School korfbal:
een mooie tool om leden te werven

In deze bijzondere tijd brengt het (enkel buiten) organiseren van activiteiten veel uitdagingen met zich mee. Zodra er weer meer mogelijk is, is het aanbieden van schoolkorfbal weer een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met de sport. Zo organiseerden het Almelose CKV Achilles en AKC jongstleden september een succesvol schoolkorfbaltoernooi en dit leverde beide verenigingen tien nieuwe leden op.

Aan het driedaagse toernooi deden twaalf scholen mee met in totaal ruim vijftig teams. “Het is mooi dat we ook dit jaar weer zoveel kinderen in beweging hebben gebracht. Alle coronamaatregelen nalevend zijn we samen met AKC en Sportbedrijf Almelo de uitdaging aangegaan”, aldus Kevin Wanschers van de jeugdcommissie van Achilles. “Op een veilige manier hebben we kinderen en ouders kennis laten maken met onze mooie sport.”

Aanloop

Voorafgaand aan het toernooi vonden diverse activiteiten plaats. In juli gaf voormalig bondscoach Jan-Sjouke van den Bos met oud-international Samantha Schorn een clinic bij Achilles, dit in het kader van de This is Korfball Tour van het KNKV. Aan deze clinic deden ruim vijfentwintig ‘nieuwe’ kinderen mee. Buurvereniging AKC organiseerde in augustus een Zomer Korfbalweek. “We hebben in diverse wijken clinics gegeven aan jeugd vanaf vier jaar. Het is fijn dat we dit konden organiseren in een tijd waarin veel kinderen een andere zomervakantie hadden dan gebruikelijk”, zo vertelt Ramon Post van het bestuur van AKC. Daarnaast gaven André Kuipers en Lion van Klooster namens Korfbalstars korfbalclinics op de Almelose velden, dit om de kinderen voor te bereiden op het toernooi.

Toen was het in september tijd voor het schoolkorfbaltoernooi voor de groepen drie tot en met acht, dat twee voorrondedagen telde en een finaledag bij Achilles. Op beide complexen waren de benodigde maatregelen getroffen. “Zo hebben we een duidelijk plan opgesteld en voor beide locaties een routing uitgetekend en gemarkeerd. Ook hebben we gezorgd voor voldoende desinfectiemiddelen en schoonmaakmomenten en hebben we op de hekken langs het veld ook markeringen aangebracht. Extra tijdens dit toernooi was dat onze vrijwilligers de toeschouwers waar nodig wezen op de regels”, aldus Post.

Na het succesvolle toernooi

Na het toernooi organiseerden beide verenigingen vriendjes- en vriendinnetjestrainingen. Achilles organiseerde ook een schoolkorfbal-afterparty met een clinic van diezelfde Samantha Schorn. Een aanpak die effect sorteerde, want AKC mocht drie nieuwe leden verwelkomen en Achilles zeven nieuwe leden. Zo kijken beide verenigingen terug op een succesvol schoolkorfbaltoernooi, waar ze nu én op de langere termijn de vruchten van verwachten te plukken.

'Het loont om in aanloop naar en na afloop van het schoolkorfbaltoernooi activiteiten te organiseren'

Gevraagd om tips voor andere verenigingen geven AKC en Achilles aan dat het loont om in aanloop naar en na afloop van het toernooi ook activiteiten te organiseren. Zo geef je kinderen echt de kans om kennis te maken met korfbal en op de vereniging te komen. Daarnaast adviseren ze om ook de groepen drie en vier uit te nodigen, actief de samenwerking met scholen en het gemeentelijke Sportbedrijf aan te gaan, alle activiteiten met de media te delen en het toernooi te evalueren. Wanschers: "Bovenal is het schoolkorfbaltoernooi elk jaar een feest om te organiseren en genieten wij van het fanatisme van de kinderen die niets liever willen dan kampioen worden."

image

Schoolkorfbal is de nummer één schoolsport waar jongens en meisjes in één team samen kunnen sporten. Met schoolkorfbal worden de kleinsten al gestimuleerd om te sporten, maken kinderen kennis met korfbal en kunnen enthousiastelingen eenvoudig doorstromen naar een korfbalvereniging in de buurt. Op pagina 11 meer over Back to School, een manier om schoolkorfbal voor jouw vereniging in te vullen.

Online kennissessies

Eind januari en begin februari vinden verschillende online kennissessies plaats over korfbal op school. Tijdens deze kennissessies kunnen schoolkorfbalcommissies, ledenwerfcommissies en (school)trainers samen met andere verenigingen kennis ophalen, kennis delen en vragen stellen over het organiseren van korfbal op school en het geven van lessen. Deelnemen kan nog. Kijk hier welke sessies nog plaatsvinden!