HR infrarood verwarming – warm aanbevolen

Wist je dat je met stroom je ruimtes kunt verwarmen? Daar zijn meerdere technieken voor, zoals warmtepompen en infrarood verwarming. In dit artikel vertellen we je graag meer over infrarood verwarming en de toepassingsmogelijkheden

Wat is HR-infrarood verwarming? Hoe werkt het?

HR-infrarood verwarming is het beste te vergelijken met verwarming door de zon. Met infrarood wordt niet de lucht verwarmd, maar de massa, het object. Door met HR-infrarood te verwarmen, verwarm je niet alleen jezelf maar ook de massa om jou heen. Zoals bijvoorbeeld vloer, muren en meubilair. Doordat deze objecten warm zijn, onttrekken ze geen warmte aan de personen in de ruimte, maar geven ze warmte af. HR Infrarood verwarming is het moderne alternatief voor gasgestookt verwarmen. Snel, duurzaam, veilig elektrisch verwarmen en zodoende besparen op de gaskosten. Sinds dit jaar staan infrarood panelen op de BOSA-maatregelenlijst voor 30% subsidie.

Is HR-infrarood verwarming veilig?

Zonlicht geeft schadelijke UV-straling af. Daarvan is bij HR-infrarood verwarming geen sprake.

Wanneer en waar is HR-infrarood verwarming toepasbaar?

Hoe beter de ruimte geïsoleerd is, hoe hoger het rendement van infrarood panelen. Infrarood verwarming kan gebruikt worden als hoofdverwarming in de kantine en bestuurskamer, als verwarming van de kleedboxen. Het berekenen van de benodigde capaciteit is maatwerk. Juist in doucheruimten is infrarood goed toepasbaar, omdat het bijdraagt aan minder vocht en schimmels.

Wat zijn de voordelen van HR-infrarood verwarming?

• Snel warmte! Juist bij een sportaccommodatie is veel vraag naar snelle warmte. Met infrarood wordt dit bereikt. • Eenvoudige installatie: geen duur leidingnetwerk of kanaalnetwerk vereist. • In de BOSA-regeling opgenomen onder ‘duurzaamheid’: 30% subsidie. • Efficiënt: regelbaar met slimme apps en programmeerbaar, dus geen onnodige stroomverspilling. In zones (bijvoorbeeld per kleedkamer) regelbaar, dus je verwarmt alleen de ruimte die gebruikt wordt. • Besparing op de gaskosten. • Duurzaam door gebruik van schone energiebronnen (denk aan de combi met zonnepanelen). • Stil. • Ruimte: HR-infrarood panelen worden idealiter aan plafond of wand opgehangen. Kan ook worden toegepast in systeemplafond.

Heeft HR-infrarood verwarming ook nadelen?

Het rendement van een Infrarood paneel is minder hoog dan dat van bijvoorbeeld een lucht-lucht warmtepomp. Daar tegenover staan de veel lagere installatiekosten. Een ander nadeel is dat infrarood panelen beslag leggen op de stroomaansluiting. Bij installatie van veel panelen kan het voorkomen dat de aansluiting verzwaard moet worden..

Hoe wordt HR-infrarood verwarming aangestuurd?

Dit kan op verschillende manieren: per paneel of allemaal tegelijk, per groep van een aantal panelen, per zone: kleedkamer 1 of kleedkamer 2 en 3 of de kantine.

Hoe worden HR-infrarood panelen bediend?

Ook dit kan op verschillende manieren: simpelweg met een aan/uit schakelaar, met een thermostaat (al dan niet voorzien van bewegingsmelder) of met een geavanceerde bedieningsapp. Daarmee wordt het mogelijk om altijd en overal de verwarming te bedienen, voor te programmeren en draadloos aan te sturen.

Kan HR-infrarood verwarming worden gecombineerd met andere technieken?

Absoluut! HR infrarood verwarming kan juist voor ruimtes die slechts sporadisch worden gebruikt, zeer geschikt zijn: de bestuurskamer, de kleedkamers. Dit kan probleemloos worden gecombineerd met bijvoorbeeld een CV-ketel of warmtepomp.

Kan ik met HR-infrarood verwarming van het gas af?

Dat is te kort door de bocht om zo te stellen. Zo’n berekening is altijd maatwerk. In ieder geval kunt u met HR infrarood panelen flink besparen op uw gasrekening én is het goed mogelijk de benodigde stroom met zonnepanelen op te wekken!

Laat je informeren door SportStroom

Onze partner SportStroom kan u alles vertellen over HR-infrarood verwarming en een berekening op maat maken voor uw vereniging. Ze denken graag met u mee en stellen hun kennis beschikbaar.