in Wormer. Je zou haar een echte Groen-Geler kunnen noemen want ze zet zich al 45 jaar in voor de vereniging. En zij niet alleen. Het hele gezin Van der Weide is een typisch korfbalgezin. Bij Groen-Geel zorgen ze niet alleen voor elkaar. Agnes zorgt er ook voor dat kinderen uit gezinnen met weinig geld, lid kunnen worden. Door de goede samenwerking tussen het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Groen-Geel konden afgelopen seizoen dertien kinderen korfballen die anders niet mee hadden kunnen doen. En kunnen meedoen is zo belangrijk voor deze kinderen.
“Ik heb het korfbal 45 jaar geleden via mijn man ontdekt,” vertelt Agnes. “Hij was toen al actief als speler en achter de schermen bij Groen-Geel. Toen ik met hem trouwde, trouwde ik ook met de club. Als katholiek meisje was het in mijn jeugd niet gewoon om te korfballen maar het werd al snel duidelijk dat ik organisatorisch en administratief wél een rol kon spelen. Ik heb van alles gedaan, van wedstrijdsecretariaten, contactpersoon tot het opzetten van een kledingcommissie. Inmiddels hebben we vier kinderen en acht kleinkinderen. Ook onze kinderen zijn echte Groen-Gelers en hebben alle vier bij Groen-Geel gespeeld en waren ook achter de schermen actief. Dat is nog steeds zo. Rondom het schoolkorfbal worden veel activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Veel kinderen trekken mede daardoor naar het korfbal. Niet alleen vanwege de sport maar ook vanwege de sfeer en de saamhorigheid. Heel veel stelletjes ontmoeten elkaar op de feesten.”
Intermediair voor het Jeugdfonds
“Sinds januari ben ik met pensioen,” vertelt Agnes. “Ik werkte op de administratie van een basisschool en was daar ook intermediair van het Jeugdfonds. Ik ken de armoedeproblematiek van nabij. Ik sprak ouders die weinig geld hadden, hielp mensen met het invullen van formulieren voor de gemeente maar deed ook aanvragen voor hen bij het Jeugdfonds.
"Ik was ook betrokken bij de oprichting van het Jeugdfonds in Wormer en heb nauw met de gemeente samengewerkt om het aanvraagformulier voor de ouders eenvoudiger te maken. Bij Groen-Geel werd de contributie door het Jeugdfonds betaald en het restantbedrag gebruikt om sportkleding te kopen bij een lokale sportwinkel. Het mooiste zou zijn als Sociale Zaken van de gemeente mensen bij het aanvragen van een uitkering, laat weten dat het Jeugdfonds bestaat.”
'Ik hielp ouders met de aanvraag bij het Jeugdfonds zodat de kinderen bij Groen-Geel mee konden doen'
Veerkrachtiger
“Ik zie kinderen groeien als ze een tijdje lid zijn. Ze leren samenwerken, winnen, verliezen, incasseren. Ze worden veerkrachtiger. Daar hebben ze ook in de maatschappij iets aan. In het kader van goed burgerschap ook erg belangrijk. Het is voor de maatschappij heel belangrijk dat kinderen sporten. Bij ons in Wormer zijn onze pinksterkampen een begrip maar ook allerlei themafeesten bij de club. Wormer is een multiculturele samenleving waarbij sporten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Bij Groen-Geel korfballen kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond. Bij Groen-Geel zorgen we voor elkaar, dat weten de ouders. Ze krijgen andere vriendjes en vriendinnetjes, spelen de hele dag met elkaar buiten. Heel waardevol.”
'Het is voor de maatschappij heel belangrijk dat kinderen sporten'
Bron: Jeugdfonds Sport & Cultuur
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Nederland is een rijk land. Toch groeien 272.000 kinderen op in armoede. En dat aantal groeit. Vanwege de coronacrisis hebben steeds meer ouders moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Zijn er op de club kinderen die niet (meer) mee kunnen doen? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Op de site van het fonds vind je een handige toolkit voor sportclubs en kun je ouders doorverwijzen naar informatie hoe ze een aanvraag kunnen doen. Alle kinderen moeten mee kunnen doen, ook als er thuis geen geld is.