Irene van Rijsewijk:

'Als korfbalsport de volgende stap maken'

Half december werd Irene van Rijsewijk benoemd tot nieuwe voorzitter van het KNKV. Tijdens de bondsraad nam ze het stokje over van Rob Meijer, die bijna tien jaar aan het roer had gestaan.

Van Rijsewijk heeft haar sporen verdiend als topadviseur binnen de landelijke overheid/politiek. Momenteel leidt ze in Eindhoven de opleidingsorganisaties Politea en Eindhoven Academy. “Met de kennis en ervaring, die ik heb opgedaan in onder meer het korfbal en mijn werkzame leven, denk ik - als voorzitter van ‘buiten’ - een verbindende rol te kunnen spelen bij het samen werken aan de gestelde doelen en als korfbalsport de volgende stap te maken”, zo sprak ze bij haar aantreden de bondsraad toe.

Eerste vrouwelijke voorzitter

Van Rijsewijk is de eerste vrouwelijke voorzitter in de historie van het KNKV. Met haar komst én die van Marita Verkaik bestaat het bondsbestuur voor het eerst ook uit meer vrouwen dan mannen (vier om drie). Onlangs ging Van Rijsewijk, eerder ook al te lezen in het Eindhovens Dagblad , hier tegenover Sport Knowhow XL op in. "Ik ben de eerste, maar zeker niet de laatste. Dit is iets waar we als bond hard aan werken. Zo hebben op dit moment vier vrouwen en drie mannen in het bestuur. Het is een ontwikkeling. Je hebt het in de politiek ook gezien. Twintig jaar geleden was er een quotum om vier vrouwen in het kabinet te krijgen, tegenwoordig is dat helemaal geen onderwerp meer", zo vertelde ze onder meer.

Half januari was Van Rijsewijk samen met directeur Kees Rodenburg onder strenge voorwaarden op bezoek bij Oost-Arnhem - KZ/Thermo4U, het openingsduel in de Korfbal League. Het feit dat enkel in de hoogste klasse dit seizoen een zaalcompetitie kan plaatsvinden, geeft wel aan in wat voor bijzondere tijd ze ingestapt is. “Het is een intensieve start geweest met veel online vergaderen. De coronaprotocollen zorgen natuurlijk voor de nodige dynamiek, de compensatie in de wedstrijdbijdragen is een belangrijk thema en ook hebben we de totstandkoming voorbereid van de Korfbal League CV, een samenwerking tussen de Korfbal Leagueverenigingen en het KNKV”, zo blikt ze terug.

Van Rijsewijk vervolgt: “Alles gaat digitaal en ik kijk uit naar het moment dat we elkaar weer live kunnen zien en ik sommige personen ook voor het eerst even echt persoonlijk kan ontmoeten. Het is momenteel wat het is en we maken er het beste van, maar ik hecht aan het persoonlijke contact en zaken echt met élkaar te kunnen doen.”

‘Voor rest van wereld uniek’

Bij haar aantreden prees Van Rijsewijk al die bestuurders, coaches, scheidsrechters en overige vrijwilligers, waarop de korfbalsport drijft. “Ook in deze moeilijke tijd zie je veel goede initiatieven voorbijkomen en weet men de moed erin te houden”, zo vult ze nu aan. “Die instelling, gekoppeld aan het feit dat iedereen er in onze sport bij hoort en mannen en vrouwen gelijk aan elkaar zijn, geeft onze sport een enorme potentie. Want deze zaken mogen voor ons vanzelfsprekend zijn, voor de rest van de wereld zijn ze uniek.”

Rond de twee hoofddoelen van het KNKV - zoveel mogelijk mensen laten genieten van korfbal én korfbal naar olympisch niveau - gaat ze nieuwe werkafspraken maken om deze te behalen. “Daarin brengt de huidige situatie natuurlijk beperkingen met zich mee, maar het geeft ons ook de gelegenheid om ons als sport te onderscheiden. We kunnen nog meer de verbinding met de omgeving bewerkstelligen en het invullen van zo’n maatschappelijke rol biedt zowel de vereniging als die omgeving mooie kansen. Een deel van de verenigingen is hier al volop mee bezig en dat is erg goed om te zien.”

‘Mondiaal kansen’

Op de slotvraag hoe de korfbalsport er volgens haar internationaal gezien voorstaat, antwoordt Van Rijsewijk: “69 landen spelen korfbal en China is opgeklommen tot nummer vier van de wereld. Dat biedt mondiaal kansen, maar dan dienen we wel te blijven innoveren in korfbalvormen en de manier waarop we onze sport in beeld brengen en uitdragen. Ik kijk ernaar uit om hier met de hele korfbalcommunity een steentje aan bij te dragen.”

Persoonlijk

Van Rijsewijk kwam als speelster uit voor Rust Roest, EKV Eindhoven, Archipel en ALO. Met haar man Rob van Gijzel (oud-burgemeester van Eindhoven, ze leerden elkaar kennen bij EKV Eindhoven) woont ze in Eindhoven en heeft ze twee dochters: Mindel en Lieke.

Rob Meijer erevoorzitter

Rob Meijer, de voorganger van Van Rijsewijk, werd na zijn laatste bondsraadvergadering benoemd tot erevoorzitter van het KNKV. Meijer, die vanaf 2011 het KNKV leidde, kreeg het teken opgespeld door zijn vrouw Linda. Een uitgebreid afscheidsinterview met Meijer vind je op KNKV.nl.