In de spotlight

Gertjan Scheffer

Bio

"Ik ben 54 jaar, ben getrouwd en vader van twee kinderen. Mijn woonplaats is al geruime tijd Assen. Sinds mijn zesde jaar ben ik bijna onafgebroken betrokken bij de korfbalsport. Naast het spelen ben ik vanaf mijn seniorentijd trainer/coach geweest van met name jeugdteams. Via Groningen en Friesland ben ik terechtgekomen in Drenthe. In alle noordelijke provincies heb ik wel gekorfbald. Nu ben ik lid bij AVO in Assen. Qua werk zit ik in de informatisering als beheerder van zorgapplicaties in de VG-zorg. Buiten mijn werk en korfbal zit ik graag op de racefiets. Eén van mijn hoogtepunten hierin is het beklimmen van de Alpe d’HuZes in 2018 met mijn beide zonen. Maar ook de motor- en autosport hebben mijn grote belangstelling."

KNKV-vrijwilliger

"Van huis uit heb ik het korfballen -letterlijk- met de paplepel ingegoten gekregen. Bij AVO was ik commissie- en bestuurslid. Toen dat stopte kreeg ik de kans om voor het KNKV vrijwilliger te worden in het werkgebied waar ik ervaringen heb opgedaan. Dat is ruim tien jaar geleden nu. Ik ben begonnen als invalcoach bij het Drentse selectieteam D (<12 jr). Daarna heb ik diverse Drentse teams gecoacht in de categorieën C (<14 jr) en B (<16 jr). Na de nieuwe indelingen heb ik Drenthe U17 getraind en gecoacht en ik ben sinds 2016 als teambegeleider betrokken bij Regionaal Talenten Centrum (RTC) Noord U17. Daarnaast was ik lid van de Districtswerkgroep Competitie (Noord), totdat deze werkzaamheden gecentraliseerd werden. Als verlengstuk van het KNKV mocht ik meedenken over een goede competitie-indeling voor de jeugd- en breedtesport. Daarnaast verzorgden we ook de bekercompetities."

"Op dit moment ben ik lid van de Werkgroep Talentontwikkeling in Noord. Met deze werkgroep proberen we mogelijkheden te organiseren en faciliteren om de jeugd extra uitdaging te geven. Namens de werkgroep ben ik aanspreekpunt voor de trainers en coaches van RTC’s U17 en U19 en verzorg ik de correspondentie met de talenten in deze categorie, ook tijdens de selectieronden. Samen met de RTC’s proberen we het noordelijk jeugdkorfbal een podium te geven en vertegenwoordigd te blijven in nationale selecties. Vanuit de werkgroep neem ik ook deel aan het landelijk overleg talentontwikkeling en probeer ik daar een steentje bij te dragen."

'Bij de jeugd kan ik enorm genieten van de drive die ze hebben om zichzelf te verbeteren en te laten zien in onze sport. '

Plezier en vriendschappen

"In het korfbal heb ik altijd contacten gehad en via dat netwerk ben ik ook op de verschillende plekken terecht gekomen. Al sinds mijn jeugd heb ik zoveel mooie ervaringen en vriendschappen opgedaan dankzij het korfbal. Dat wil ik de volgende generaties ook graag bieden. Vooral bij de jeugd kan ik enorm genieten van de drive die ze hebben om zichzelf te verbeteren en te laten zien in onze sport. Het is en blijft daarom leuk om iets terug te doen in de sport waar je zelf ook zoveel plezier aan hebt beleefd. Op jongere leeftijd besef je niet altijd dat zoiets niet vanzelf gaat en dat daar vrijwilligers mede verantwoordelijk voor zijn."

'Op jongere leeftijd besef je niet altijd dat dingen niet vanzelf gaan en dat daar vrijwilligers voor nodig zijn'

Uitdaging voor het korfbal

"Spannend vind ik of onze sport groot blijft wat betreft actieve, spelende leden. We zijn niet de enige sport die een uitdaging heeft in ledengroei en -behoud. Er is een enorm aanbod van activiteiten en mogelijkheden voor besteding van vrije tijd. Daarbij hebben teamsporten het moeilijk met de steeds verdere individualisering van de maatschappij."

"Ook heb ik me wel eens afgevraagd of het wel zo is dat de (voorspelbare) WK’s en EK’s juist de Olympische mogelijkheden voor korfbal als sport in de weg staan. Er zijn meerdere sporten waarin landen of individuele sporters heersen, dus waarom zou dat nog steeds niet lukken met korfbal? Wat mij betreft heeft korfbal een ‘go’ als Olympische sport."