‘Als iemand geniet van de training, geniet ik ook’

Nederland korfballand telt ontelbare trainers en coaches, die zich elke week inzetten om hun team verder te helpen ontwikkelen en/of bij te staan. In deze editie van het KNKV Magazine lichten we twee hoofdtrainers uit: Tom Mertens van KV Tilburg en Sabrina Kooijman van ESDO, volgend seizoen KV De Vinken.

Trainerscarrière

Mertens: “Zoals vele anderen ben ik begonnen als jeugdtrainer van de vereniging waar ik selectiespeler was; Kwik KC in Merksem (België). Vervolgens hield ik me een tijdlang alleen bezig met mijn spelerscarrière, maar toen ik stopte vroeg mijn voormalig teamgenoot Kevin De Waele om samen ASKC in Schoten (België) te gaan trainen. Hierdoor werd m’n trainersvlam opnieuw aangewakkerd en ben ik nu negen jaar later nog steeds bezig. Momenteel ben ik coach van tweedeklasser KV Tilburg en ik ben ook bij Tjoba (Goes) en KC Verde (Antwerpen) actief geweest.”

Kooijman: “Ik heb bij De Vinken (Vinkeveen) en SDO (Kamerik) gespeeld en bij die eerste vereniging gaf ik op mijn veertiende al training aan de jongste jeugd. Toen ik stopte bij SDO wilde ik niet lager gaan korfballen en ben ik trainer geworden van ESDO in mijn woonplaats Kockengen. ESDO komt nu op het veld en in de zaal uit in de derde klasse en na vier jaar maak ik nu de overstap naar De Vinken (tweede en derde klasse), nieuw en vertrouwd tegelijkertijd.”

Drijfveer

Mertens: “Het leukste aan training geven en coachen vind ik de groepsdynamiek. Het samen naar een vooropgesteld doel toewerken, in de hoop zo dichtbij mogelijk bij het doel te eindigen.”

Kooijman: “Ik vind het enorm leuk om doelen te halen die bij de groep en bij de individuen passen, op welk niveau dan ook. Als iemand geniet van de training, dan geniet ik ook.”

Typering door team

Mertens: “Het team ziet mij als die gekke Belg met zijn zware trainingen, haha. Ik denk dat ik naderhand altijd vooral getypeerd wordt als motivator. Hard werk leidt altijd tot goede resultaten, wedstrijden moeten makkelijker zijn dan trainingen om dan echt top te zijn.”

Kooijman: “Men zou mij typeren als iemand die heel erg op de persoon is en veel energie heeft. Aan de ene kant ben ik fanatiek en verwacht ik dat ze zelf de intrinsieke motivatie hebben, aan de andere kant ben ik er ook altijd voor ze.”

Ontwikkeling

Mertens: “Ik heb het geluk gehad om te trainen onder - en te stelen met mijn ogen van - enkele Belgische toptrainers, zoals Carlo De Waele, Frank Hardies, Werner Wohlken, Kevin De Waele en Dirk Moreel. Ik ben er heilig van overtuigd dat als je je openstelt je van iedereen wel iets kunt leren. Niemand heeft alle korfbalwijsheid in pacht en we kunnen allemaal constant bijleren, ook en vooral van onze eigen fouten.”

Kooijman: “Ik heb ooit de basisopleiding voor trainers gedaan en heb begin vorig jaar de KT3-opleiding afgerond. Ik vond dat ik mezelf nog kon ontwikkelen in het technische en tactische deel en zocht eigenlijk bevestiging in die KT3-opleiding. Die heb ik gekregen en tegelijkertijd onder andere geleerd om spelers zelf na te laten denken door een goede vorm neer te zetten. Qua coaching leerde ik om tijdens een wedstrijd iets meer mijn momenten te kiezen en ook vooral spelers zelf situaties te laten inschatten.”

Coronaperiode

Mertens: “Bij KV Tilburg zijn we zodra het weer kon weer begonnen met trainen. Hierdoor heeft het korfballen maar anderhalve maand echt stilgelegen. Toch merk je bij elke speler een enorme honger naar de echte wedstrijden.”

Kooijman: “Ik heb alles uit de kast getrokken om iedereen betrokken en in beweging te houden. Daar heb ik ook m’n crossfit- en triatlonervaring bij gebruikt. Ik wilde dat niemand in een isolement raakte en heb daar veel energie in gestopt.”

Volgend seizoen

Mertens: “Zoals iedereen hoop ik ook een terugkeer naar het normale. Elke korfballer verlangt naar een seizoen zonder onderbrekingen en met normale sociale contacten.”

Kooijman: “Ik hoop dat we weer gewoon gaan spelen, want anders hebben we kans op verloop. Ik ga vol vertrouwen aan de slag bij De Vinken met als doelstelling om een stevige tweedeklasser te worden.”

Belg/vrouw voor de groep

Mertens: “In Nederland hebben de korfballers meer beleving dan in België. Bij zowel Tjoba als KV Tilburg maak ik mee, dat als iemand niet komt trainen, deze persoon door de groep terecht gewezen wordt. Je hebt toch voor korfbal gekozen? In België merk je zeker bij lagere teams dat korfbal één van de vele tijdverdrijven is. Ook wordt er in Nederland meer en door meerdere mensen kritisch nagedacht over bijvoorbeeld een wedstrijdplan. Dat heb je in België minder."

Kooijman: “Dat er meer mannen dan vrouwen hoofdcoach zijn, zou kunnen omdat vrouwen zich wellicht afvragen of ze wel tegen de ‘haantjes’ opgewassen zijn. Bij de jeugd zie je immers wel veel vrouwelijke coaches. Zelf merk ik dat de vrouwen in mijn team makkelijk naar me toekomen en dat ik ook met mannen een goede band heb. Ja, ook met de haantjes. Net zoals bij de anderen laat ik ze naar zichzelf kijken, zodat ze in hun kracht komen en weten wat hun waarde voor het team is.”

Ode aan de jeugdtrainers bij NKC'51

Onlangs heeft NKC '51 een special uitgebracht met daarin een speciale ode aan hun jeugdtrainers. NKC'51 uit zo haar waardering aan de groep enthousiaste jeugdtrainers die in weer en wind elke week klaarstaan voor hun jeugdleden. In de special worden mooie bijdrages gedeeld van de burgemeester van Nijverdal, Bondscoach van TeamNL Korfbal Jan Niebeek, verenigingsadviseur Irma Profijt-Doorlag en hoofdtrainer Gert Schorn.

Trainersopleidingen

Goed opgeleide trainers zijn belangrijk voor de ontwikkeling en het spelplezier van sporters en daarom zijn er diverse trainersopleidingen. Speciaal voor trainers die zichzelf willen ontwikkelen tot hoofdcoach is er de KT4-opleiding. Alle opleidingen gaan weer starten volgend seizoen.

Start van nieuwe KT4-opleiding

In september start er een nieuwe KT4-opleiding. Op dit moment wordt er weer een mooi programma opgezet met gastdocenten en experts zoals Ben Crum, Jan Niebeek, Ruben Boode, Sean Mallon, Leon Braunstahl, Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp over onderwerpen zoals een visie op korfbal, differentieel leren, gender equality en periodisering. Al veertien trainers hebben zich aangemeld voor de KT4-opleiding van volgend seizoen en aanmelden kan nog steeds.

Foto: omroepzeeland.nl

Tom Mertens

'Ik ben ocean export teamleader bij een logistiek bedrijf in de Antwerpse haven en papa van drie kinderen. Door de afstand is het op trainingsdagen soms wel haasten, maar met goed plannen en de steun van mijn gezin lukt dit goed'

Sabrina Kooijman

'Als visual merchandiser bij Claudia Sträter richt ik door het hele land winkels in: lekker fysiek en creatief werk, net zoals ik het trainerschap zie. Ik woon met m’n man en twee kinderen in Kockengen'