In de spotlight

Brigitte Strijbos

Bio

"Ik woon in een klein dorpje in de buurt van Venray, Castenray, daar ben ik 51 jaar geleden ook geboren, ik ben er getrouwd en heb er een dochter en een zoon gekregen. Vanaf dat er in het dorp een korfbalvereniging opgericht is ben ik er lid van. Nu ben ik lid van SVOC’01, een fusieclub uit Oirlo/Castenray waar wordt gevoetbald, gekorfbald (dameskorfbal) en getennist. Als kind heb ik altijd zelf gekorfbald en nadat mijn dochter vier jaar werd en zij begon met korfballen ben ik als trainer aan de slag gegaan. Op een bepaald moment ben ik gaan fluiten en dat beviel zo goed dat ik mijn diploma ben gaan halen. Zes jaar heb ik als KNKV-scheidsrechter neutrale wedstrijden geleid. Vervolgens heb ik mijn beoordelaarsdiploma behaald en sinds 2016 ben ik actief als beoordelaar en begeleider van scheidsrechters in opleiding."

KNKV-vrijwilliger

"Het is een beetje gokken hoe lang ik al vrijwilliger voor het KNKV ben. Binnen mijn eigen club was ik al jaren actief met allerlei praktische organisatorische dingen (onder andere zaalhuur en wedstrijdsecretariaat). Daarnaast had ik ook een sterke wens om binnen het KNKV actief te worden als vrijwilliger. Naast dat ik KNKV-scheidsrechter werd ben ik denk ik rond 2009 ook gestart als lid van de District Werkgroep Arbitrage (DWA) in Zuid. Daar ben ik nu al een aantal jaren secretaris en ik hou me bezig met de kwaliteitsbewaking van de beoordelaars. Het is nog even afwachten hoe deze groep verder een rol gaat vervullen binnen de nieuwe structuur. Als lid van de Regionale Werkgroep Vereniging Centraal (RWVC) van Cluster F probeer ik samen met nog een ander lid van de werkgroep (verenigings-) arbitrage bij verenigingen onder de aandacht te brengen. Daar waar het nodig is en verenigingen er om vragen gaan we helpen om arbitrageplannen te begeleiden. Dit doen we in samenwerking met de verenigingsadviseur en daar waar mogelijk kunnen we dan ook nog gebruik maken van de expertise van voormalige leden van diverse werkgroepen.

"Vooral het contact met andere verenigingen en het feit dat je veel van elkaar kunt leren maakt het vrijwilligerswerk voor mij leuk. Ik denk dat ieder verenigingsmens uit ervaring weet hoe belangrijk vrijwilligers binnen een club zijn en dus ook binnen een overkoepelende organisatie. Het is een belang voor de sport".

Overtuigen en begeleiden

"Zelf vond ik fluiten zo ontzettend leuk dat ik graag andere mensen ook wilde overtuigen te gaan fluiten. Meer mensen enthousiast krijgen voor het fluiten van wedstrijden zodat zoveel mogelijk wedstrijden geleid kunnen worden door gemotiveerde en zelfverzekerde scheidsrechters. Omdat de ervaring was dat nieuwe scheidsrechters vaak in het diepe gegooid werden was voor mij vooral ook het begeleiden van beginnende (talentvolle) scheidsrechters een drijfveer. Scheidsrechters moeten het gevoel hebben dat ze bij iemand terecht kunnen als er bijzonderheden of vragen zijn. Als DWA Zuid zijn we zichtbaarder geworden en goed geslaagd in het oppikken van nieuwe scheidsrechters door ze meteen bij aanvang een stuk goede begeleiding mee te geven. "

"Een volgende stap is om meer te kunnen betekenen voor de verenigingen en hun scheidsrechters. Met de nieuwe inrichting in clusters willen we daar samen met de Regionale Werkgroep Vereniging Centraal (RWVC) en de verenigingsadviseur invulling aan geven. Het contact met de verenigingen en hun scheidsrechters maakt dit vrijwilligerswerk wel extra leuk. Hoewel dat op dit moment wel lastig is. Hopelijk kunnen we er, zodra we weer een beetje terug kunnen naar het normaal, wat meer mee aan de slag."

Dynamiek

"In 'Zuid' heerst een andere dynamiek. Het is echt een ander soort district met zoveel dames die spelen maar vooral ook fluiten. Ik vind het belangrijk om ook het dameskorfbal goed in beeld te blijven houden. Ook damesverenigingen moeten het gevoel hebben dat ze meetellen. En aangezien ik zelf van een dameskorfbalvereniging lid ben is dat voor mij nog een extra drijfveer. We willen de hele enthousiaste groep verenigingen, zowel dames als gemengd, kunnen helpen op allerlei vlakken, daarbij ligt voor mijzelf de nadruk op arbitrage. Ik hoop dat de verenigingen ons ook gaan weten te vinden maar daar zullen we vooral zelf een actieve rol in moeten gaan spelen."

"Ik hoop nog meer mensen enthousiast te krijgen voor het fluiten van wedstrijden zodat zoveel mogelijk wedstrijden geleid kunnen worden door gemotiveerde en zelfverzekerde scheidsrechters."