Korfbal adviseurs ondersteunen bij korfbalinhoudelijke zaken
In de zomer van 2019 trok het KNKV de relatie met de verenigingen aan door extra te investeren in verenigingsadviseurs, die verenigingen adviseren bij beleidsmatige zaken. Om verenigingen óók op korfbalinhoudelijk vlak beter en sneller te kunnen adviseren, telt het KNKV per 1 december 2020 naast de zeven verenigingsadviseurs ook vijf korfbaladviseurs.
De vijf korfbaladviseurs zijn: Eric Geijtenbeek, Dolf Nijbroek, Barry Schep, Leon Simons en Kees Vlietstra. Deze KNKV’ers met veel korfbalkennis en -ervaring adviseren en ondersteunen verenigingen bij onderwerpen zoals technisch beleid, korfbal op school, korfbal voor ouderen en korfbaltechnische opleidingen.
‘Zo benutten we ieders kracht’
Irma Profijt-Doorlag was in september 2019 één van de vier éxtra verenigingsadviseurs, die aangesteld werden om de verenigingen te ondersteunen. In cluster B (Zuid-Drenthe, IJsselland, Twente, Noord-Oost Gelderland) heeft ze met de verenigingen contact over zaken op het gebied van bestuurlijke organisatie en bijvoorbeeld vrijwilligers en ledenwerving. Beleidsmatige zaken dus.
Korfbalinhoudelijke vragen zette Profijt-Doorlag voorheen intern uit, maar met de komst van korfbaladviseur Dolf Nijbroek kunnen de verenigingen in dit cluster ook op dit vlak sneller worden geholpen. “Als ik nu een korfbalinhoudelijke vraag krijg van een vereniging, schakel ik gelijk met Dolf. Samen bepalen we de juiste route om de vereniging zo goed mogelijk te helpen en op dit korfbalspecifieke thema blijft Dolf dan het aanspreekpunt.”
Profijt-Doorlag heeft al enkele vragen vanuit het land door kunnen zetten naar haar nieuw geïntroduceerde ‘partner’ Nijbroek en merkt al dat het snelle schakelen effect sorteert. “Zo benutten we ieders kracht, kennis en ervaring en zijn de verenigingen zo snel en goed mogelijk geholpen.”
Kennisdeling
Barry Schep is sinds twee maanden actief als korfbaladviseur. Zijn werkveld is cluster C (Hollands-Noorden, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam, Gooi-en Vechtstreek, Hollands Midden), waarin hij met verenigingsadviseur Marsha Riga een tandem vormt. “De eerste periode was het zaak om bekend te worden bij de verenigingen en overal duidelijk te maken dat ik er voor ze ben. Een hot item is natuurlijk het wel of niet buiten kunnen trainen en onder de huidige omstandigheden en volgens de geldende protocollen toch leuke en nuttige activiteiten aan te bieden.”
Schep vervolgt: “Het is uiteraard jammer dat ik niet bij de verenigingen langs kan gaan, maar met videobellen bereiken we ook veel. Als korfbaladviseurs verzorgen we veel webinars, kennissessies en vragenuurtjes om zo toch zoveel mogelijk aan kennisdeling te kunnen doen.” In december hadden we het Kangoeroe Klup vragenuur en vanaf vorige week vinden er in elk cluster online kennissessies Korfbal op School plaats, voor schoolkorfbal- en/of ledenwerfcommissies maar ook voor de trainers op de scholen en de vereniging.
‘Bewonderenswaardig’
Zoals voor de hele korfbalwereld zijn het ook voor Profijt-Doorlag en Schep bijzondere tijden. “We hebben op een andere manier contact met de verenigingen dan normaal, maar ook met online meetings zijn we in staat om goed verbonden te blijven. Het is bewonderenswaardig om te zien dat verenigingen op een goede wijze actief blijven en dat sommige zelfs ledenwinst weten te boeken. Toch is het natuurlijk het leukst als het contact weer persoonlijker kan worden, zodat je weer de échte wisselwerking hebt”, aldus Profijt-Doorlag.
Schep: “Ik kijk ook echt uit naar de tijd waarin we weer gewoon op bezoek kunnen bij de verenigingen en we door écht contact te hebben nog grotere stappen kunnen maken. Om samen het niveau van de trainers omhoog brengen, korfbal weer volop op de scholen te krijgen en andere doelen na te streven. Wat is er mooier dan op zo’n manier mijn steentje bij te dragen aan de sport die ik fantastisch vind en waar ik zelfs een beetje verslaafd aan ben.”
Clusters en adviseurs
Irma Profijt-Doorlag
Profijt-Doorlag startte met korfballen bij SV Marknesse, dat inmiddels is overgegaan in KV Emmeloord. Voor ze bij het KNKV werkzaam werd als verenigingsadviseur, kende ze als KNKV-vrijwilliger al het klappen van de zweep. Zo was ze in 2018 vrijwilligerscoördinator tijdens het EK in Friesland, ze had zitting in het bestuur van district Noord en was ook al actief geweest in de selectiecommissie afdeling Friesland, de commissie Bijzondere wedstrijden, de tuchtcommissie en het bondsbestuur.
Barry Schep
Schep begon zijn korfbalcarrière bij ONDO in ’s Gravenzande. Als speler van Fortuna/Delta Logistiek won hij tweemaal de zaaltitel en tweemaal de Europacup. Schep kwam 51 maal uit voor het Nederlands team, waarmee hij de World Games (tweemaal), het WK en EK won. Naast korfbaladviseur is Schep bij het KNKV werkzaam als bondscoach van Nederland U17 en is hij lid van Team Marketing & Communicatie. Op clubniveau is Schep coach van Korfbal Leaguevereniging Dalto/Klaverblad Verzekeringen, nadat hij eerder bij Blauw-Wit (A) voor de groep stond.